Tvååker vill skrälla i Svenska Cupen

Mattias Lindström
Mattias Lindström, tränare i Tvååker.

I måndags svarade Wigan för en jätteknall i engelska FA-cupen då League One-laget slog ut suveräna Premier League-ettan Manchester City (1-0). Kan David besegra Goliat även i Svenska Cupen?

- Absolut. Över en lång serie vinner bästa klubben nio matcher av tio, men i just Cupen kan den lilla klubben ta sin enda seger, menar Tvååkers tränare Mattias Lindström inför lördagens möte med IFK Norrköping.

I helgen spelas Svenska Cupens andra omgång i det numera så uppskattade gruppspelet som består av 32 klubbar fördelade på åtta grupper där vinnarna går till kvartsfinal.

Samtliga 16 allsvenska klubbar har kvalificerat sig till årets gruppspel. Elva av Superettans 16 klubbar har också gjort det. Övriga fem återfinns i division I - Åtvidaberg, Oddevold, Tvååker och Syrianska - samt i div 2, Vasalund.

Hur gick det då för dessa fem lag i den första omgången? Några cupknallar? Nja, inte riktigt. Men nära. Oddevold och Åtvidaberg tog poäng mot Halmstads BK respektive Kalmar FF. Övriga tre stred tappert och föll med flaggan i topp.

I grupp 2 hade Syrianska 1-1 i paus mot AIK, som till sist vann med 2-1 efter Ahmed Yasins mål inför omgångens största publiksiffra, 8 000 åskådare på Tele2 Arena.

I samma grupp var Oddevold på väg att skrälla mot exallsvenska Halmstads BK. Div I-klubben ledde i paus tack vare Daniel Krezic, men en knapp kvart in på andra halvlek kvitterade Kosuke Konishita och 1-1 blev också slutresultatet på Kamratgården i Uddevalla.

I grupp 5 fick Kalmar FF aldrig hål på Åtvidaberg och matchen slutade 0-0.

I grupp 6 stod det länge 0-0 på Övrevi när Tvååker tog emot Örebro SK, men i slutet på första halvlek gjorde Kennedy Igboananike ÖSK:s första mål och slutet på matchen kom ytterligare två mål signerade Nahir Besara.

I grupp 8 var Vasalund på papperet chanslöst mot Hammarby, men 5 207 åskådare på Tele2 Arena fick se en underhållande match där Vasalund kunde ha gjort fler mål än Mai Traores reducering. Bl a brände Kenny Pavey en straff. Matchen slutade 3-1 till Hammarby.

På lördag och söndag väntar nya spännande matcher för de fem lägst rankade klubbarna och vem vet – kanske cupknallarna kommer då?

I grupp 2 möts Oddevold-AIK och Halmstad-Syrianska. I grupp 5 tar Åtvidaberg emot Östersunds FK, som bara tre dagar tidigare spelat i Europa League mot Arsenal i London. I grupp 6 möts Tvååker-IFK Norrköping och i grupp 8 handlar det om Vasalund-Elfsborg.

Tvååkers tränare heter som sagt Mattias Lindström och från sin aktiva tid i Helsingborgs IF har han massor av erfarenhet och minnen från Svenska Cupen. Mattias har deltagit i tre cupfinaler - två seger och en förlust.

Inget dåligt cupfacit?
- Nej, det är jag nöjd med även om jag satt på bänken när vi vann det första cupguldet 2010, minns Mattias Lindström.

Det var mot Hammarby på Söderstadion och Helsingborg vann med matchens enda mål, gjort av Rasmus Jönsson i den 80:e minuten inför 12 357 åskådare.

Mattias Lindström, th, jublar med Christoffer AnderssonÅret efter försvarade HIF cupguldet mot Kalmar FF hemma på Olympia, seger med 3-1 inför 9 513 åskådare. Även i den här finalen fick Mattias börja på bänken, men i den 61:a minuten byttes han in och var på planen när fastställde slutresultatet på straff i den 81:a minuten.

2014 spelade HIF åter cupfinal, nu på Friends Arena mot Elfsborg. Mattias var med från start, fanns på planen när Lasse Nilsson gjorde Elfsborgs och matchens enda mål i den 54:e minuten. Elva minuter senare byttes han ut till förmån för Robin Simovic.

Nu gör Mattias Lindström sin andra säsong som tränare för nyuppflyttade div 1-laget Tvååkers IF, som sensationellt finns med i vårens gruppspel efter höstens 2-1-segrar mot Sävedalens IF och skrällen mot Superettanlaget Örgryte.

- Att komma till Tvååker i februari är ingen avundsvärd uppgift, något jag tror Örebro kan skriva under på. De vann med 3-0, men jag tycker vi stod upp riktigt bra. Matchen gav mersmak inför fortsättningen, säger Mattias Lindström.

Och fortsättningen heter sexfaldiga cupmästarna IFK Norrköping, som med endast 40 sekunder kvar av tilläggstiden kvitterade till 1-1 hemma mot Helsingborg.

- Vi går in med samma attityd som mot Örebro och med vetskapen om att vi egentligen inte har något att vinna medan IFK Norrköping har allt att förlora. All press är på dom.

- Det ovissa med cupmatcher är allt kan hända under 90 minuter. Små, små detaljer kan avgöra. Stolpe ut i stället för stolpe in, en hårt dömd straff, en rensning som går i eget mål, ett domslut med eller emot. I en cupmatch finns inte tid att reparera den sortens skeenden. Under en lång serie brukar det mesta jämna ut sig.

Så du tror på chans mot IFK Norrköping
- Jag är realist och vet vad det fotbolls- och kunskapsmässigt skiljer oss åt, men jag tror alltid på seger. Det är ju därför vi kommit så långt i Svenska Cupen, understryker Mattias Lindström.

Efter IFK Norrköping, där f d klubbkamrater som Jordan Larsson och Simon Thern spelar och tränas av Jens Gustafsson, väntar Helsingborgs IF borta, klubben som Mattias har i sitt hjärta efter alla aktiva år.

- Men glöm dom känslorna nästa helg. Visst kommer det att kännas speciellt att vara motståndare på Olympia. Men då är det Tvååker som gäller. Då ska vi åter försöka vinna, avslutar Mattias Lindström som står inför sina två största matcher som fotbollstränare.

Upplagt av: Larne Wallisson