Norrköping avgjorde sent

IFK norrköping jublar
Norrköping vann mot Tvååkers med 3-2.

Bland lördagens cupmatcher var division 1-laget Tvååkers IF bara minuter från en riktig skräll hemma mot IFK Norrköping. I paus ledde Tvååker med 2-0 men Norrköping kom tillbaka till 2-2 och avgjorde, 2-3, på tilläggstid. Ett sent mål gjorde också Örebro SK hemma mot Helsingborg och därmed väntar gruppfinal mot just Norrköping.

Djurgården fick kämpa tappert för att vinna mot Frej med 1-0, GIF Sundsvall vann med 2-1 mot Värnamo, IFK Göteborg fick nöja sig med 1-1 mot Öster medan AIK fick ge allt för att besegra division 1-laget Oddevold med 2-1. I Svenska Cupen finns inga lätta motståndare.

Gruppspelet fortsätter på söndagen med åtta nya matcher.

Grupp 2

IK Oddevold-AIK 1-2

På papperet hade AIK en enkel uppgift borta mot div 1-laget Oddevold, men bakom 2-1-segern döljer sig en helt annan bild.

- Vi mötte ett välorganiserat lag och jag är mycket nöjd över att vi vann, sa AIK-tränaren Rikard Norling efter uddamålssegern på Kamratgården i Uddevalla.

Tarik Elyounoussi gav AIK ledningen redan i den nionde minuten med en bredsida från nära håll. När Nabil Bahoui gjorde 2-0 i den 25:e minuten lutade det åt en enkel seger och målkalas. Så blev det inte.

Innan halvleken var till ända hade Liridon Selmani reducerat på straff sedan ha själv blivit fälld och efter paus visade Oddevold allt sitt kunnande och var precis lika nära 2-2 som AIK 3-1. Nu höll AIK undan och man vinner gruppen om det blir poäng hemma mot Halmstad på söndag.

Halmstads BK-Syrianska 5-0

Halmstad, i fjol i Allsvenskan, fick nöja sig med 1-1 mot div l-laget Oddevold i första gruppspelsmatchen. Nu stod en nytt div I-lag för motståndet och den här gången gick det bättre. HBK besegrade Syrianska med klara 5-0.

Så här gick det till, målmässigt alltså: 1-0 Pontus Silfver (11), 2-0 Kosuke Kinoshita (32), 3-0 Gabriel Gudmundsson (45), 4-0 Alexander Berntsson (54), 5-0 Dida Rashidi (71). Halmstad avslutar mot AIK på Tele2 Arena och det krävs seger för att vinna gruppen.

Grupp 3

IK Frej-Djurgården 0-1

Nytt publikrekord på Vikingavallen när Frej tog emot Djurgården. 2 512 åskådare fick se ett mål och det var Djurgårdens högerback Niklas Gunnarsson som höll sig framme på en frispark signerad Kevin Walker i den 75:e minuten. Båda klubbarna kom från inledande segrar - Frej 2-1 mot Jönköpings Södra, Djurgården 6-0 mot Degerfors – och efter en ny seger står Djurgården med "båda benen" i en kvartsfinal.

- Vi var det bättre laget och borde ha avgjort tidigare. Nu ser det bra ut inför vår sista gruppmatch mot Jönköping, sa Djurgårdens segerskytt Niklas Gunnarsson i C More.

Målet då?
- Perfekt timat.

Grupp 4

GIF Sundsvall-IFK Värnamo 2-1

Smakstart för GIF Sundsvall då Linus Hallenius nickade in 1-0 redan i den fjärde minuten. Kvitterat i den 22:a minuten genom Alexander Anchinioti Jönsson på nick efter hörna. Och så kom segermålet i den 75:e minuten då Romain Gall tog sig in i straffområdet och avslutade med ett välplacerat skott i krysset. Därmed har Giffarna full pott och i sista omgången väntar Häcken borta, 3-oängaren Häcken som möter Norrby i Borås på söndagen.

Grupp 6

Tvååkers IF-IFK Norrköping 2-3

Det var på väg att skrivas cuphistoria på Övrevi när Tvååker gick till pausledning med 2-0, men hur mycket hjärta och hur mycket vilja det fanns i den nya div 1-klubben blev det till sist IFK Norrköping som vann med 3-2 och därmed väntar en ren gruppfinal hemma mot Örebro SK.

Tvååker, som förlorade sin första gruppmatch med 3-0 mot Örebro, stod emot ett spelmässigt offensivt Norrköping under den första halvtimman och när Alexander Johansson avslutade en vass omställning till 1-0 hängde Norrköping inte riktigt med. Precis före pausvilan blev det ännu mera hemmajubel då Oliver Nedanovski gjorde 2-0 efter en hörna.

Skulle Tvååker orka? Ja, det såg faktiskt länge ut som så, men när Alexander Jakobsen reducerade i den 66:e minuten gav det Norrköping energi för flera mål och tio minuter senare sköt Simon Thern distinkt in kvitteringen. På tilläggstid anföll Norrköping och Jon Gudni Fjoluson nickade mot mål, Joakim Dahlberg räddade och returen gick till Fjoluson som gjorde segermålet.

- Åter en gång stod vi upp riktigt bra utan att få betalt. Vi var ju så nära, menade hemmatränaren Mattias Lindström.

Örebro SK-Helsingborgs IF 1-1

Mot Norrköping tappade Helsingborg segern på tilläggstid. Nu upprepades historien då Kennedy Igboananike kvitterade sekunderna innan domaren Kasper Sjöberg blåste för full tid.

- Surt, sa HIF-managern Per Ola Ljung nedstämt.

Efter en mållös första halvlek gjorde Mikael Dahlberg 0-1 när ÖSK-målvakten Oscar Jansson lämnade en retur på Andri Runar Bjarnarsons frispark med knappa kvarten kvar av ordinarie tid.

Helsingborg kan fortfarande vinna gruppen, om de vinner stort hemma mot Tvååker samtidigt som Norrköping och Örebro spelar oavgjort. Allt avgörs på lördag.

Grupp 7

IFK Göteborg-Östers IF 1-1

Öster fortsätter att kryssa borta mot allsvenskt motstånd. För en vecka sedan var det i Uppsala mot Sirius. Nu var det i Göteborg mot IFK. Båda gångerna har resultatet blivit 1-1 och båda gångerna har Öster haft ledningen.

Mot IFK var det nyförvärvet Simon Helg som gjorde 1-0 för Öster. Han avancerade en bra bit utan att bli attackerad och pangade in ledningsmålet i krysset efter en dryg kvart.

- Jag fick transportera och trycka dit den. En bra träff, sa Simon Helg till C More.

Göteborg var det bollförande laget, men Öster visade styrka i vassa omställningar. IFK skulle få sitt mål och det var Mikkel Diskerud som gjorde sitt andra mål för sin nya klubb då han höll sig framme på en målvaktsretur från Robin Malmkvist som inte kunde hålla Sebastian Ohlssons skott.

- Jag är besviken över att vi bara tog en poäng, å andra sidan går vi spelmässigt framåt för varje match sa hemmalagets duktige Amin Affane.

Upplagt av: Larne Wallisson