Mjällby onsdagskvalets enda vinnare

Mjällby besegrade Örgryte med 2-1 på hemmaplan. Det andra kvalmötet slutade 1-1 mellan Akropolis och Frej.

När Superettans fyra kvallag möttes på onsdagskvällen var det en repris av kvalmatcherna 2015. Då möttes Mjällby-Örgryte och Akropolis-Frej och då hette de slutliga vinnarna Örgryte och Frej. Vad de heter i år vet först efter lördagens returer. Onsdagskvällens vinnare blev i alla fall Mjällby, som vann med 2-1, medan Akropolis och Frej spelade 1-1 efter en mycket sen hemmakvittering.

Mjällby-Örgryte 2-1

När lagen möttes i kvalet 2015 gjorde Daniel Paulson matchens enda mål för Örgryte i Göteborg. I returen tog Adi Terzic matchen till förlängning sedan Mjällby vunnit med 1-0. I förlängningen slog en viss Hannes Sahlin till och sköt upp Örgryte i Superettan .

Sahlin missade Örgrytes senaste match (1-2 mot Värnamo) på grund av avstängning, men nu var han tillbaka - på bänken. Och från den positionen fick han se Mjällby vara det både spel- och målmässigt bästa laget i första halvlek och när det blåstes för paus ledde Mjällby med 2-0 tack vare mål av Joel Enarsson i den 18:e minuten och David Löfquist efter en halvtimma.

Vid 1-0-målet var det Emeh Izuchukwu som bröt igenom och banade väg för Enarsson. Vid 2-0 var det Granit Stagova som blev fälld med frispark som följd och från 25 meter placerade Löfquist bollen över muren och i Stojan Lukic's högra kryss. En läckerbit.

Efter paus var det Örgryte som tog för sig och reduceringen låg på lut när William Atashkadeh placerade in 2-1 från nära håll sedan Mjällbymålvakten Jesper Johansson räddat just Atashkadeh's nick efter en frispark. Och värre skulle det bli för Mjällby. Fyra minuter efter målet, som kom i den 59:e minuten, blev David Lövquist utvisad sedan han gått alldeles för hårt fram mot Örgrytes målskytt, som fick hjälpas av planen.

Örgryte kontrollerade den sista halvtimman och hade flera möjligheter att kvittera, men Mjällby höll undan och leder nu med 2-1 inför lördagens retur på Gamla Ullevi.

Akropolis-Frej 1-1

När lagen möttes i kvalet 2015 vann Frej båda gångerna med 1-0 och det var Christophe Lallet som gjorde målen. Frej stannade kvar i Superettan. Akropolis fick fortsätta i div I Norra.

I onsdagsmatchen på Spånga IP såg det länge ut att bli en ny 1-0-seger för Frej tack vare Martin Falkeborns mål i den 17:e minuten. I stället blev det 1-1 i den 88:e minuten genom Marcus Haglind-Sangré och det kunde faktiskt ha blivit 2-1 då Akropolis fick en straff i den fjärde tilläggsminuten, men den brände div I-laget.

Returerna spelas på lördag, med gemensam avspark 13.00.

Upplagt av: Larne Wallisson