Dramatik på hög nivå när Örebro gick till kvartsfinal

Örebro firar kvartsfinalplatsen.

Djurgården och Östersund vann sina grupper på maximala nio poäng och var de första att bli klara för kvartsfinal. Häcken och Örebro vann på bättre målskillnad och är också klara.
Häcken gick vidare tack vare 1-1 mot GIF Sundsvall. Örebro gick vidare efter 2-2 i Norrköping. I den gruppen blev det dramatik på hög nivå då Örebro, Norrköping och Helsingborg fick samma poäng. Gruppspelet fortsätter på söndagen då fyra nya klubbar ska kvalificera sig till Svenska Cupens kvartsfinaler.

Grupp 3

Djurgården-Jönköpings Södra 1-0

Spridda burop när lagen gick till pausvila och buropen kom från delar av hemmaklacken, som inte var nöjda med vad de fått se. 0-0 var faktiskt smickrande siffror för Djurgården då Jönköpings Fredrik Olsson testat Andreas Isaksson från nära håll och Daryl Smylie tvingat Isaksson till en räddning på en frispark. Djurgården hade inga liknande chanser.

- Inte vår bästa halvlek precis. Vi saknar energi och måste bli mer noggranna i vårt passningsspel. Målsättningen är fortfarande tre poäng, summerade Djurgårdens Kerim Mrabti i paus i C More.

Till sist var det just noggrannhet som låg bakom segern då Kevin Walker placerade en frispark ribba-in i den 84:e minuten utan chans för duktige Frank Pettersson i Jönköpings mål.

Djurgården gjorde en klart bättre andra halvlek och vann inte bara matchen utan också hela gruppen med maximala nio poäng och utan ett enda insläppt mål.

Degerfors-Frej 3-1

Degerfors tog gruppspelets första seger mot Superettankollegan Frej. Oliver Ekroth gjorde ett sent mål i första halvlek. Sena mål blev det också i andra halvlek då Andreas Jansson gjorde 2-0 (82), Luca Gerbino Polo 2-1 (85) och Marcus De Bruin 3-1 (90). Därmed passerade Degerfors Frej i gruppen och blev tvåa bakom suveräna Djurgården. Nästa gång Degerfors och Frej möts blir i Superettan den 30 juni på Stora Valla.

Grupp 4

Häcken-GIF Sundsvall 1-1

Efter en ganska avvaktande första halvlek gick gästande GIF Sundsvall till pausledning tack vare Kim Skoglunds mål i den 25:e minuten. Skoglund nickade in Dennis Olssons inlägg och just då var Giffarna gruppvinnare och i kvartsfinal.

Häcken skulle kvittera och vinna gruppen. Inbytte Alhassan Kamara vände runt i straffområdet och gjorde 1-1 i den 69:e minuten. Efter kvitteringen hade Häcken ganska bra koll på spelet och motståndarna och tog därmed hand om den åtråvärda kvartsfinalplatsen tack vare bättre målskillnad.

Nästa gång lagen möts blir i Allsvenskan i juli, i första omgången efter VM-uppehållet.

IFK Värnamo-Norrby 1-0

Daniel Ask gjorde matchens enda mål redan i den tolfte minuten och därmed blev Värnamo trea i gruppen. Båda klubbarna spelar i Superettan där de åter möts i Värnamo den 7 maj.

Grupp 5

Östersund-Kalmar FF 3-0

Östersund dominerade i första halvlek och paussiffrorna 2-0 var i underkant. Kalmar försökte kontra sig till chanser, men fick sällan låna bollen. Brwa Nouri gjorde 1-0 på straff sedan Isak Magnusson gjort ner Jamie Hopcutt. Saman Ghoddos tackade Ken Sema för en snett-inåt-bakåt-passning i målområdet när han gjorde 2-0. I mitten på andra halvlek byttes Dino Islamovic in och tio minuter senare gjorde nyförvärvet från Trelleborg 3-0.

Regerande cupmästarna Östersund, som vann gruppen med full pott och 8-0 i målskillnad, gjorde lite som man ville med Kalmar FF, som ges möjlighet att ta revansch i Allsvenskan den 18 april i Kalmar.

Trelleborgs FF-Åtvidabergs FF 3-0

Efter en mållös första halvlek på Vångavallens konstgräs gjorde hemmalaget tre mål efter paus och blev därmed trea i gruppen. I den 58:e minuten gjorde Zoran Jovanovic 1-0 stolpe-in, i den 75:e minuten gjorde nye Deniz Hümmet 2-0 och när Freddie Brorsson varit på planen i sex minuter, i sin come back efter skada, gjorde han 3-0 (86).

Grupp 6

IFK Norrköping-Örebro 2-2

Det stod hela tiden och vägde om IFK eller ÖSK skulle vinna gruppen – om de nu inte blev snuvade av Helsingborg? - och det blev Örebro som hämtade upp underläge två gånger och satte kvitteringen på tilläggstid – och vann gruppen.

Första halvlek var seg. Inget skönspel och inga chanser att tala om. I andra halvlek hände allt. David Moberg Karlsson gav IFK ledningen efter 57 minuter och nu var IFK i kvartsfinal. Minuten senare stod det 1-1 efter ett långskott av Nahir Besara och nu var ÖSK i kvartsfinal.

IFK hade spelet. ÖSK kontrade. I den 83:e minuten gjorde Kalle Holmberg 2-1 på sin 25:e födelsedag. Nu talade mycket föra att IFK skulle vinna gruppen.

- Men vi visste att vi hade tid på oss och vi kände oss aldrig som förlorare, sa Filip Rogic i C More efter matchen.

Och det var just Rogic som hittade rätt med ett högerskott från 16 meter på tilläggstid och såg till att Örebro till sist vann den jämna gruppen där tre lag fick fem poäng.

Helsingborgs IF-Tvååkers IF 3-0

Om Helsingborg gjort ytterligare ett mål hade man vunnit gruppen och spelat kvartsfinal nästa helg. Och det började riktigt lovande då de gick till pausvila med 2-0 efter mål av nye islänningen Andri Bjarnarson. Det första gjorde han i den 35:e minuten, det andra i halvlekens sista minut.

I andra halvlek fortsatte HIF att jaga mål mot div I-laget Tvååker, men efter en knapp kvart blev Adam Eriksson utvisad och nu fick man spela med tio man. När inhopparen Alex Timossi Andersson gjorde 3-0 tändes hoppet om avancemang, men tiden blev för knapp för ytterligare ett mål och HIF fick nöja sig med 3-0.

Med facit i hand blev sena poängtapp mot både Norrköping och Örebro ödesdigra.