Kryss för Linköping i UWCL

Landslagsspelaren Lina Hurtig gjorde Linköpings mål i 1-1-matchen borta mot Sparta Prag.

Linköping var förvarnade. Sparta Prag blev en tuff motståndare i den första åttondelsfinalen i Champions League. Matchen slutade 1-1 sedan Lina Hurtig kvitterat i 54:e minuten.
Trots allt ett klart godkänt resultat för mästarlaget som har allt i egna händer i hemmareturen om en vecka.
- En bra insats av oss. Framför allt försvarsmässigt där vi inte släppte till mycket. Nu har vi ett bra läge hemma på konstgräset, sade tränaren Kim Björkegren.

Sparta Prag brukar starta i ett högt tempo och med hög press. Onsdagskvällens match var inget undantag. Men Linköping behöll kylan, spelade sig ur i stort sett varje svårt läge. När det hettade till valde man ibland att slå långt, i stället för en passning i trångt läge.

Efter en dryg halvtimme kom Linköpings första riktiga målchans. Mittbacken Maja Kildemoes drev bollen centralt och tog sig ända fram till straffområdet. Danskan fick på ett bra skott men amerikanska målvakten Megan Lynn Dorsey räddade snyggt.

Prag hade två-tre halvchanser men utan att få till avslutet riktigt.
I början av andra halvlek fick hemmalaget en frispark strax utanför straffområdet. Försvararen Kylie Allyssa Strom fick perfekt träff med vänsterfoten och bollen gick upp mot Cajsa Anderssons högra kryss.

Mycket snyggt av amerikanskan som var en av lagets bästa spelare.
Endast sju minuter senare lyckades Linköping kvittera till 1-1 genom Lina Hurtig. Ett viktigt mål av landslagsanfallaren.

Hurtig fick ett bra inlägg från höger av Nicoline Sörensen, vann duellen med sin försvarare och kunde lägga in bollen till vänster om målvakten.
Målet stärkte Linköping som tog över spelet alltmer. Hemmalaget tröttnade en aning och hade inte ork att pressa på som under den första halvleken.

- Matchen fick den utveckling som vi trodde på förhand. Sparta Prag mattades något och vi var starkare i slutet. Kanske kunde vi ha tryckt på lite mer för 2-1, men samtidigt vill man inte gå på för hårt offensivt och åka på en kontring. De hade ett par snabba spelare där framme, sade Kim Björkegren.

Innan matchen var det frågetecken för Jonna Andersson efter fotskadan i lördags. Men landslagsförsvararen spelade hela matchen och gjorde det riktigt bra.

Linköpings bästa spelare var utan tvekan Kosovare Asllani. Hon jobbade hårt i 90 minuter, vann dueller och stod för fina framspelningar. Asllani har tagit ett stort ansvar i sin ny-gamla klubb och kommer att bli viktig i det fortsatta CL-spelet.

Nästa onsdag spelas returen på Linköpings Arena och en plats i kvartsfinalen ligger och väntar.

Upplagt av: Stig Lindmark