AIK vann inför 8 000 åskådare

Ahmed Yasin avgjorde för AIK mot Syrianska. Matchen slutade 2-1.

Årets första cupmål gjordes på Tele2 Arena då Henok Goitom gav AIK ledningen mot Syrianska efter 13 minuter, en match som AIK pliktskyldigast vann med 2-1 inför fina publiksiffran 8 000. I samma grupp spelade Oddevold och Halmstads BK 1-1.

I Norrköping möttes två meriterade cupklubbar där Helsingborg såg ut att gå mot en seger när Andreas Johansson kvitterade på tilläggstid. 1-1 även där.
Totalt gjordes det 16 mål på lördagens sju cuparenor, dock inga mellan Kalmar FF och Åtvidaberg. Gruppspelet fortsätter på söndagen med sex matcher.

Grupp 2

AIK-Syrianska FC 2-1
Inför mötet med Syrianska sa AIK:s tränare Rikard Norling i C More:
- Jag vill se att vi vinner och att vi spelmässigt följer vår matchplan. Vår offensiv är viktig.
Norling måste ha känt sig nöjd då Henok Goitom gjorde 1-0 i den 13:e minuten.

Lagkaptenen frispelades av Kristoffer Olsson och gav aldrig Syrianskas målvakt Abdulmasih Keriakes någon chans. Men vad hände sen med AIK:s offensiv och framför allt deras defensiv? Efter en högerhörna tilläts div I-klubben Syrianska kvittera genom Johannes Ercan på nick. Då hade det spelats en halvtimma på Tele2 Arena inför 8 000 åskådare och fler mål blev det inte i första halvlek.

- Vi fick en bra start, men det hjälpte inte. I andra halvlek måste vi visa mer tålamod och bli snabbare. Klarar vi det tror jag inte Syrianska orkar stå emot, summerade Henok Goitom AIK:s första halvlek.
Han fick delvis rätt. Redan sju minuter in i andra halvlek rullade Ahmed Yasin in 2-1 och nu trodde nog de flesta att målkalaset skulle börja. Men så blev det inte. AIK spelade inte mycket snabbare och när Yasin fick halvlekens hetaste chans tog han för lång tid på sig och tillät en utespelare rädda till hörna och AIK ska vara tacksamt över att Sebastian Rajalaksos frispark träffade ribban.

AIK gjorde sin plikt, vann och toppar gruppen med full pott – vilket ju var vad tränare Norling ville se.

IK Oddevold-Halmstads BK 1-1
En gång sedan gruppspelet infördes i Svenska Cupen har Halmstads BK gått till kvartsfinal, alltså vunnit sin grupp. Det var 2016. I kvartsfinalen tog cupäventyret slut mot blivande mästarna Häcken (0-1).

Efter inledande 1-1 mot div I-laget Oddevold är frågan om HBK kan vinna gruppen? I så fall lär det behövas segrar mot Syrianska (hemma) och AIK (borta).
Mot Oddevold var det hemmalaget som tog ledningen efter en knapp halvtimma genom Daniel Krezic och nu vädrade hemmapubliken en cupsensation. Men det blev bara en halv då Kosuke Kinoshita kvitterade i den 58:e minuten och 1-1 blev också slutresultatet.

Grupp 4

GIF Sundsvall-Norrby IF 4-2
Efter en spelmässigt jämn första halvlek kunde Giffarna gå till pausledning tack vare Peter Wilsons mål efter 20 minuter. Wilson fick en djupledspassning och gjorde inget misstag.
Andra halvlek var bara sekunder gammal när Sundsvall kunde/borde ha gjort 2-0 då tre spelare kom ensamma med Norrbys målvakt Mergim Krasniqi, men de brände chansen. 2-0 skulle komma och åter en gång var det Peter Wilson som serverades en djupledsboll och wilson överlistade åter Mergim Krasniqi.

Nu var det uppförsbacke för Norrby. Och värre skulle det bli för när Romain Gall fick på ett jätteskott var Mergim Krasniqi chanslös. 3-0!
Men skam den som ger sig. Lasse Nilsson, nyförvärvet från Elfsborg som gjorde enda målet i cupfinalen mot Helsingborg 2013/14, reducerade i sin tävlingsdebut för Boråsklubben. GIF Sundsvalls duktige Linus Hallenius spädde på med 4-1 från nära håll innan Richard Yarsuvat fastställde slutresultatet 4-2.

Grupp 5

Kalmar FF-Åtvidabergs FF 0-0
Geografiskt skiljer det 20 mil mellan Kalmar och Åtvidaberg. Sportsligt skiljer det två divisioner då Kalmar FF spelar i Allsvenskan och Åtvidaberg numera i div 1. Spelmässigt skilde det inte mycket i denna cuppremiär och målmässigt gick det heller inte att sära klubbarna åt då de inte skapade tillräckligt med chanser för att göra något mål.

Bästa chansen och närmast att göra mål var Papa Diouf då han nickade Reis Cardoso Nixons inspel i stolpen. Chima Akas sköt returen över. Möjligheten skapades i andra halvlek i en match som präglades av lågt tempo och chansfattig fotboll.

Grupp 6

IFK Norrköping-Helsingborgs IF 1-1
Hemmatränaren Jens Gustafsson var missnöjd med första halvlek, tyckte att hans lag slarvat alldeles för mycket och han var säkert också besviken över hur försvaret agerade när Carl Johansson fick göra 0-1 från nära håll i den 27:e minuten efter en frispark.

Andra halvlek var inte mycket bättre, sett med Norrköpingsögon, och om inte David Mitov Nilsson räddat friläget från Mamudo Moro i 85:e minuten hade fjolårets finallag i Svenska Cupen varit ett slaget lag. Nu blev det ändå poäng för med endast 40 sekunder kvar av tilläggstiden sköt lagkaptenen Andreas Johansson in 1-1 ur snäv vinkel.

- På förhand hade jag inte varit nöjd med oavgjort, men som matchen gestaltade sig och att vi gjorde mål i sista tilläggsminuten kan jag inte annat än vara nöjd. I alla fall med resultatet, sa Andreas efter krysset i Norrköping.

Grupp 7

IK Sirius-Östers IF 1-1
Nyförvärvet Simon Helg gav Öster ledningen i slutet på första halvlek på en passning från Carl Johansson. Efter paus pressade Sirius för en kvittering, som också skulle komma. I den 72:a minuten fick Sirius en frispark som målvakten Josh Wicks sköt mot mål, inbytte Zackarias Faour tog emot bollen och frispelade Stefano Holmquist Vecchia som inte gjorde något misstag mot Robin Malmkvist i Östers mål.

Sirius fortsatte att pressa och gick för ett segermål, men Öster klarade oavgjort på Lötens IP.

IFK Göteborg-Varbergs BoIS 1-0
IFK Göteborg spelade årets första tävlingsmatch på Häckens hemmaplan och efter tre inledande träningssegrar blev det också seger i tävlingsdebuten. Men den satt hårt inne. Först i den 75:e minuten kunde Mix Diskerud göra matchens enda mål inför 2 410 åskådare.

Elias Omarsson ropades ut som målskytt men GP skriver att enligt honom själv var Max Diskerud sist på bollen. Superettanklubben Varbergs BoIS stod alltså emot bra, dock utan att få med sig någon poäng i en grupp där sjufaldiga cupmästarna IFK Göteborg gick i serietopp.

Upplagt av: Larne Wallisson