IFK Uddevalla redo för UEFA Futsal Cup

IFK Uddevalla jublar
IFK Uddevalla jublar.

När IFK Uddevalla Futsal säkrade sitt SM-guld i Helsingborg efter 6-4-segern mot Borås tilldelades de även en plats i det europeiska futsalspelet, Uefa Futsal Cup. Den svenska mästaren kommer att gå in i Preliminary Round, och efter ett besök från delegaten stod det klart att Uddevalla skulle få arrangera det hemma i Agnebergshallen 23-26 augusti. Alla matcher sänds på Football TV.

Efter månader av planering är det nu äntligen dags. Under onsdagseftermiddagen sätter det igång, och tränaren Angelo Vega kan knappt vänta.

- Det ska bli väldigt spännande, och jag ser verkligen fram emot att det ska komma igång. Det känns väldigt inspirerande att möta mästarna från andra länder, och det är en otrolig grej för oss som kommer från Uddevalla. Jag vet inte om Uddevalla någonsin tidigare haft ett lag i Europa-spel, så det känns väldigt speciellt och jag unnar killarna det här att få mäta sig med andra länders bästa lag.

IFK lottades in i grupp D. Där kommer de att ställas mot SSV Jahn 1889 Regensburg (Tyskland), FC Encamp (Andorra) och Tre Fiori (San Marino).

- Det känns jättebra inför de här matcherna. Killarna känns skitladdade, och vi har haft bra träningsmatcher nu inför där det stundtals sett riktigt bra ut med vissa saker som vi velat träna på. Sedan har det inte varit perfekt, men vi är väldigt bra när det gäller.

Motståndet i de två träningsmatcherna har Skoftebyn/Torslanda och FC Rosengård stått för. I den första matchen blev det en uddamålsförlust, och i den andra seger med 6-4.

- I träningsmatcherna har vi tränat på en del saker som kan komma att bli viktiga i Uefa-matcherna.

Men när Uefa-matcherna drar igång, då kommer man få se ett IFK som så många gånger förr.

- Vi kommer att gå in i matcherna med fullt fokus och göra allt vi kan för att vinna. Men vi kommer inte att ändra på någon taktik, utan vi vi ska spela på det sättet som tog oss hit. Vi ska inte känna att vi ångrar oss över någonting efter matcherna, utan det gäller att ge allt.

14-mannatruppen är uttagen, och med några nyförvärv för säsongen på plats blev det ett tufft val för Vega. Men han berättar även att han är väldigt imponerad av de spelare som inte blev uttagna, och att sådan karaktär lyfter hela laget.

Många biljetter är redan sålda till det stora arrangemanget, och Vega hoppas och tror på stort stöd på läktaren.

- Jag hoppas på att de kommer och stöttar oss i de här viktiga matcherna. Vi behöver dem för att ta oss vidare. Men samtidigt vet jag att det är i augusti, och det är kanske en dum tid för många. Men jag uppmanar alla till att komma, det är inte varje dag det är en Uefa-turnering i Uddevalla.

Till skillnad från när ett SFL-lag står på andra sidan planen vet IFK Uddevalla väldigt lite om sina motståndare. Det kan vara en fördel, och det kan också vara en nackdel.

- Det jag vet om dem är att de är mästare i sina länder, så de kommer att vara bra. Jag tror att det kommer bli tufft, och många av de här spelarna kör säkert futsal året om. Vi vet egentligen inte så mycket om lagen, utan vi fokuserar på oss själva och ser hur långt det tar oss.

Tre matcher ska spelas, och endast vinnaren i gruppen avancerar vidare till Main Round. Att avancera det skulle betyda väldigt mycket för Vegas gäng.

- Det skulle betyda allt. Det är det här vi strävar efter. Att vi för fyra år sedan startade det här och nu spelar vi i Europa, det är mäktigt.

Han avslutar:
- Vi kommer däremot inte gå in för upplevelsen, utan vi går in för att vinna. Går vi vidare skulle det vara en riktig bragd, och det hade gjort mig väldigt, väldigt glad.

Spelschema Futsal Cup i Uddevalla.
Klicka på matchen för att komma till sändningen.

23 augusti
17.00 SSV Jahn 1889 Regensburg vs Tre Fiori
19.30 IFK Uddevalla vs FC Encamp

24 augusti
17:00 FC Encamp vs SSV Jahn 1889 Regensburg
19.30 IFK Uddevalla vs Tre Fiori

26 augusti
14:00 Tre Fiori vs FC Encamp
16.30 SSV Jahn 1889 Regensburg vs IFK Uddevalla

IFK Uddevallas trupp
Marcus Gerd, Craig Stephenson

Granit Berisha, Mergim Berisha, Emilio Rossi, Korab Bakraqi, Petrit Zhubi, Arlind Sadriu, Jihad Nashabat, Albert Hiseni, Donat Gashi, Abbas Hussein, Robert Bagger, Hector Maravilla

Upplagt av: David Gerd