Oviss final mellan dominanterna

Linköpings FC mot FC Rosengård i en ny, på förhand synnerligen oviss final i Svenska Cupen. Lagen har prenumererat på titlarna de senaste säsongerna.
2016 vann LFC SM-guldet medan Rosengård tog hem Svenska Cupen. 2015 var det tvärtom. Och i år leder LFC och Rosengård Damallsvenskan i stor stil. Så lita på att det kommer att slå gnistor om söndagens cupfinal på Linköping Arena.

Så här ser lagens båda tränare på matchen.

Kim Björkegren, Linköpings FC

Linköpings FC mot FC Rosengård är numera en klassiker i svensk damfotboll. Nu är det dags för ännu ett direkt avgörande titelmöte – dina spontana tankar?

– Jag är förväntansfull. Det ska verkligen bli jättekul.

Det har hänt en del i båda trupperna under sommaren. Kommentar?

– Ja, vi har tappat EM-spelarna Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson. Men också fått in lite nytt i varje lagdel, med norska jättetalangen Frida Leonardsen Maanum och Kosovare Asllani, som är tillbaka i LFC för tredje gången, i spetsen. Frida tror jag väldigt mycket på och Kosovare är, som alla vet, en internationell stjärna som är ett stort lyft för oss. Men alla de nya är viktiga på sitt sätt och jag är jättenöjd. De är handplockade efter både personlighet och fotbollskunnande.

Ni och Rosengård ligger båda i toppen av Damallsvenskan i stor stil och detta är tredje cupfinalen i rad mellan er – hur tänker du kring det och vad innebär det för svensk damfotboll?

– Det finns väl alltid både för- och nackdelar när det blir väldigt mycket fokus på två klubbar. Personligen tycker jag att det är ganska bra med ett par klubbar som är långt fram upprepade gånger. Att man får möjlighet att träna och förbereda sig för till exempel Champions League. Det tror jag är en nyckelfaktor för svensk fotboll, att damallsvenska lag får spela på internationell toppnivå upprepade gånger. Och är stabila där uppe.

Ni har ju vunnit cupen varsin gång de två senaste åren – kan man spetsa till det och kalla detta en "final i finalen"? Tredje gången gillt…

– Ha, ha! Ja, gör du det.

Hur högt värderar du och klubben svenska cupen (jämfört med Damallsvenskan och europaspelet)?

– En klassisk fråga. Säg så här. Svenska Cupen är en titel att vinna och ett bevis på att vi är ett av Sveriges bästa klubblag. Generellt sett är det, för mig, viktigt att vinna allting vi ställar upp i. Till exempel när vi vann Östgöta Cup här för någon vecka sedan.

Kommentera er väg till finalen.

– Med all respekt så var det väl en rätt smärtfri väg. Vi presterade väl det vi skulle, gjorde 30 mål och släppte inte in ett enda på fem matcher. Det finns väl egentligen inte så mycket att tillägga i det.

Din syn på Rosengård? Hur ni ska besegra dom?

– Det är ett jättebra lag. Verkligen. Inget att säga om. Men vi vinner cupfinalen.

Jack Majgaard Jensen, FC Rosengård

Linköpings FC mot FC Rosengård är numera en klassiker i svensk damfotboll. Nu är det dags för ännu direkt avgörande titelmöte – dina spontana tankar?

– Det är alltid roligt att spela om en titel. Oavsett motstånd. Vi får hoppas det kommer mycket folk och att de får uppleva en bra fotbollsmatch.

Det har hänt en del i båda trupperna under sommaren. Kommentar?

– För vår del har vi förlorat rätt mycket tyngd i Amanda Ilestedt och Lieke Martens, samt vår tidigare lagkapten Emma Berglund. I gengäld har vi fått in Glodis Perla Viggosdottir och Simone Boye Sørensen, som båda blir givna. Tyvärr är Boye inte fit for fight efter EM ännu. Att Caroline Seger gick in som lagkapten direkt talar för sig själv. Så jag är nöjd totalt sett.

Linköping/Rosengård ligger i toppen av Damallsvenskan i stor stil och detta är tredje cupfinalen i rad mellan er – hur tänker du kring det och vad innebär det för svensk damfotboll?

– Jag tycker inte det är speciellt bra. Av flera anledningar. Det blir framförallt för få jämna matcher, där båda lagen går ut för att spela för att vinna. Lite som att motståndarna ofta är nöjda med oavgjort mot oss. Det gör att de spelar på ett helt annorlunda sätt än normalt. Ska vi till exempel ha rimliga chanser att förbereda oss för Europa måste vi få möjligheter att skärpa vår defensiv bättre. Så kontentan av det är att jag hade önskat en lite jämnare damallsvenska.

Ni har ju vunnit cupen varsin gång de två senaste åren – kan man spetsa till det och kalla detta en "final i finalen"? Tredje gången gillt…

– Nå, det är klart. Förra året vann de SM och vi cupen. Året före var det tvärtom. I år är det öppet. Så visst kan man kalla det en final i finalen.

Hur högt värderar du och din klubb svenska cupen (jämfört med Allsvenskan och europaspelet)?

– Att vinna SM och kvalificera sig till Champions League är självklart jättestort. Men, fortsatt, är cupen också en titel att spela om. Så vi värderar den högt, även om det finns turneringar som kan rankas högre.

Kommentera er väg till finalen.

– Vi hade en målskillnad på 23–0 trots två knappa 1–0-segrar. Men det finns ingenting att klaga på. Vi fick även möta mindre lag ute på landsbygden vilket var väldigt trevligt.

Din syn på Linköping? Hur ni ska besegra dom?

– Det är ett bra lag med många duktiga spelare. Bra bredd i truppen, många talanger. Jag tror de har alla möjligheter att prägla svensk fotboll i många år framöver. Men jag utgår från att vi vinner cupfinalen.

Lagens väg till finalen
Linköping Rosengård
Smedby AIS (b) 14-0
IFK Nyköping (b) 7-0
Växjö DFF (b) 4-0
KIF Örebro (h) 3-0
Djurgården (b) 2-0
Asarum (b) 9-0
Limhamn/Bunkeflo (b) 1-0
Kopparbergs/Göteborg (h) 5-0
Piteå (b) 1-0
Kvarnsveden (h) 6-0

Upplagt av: Michael Ljungberg