En enkel och en svår i Champions League

Lina Hurtig, LFC, Ebba Wieder, FCR.

Linköpingspelarna knöt säkert näven och viskade ett "yes" när Sparta Prag blev motståndare i Champions League. En behaglig lottning för svenska mästarlaget.
I Rosengård kom det nog en liten svordom när Chelsea stod på lotten i åttondelsfinalen på onsdag. En supersvår motståndare för svenska cupvinnaren.

Det är fjärde gången Linköping spelar i Champions League. Två gånger har man nått kvartsfinal men åkt på smärtsamma förluster. 2014/15 blev det ett väldigt tungt uttåg mot danska mästarlaget Bröndby efter 0-1 hemma och 1-1 borta. De matcherna drömmer LFC-spelare fortfarande mardrömmar om.

Nu har LFC ett bra läge att nå en ny kvartsfinal. Sparta Prag har dominerat tjeckisk damfotboll och är en tuff motståndare – särskilt på hemmaplan. Men Linköping är ett bättre lag och är svårslaget på hemmaplan.

– Jag har sett ett par matcher på video. De kommer säkert att sätta full fart direkt och pressa högt. I Pragderbyt i lördags gjorde Sparta 1-0 efter bara tio sekunder så det gäller att vara med från början. Men de har mattats lite i slutet av matcherna och det ska vi försöka utnyttja, säger tränaren Kim Björkegren.

I söndags förlorade Linköping hemma mot Eskilstuna med 0-6. Björkegren vilade ett par ordinarie spelare, men förlustsiffrorna var en riktig känga.

– 0-1 eller 0-2 var väl okej med tanke på förutsättningarna, men 0-6 var absolut inte acceptabelt. Men vi har gått igenom matchen och glömt den. Vi har haft bra träningar med bra energi i gruppen efter förlusten, berättar Björkegren som har frågetecken för Jonna Andersson.

Vänsterbacken fick en vridning i foten och bars ut på bår. Meningen var att Andersson skulle ha vilat helt, men högerbacken Anna Oscarsson blev sjuk på matchdagen.

– Jonna har joggat två dagar och det känns okej, säger hon. Hon följer med till Prag och vi bestämmer oss på matchdagen hur startelvan blir.

Chelsea tuff motståndare för Rosengård

Ebba Wieder är bara 19 år, men gör ändå sin åttonde match i Champions League på onsdag. I sextondelsfinalen borta mot rumänska Olimpia Cluj blev hon matchvinnare genom att göra matchens enda mål, 1-0.

– Champions League är något extra. Jag var ju med mot Barcelona i fjol och nu möter vi Chelsea borta. Häftiga matcher att spela och väldigt roligt, även om vi gärna hade mött ett något sämre lag än Chelsea, säger Ebba Wieder.

I lördags gjorde Wieder säsongens två första mål borta mot Kvarnsveden när Rosengård vann med 3-1. I en ny roll.

– Jag hade en offensivare position, en släpande forward eller en "nummer tio", och det var kul. Jag har försökt förbättra mitt offensiva spel den här säsongen och nu stämde det bra, säger Wieder.

Med defensivt skickliga Caroline Seger och Hanna Folkesson i FCR finns det plats för en offensiv Wieder som tillhört Rosengård sedan 2008.
I Chelsea spelar Hedvig Lindahl och Magdalena Eriksson, båda givna i svenska landslaget. Där finns också norska toppspelarna Maren Mjelde och Maria Thorisdottir samt schweiziska anfallaren Ramona Bachmann, som tidigare spelat i Rosengård (2012-2015).

– Det är ett väldigt bra lag, men blir en härlig utmaning för oss, säger Ebba Wieder.

Följ onsdagens matcher i Uefas livescore:

Linköping i Champions League

  • 2014-2015: Kvartsfinal, utslaget av Bröndby (1-2).
  • 2010-2011: Kvartsfinal, Arsenal (3-3, färre gjorda bortamål).
  • 2009-2010: Åttondelsfinal, Duisburg (1-3).

Rosengård i Champions League

  • 2016–17: Kvartsfinal, Barcelona (0–3).
  • 2015–16: Kvartsfinal, Frankfurt (efter straffar, 1–1 sammanlagt).
  • 2014–15: Kvartsfinal, Wolfsburg (4–4, färre gjorda bortamål).
  • 2013–14: Åttondelsfinal, Wolfsburg (2–5).
  • 2012–13: Kvartsfinal, Lyon (0–8).
  • 2011–12: Kvartsfinal, Frankfurt (1–3).
  • 2003–04: Semifinal, Frankfurt (1–4).

Upplagt av: Stig Lindmark