Dramatik när Malmö vann med matchens enda mål

Markus Rosenberg avgjorde på straff mot Dalkurd.

Cupens sex söndagsmatcher såg lika många segrare även om det satt hårt inne för Malmö FF hemma mot Dalkurd. Det krävdes en straff av inbytte Markus Rosenberg för att MFF skulle vinna med matchen enda mål.

Segrar också för allsvenska Hammarby, Örebro, Häcken och Brommapojkarna medan Frej något överraskande vann borta mot Superettankollegan Jönköpings Södra med 2-1.
Första gruppomgången avslutas med måndagens Djurgården-Degerfors (grupp 3) och Elfsborg-GAIS (grupp 8). Andra omgången avgörs kommande helg.

Sv. CupenGrupp 1

Malmö FF-Dalkurd 1-0

– Kan vi hålla tätt den första kvarten ska vi vara med och bestämma i resten av matchen, analyserade Dalkurds tränare Azrudin Valentic i C More före matchen.
Något som Dalkurd gjorde och om inte MFF-målvakten Johan Dahlin svarat för en kanonräddning på Yukiya Sugitas nick kunde Dalkurd ha gått till pausledning.

Andra halvlek blev dramatisk. Minst sagt. Båda lagen skapade chanser. Malmö FF hade de flesta och de hetaste där man minns ribbträffar från Oscar Lewicki och Sören Rieks för att inte tala frilägen från Carlos Strandberg och Mattias Svanberg – men båda sköt antingen på målvakten eller utanför. Dalkurds bästa chans hade Younes Bnou med en nick utanför.

I den 72 minuten byttes Markus Rosenberg in för MFF. I den 82:a minuten träffades han hårt av Dalkurds målvakt Abdulaziz Demircan, så hårt att domaren Magnus Lindgren blåste straff. En straff som Rosenberg själv sköt i mål. På tilläggstid hade Henrik Löfqvist chans att kvittera, men åter en gång rädda Johan Dahlin.

Och vad tyckte då segerskytten Markus Rosenberg om matchen och om straffen? Så här sa han till C More.
– Det var kallt på bänken, så det var skönt att få komma med i spelet. Och det blev kallt igen när jag fick vänta ganska länge på att slå straffen eftersom deras målvakt låg skadad. Jag är nöjd med straffen även om han var nära bollen. Jag tycker vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna ännu större och det känns skönt att tävlingssäsongen är i gång.

4 566 åskådare fanns på Malmö IP och nästa gång MFF och Dalkurd möts blir i Allsvenskan den 27 maj, även då i Malmö.

Brommapojkarna-Gefle 2-0

När Brommapojkarna säkrade seriesegern i Superettan i fjolårets sista omgång (4 november) vann man just mot Gefle med 4-1. När årets tävlingssäsong inleddes var det cupspel som gällde på Grimsta IP och åter en gång vann Brommapojkarna. Nu med 2-0.

Efter en mållös första halvlek gjorde Gustav Sandberg-Magnusson 1-0 i den 56:e minuten och i den 87:e minuten fastställde Bajram Ajeti slutresultatet för den allsvenska nykomlingen. Om en vecka väntar Dalkurd hemma.

Grupp 3

Jönköpings Södra-IK Frej 1-2

Frej, som genrepade med 4-1 mot Hammarby, hamnade tidigt i underläge då Erik Moberg gav Jönköping ledningen redan i den femte minuten. Det skulle bli ytterligare två mål före paus och i matchen och båda gjordes av gästande Frej. Kvitteringen kom redan sex minuter efter Jönköpings mål och det var Luca Gerbino Polo som gjorde det. Tre minuter före pausvilan kom 1-2 och den här gången hette målskytten Kostas Stavrothanasopoulos. Alltså ingen bra tävlingsstart för Jönköpings nya tränare Jörgen Wålemark.
Nästa gång lagen möts blir i Superettan, i den sjunde omgången och då på Stadsparksvallen den 12 maj.

Grupp 4

Häcken-IFK Värnamo 2-0

Daleho Irandust inledde målskyttet i snögloppet på Bravida Arena.Häcken inledde klart bäst och tillät inte Värnamo till några större möjligheter att göra mål, men gästerna jobbade sig in i matchen och om Pär Cederquist haft centimetrarna på sin sida kunde han nickat in 0-1 efter en dryg halvtimma. Nu träffade bollen i stället stolpen.

I andra halvlek föll både snö och mål på Bravida Arena och det var Häcken som gjorde målen. Daleho Irandusts fullträff i den 52:a minuten betydde 1-0 och sex minuter före ordinarie tid gjorde Paulinho 2-0 på straff. Ett resultat som innebär att Häcken ligger tvåa i gruppen på samma poäng som GIF Sundsvall.

Grupp 6

Tvååkers IF-Örebro SK 0-3

3-0 mot Tvååker innebär att Örebro SK tar hand om ledningen i gruppen efter Norrköpings och Helsingborgs 1-1. Men ÖSK:s seger mot div I-nykomlingen satt hårt inne på ett kylslaget Övrevi.
Tvååker såg ut att hålla nollan i paus, men i den 42:a minuten gjorde Kennedy Igboananike matchens och Örebros första mål och Nahir Besaras två mål i andra halvlek dröjde ända till 82:a och 92:a minuten. Filip Rogic passade fram till båda målen.
Tvååkers bästa möjligheter till mål skapades i första halvlek och då var det enligt na.se Jakob Adolfsson och Jonatan Eriksson som oroade ÖSK:s trebackslinje.

Grupp 8

Vasalund-Hammarby 1-3

– Vi är här för att tävla och med AIK har jag varit med om att tysta hemmapubliken flera gånger, sa Vasalunds nye tränare Nebojsa Novakovic inför mötet med Hammarby på Tele2 Arena.

Den här gången lyckades dock inte Novakovic få tyst på Hammarbys sjungande publik i en match som inleddes på sämsta tänkbara sätt då Jiloan Hamad gjorde 1-0 redan i den sjätte minuten. 20 minuter senare var dags igen och åter en gång var det Hamad som gjorde målet, nu på straff sedan han själv blivit fälld.

Jiloan Hamad gjorde två av Hammarbys mål mot Vasalund.– Vi vet att Vasalund spelar i division 2 och att vi är stora favoriter, men vi har full respekt för vår motståndare och någon underskattning finns inte från vår sida, informerade lagkaptenen Jiloan Hamad i C More före avspark.

Och i paus sa han:
– Vi gick ut och satte tempot direkt, fick dem ur balans och det är bara att fortsätta.

Inledningsvis blev det så då Junior bredsidade in 3-0 i den 52:a minuten, men Vasalund gav aldrig upp och när Mai Traore, en av lagets/planens bästa spelare, nickade in reduceringen med kvarten kvar blev det liv i matchen. Och dramatiken steg ytterligare, i alla fall för några sekunder, då Vasalund tilldömdes en straff för hands i den 83: minuten. Kenny Pavey sköt den, Benny Lekström räddade och inhopparen Andreas Rako sköt returen i stolpen. 3-1 stod sig alltså inför 5 702 åskådare.

– Andra halvlek var fantastisk från vår sida. Vi stod upp och grabbarna gjorde det riktigt bra, berömde Vasalunds tränare Nebojsa Novakovic.

Upplagt av: Larne Wallisson