Göteborg vidare på bättre ranking

IFK firar Sebastian Ohlssons 2-1-mål som skulle visa sig säkra gruppsegern.

Malmö FF och AIK levde upp till sina favoritroller hemma mot Brommapojkarna respektive Halmstad och vann sina grupper, båda på maximala nio poäng.
Göteborgsklubbarna GAIS och IFK är också klara för kvartsfinal. GAIS vann sin grupp före allsvenska Elfsborg och Hammarby medan IFK gick vidare tack vare högre ranking än Öster som slutade på samma poäng och med målskillnad som IFK.

Direkt efter att de sista matcherna spelats på söndagkvällen lottades kommande veckosluts kvartsfinaler med följande utfall:

Östersund-GAIS, Djurgården-Häcken, AIK-Örebro och Malmö-Göteborg.

Grupp 1

Malmö FF-Brommapojkarna 3-1

I den rena gruppfinalen visade sig Malmö FF starkast och vann med maximala nio poäng vilket innebär fördel hemmaplan i kvartsfinalen. Alexander Jeremejeff är duktig på huvudet och han gjorde inget misstag i den 32:a minuten på Sören Rieks högerinlägg, 1-0.

- Ett fantastiskt inlägg och ett skönt mål. Den här matchen ska vi inte förlora, sa första halvlekens ende målskytt i paus.

I andra halvlek fick MFF en smakstart då Carlos Strandberg nickade in 2-0 redan i andra minuten. BP gav dock inte upp. Bajram Ajeti placerade en frispark i mål från 22 meter utan chans för Johan Dahlin, men det krävdes ytterligare två mål för att BP skulle peta ner MFF från förstaplatsen.

Det blev ytterligare mål och då de flesta av Malmö IP:s 3 155 åskådare jublade var det MFF som gjorde målet och de jublade efter att läckert högerskott från Mattias Svanberg. 3-1 och MFF i kvartsfinal.

Dalkurd-Gefle 2-2

I det betydelselösa mötet, i alla fall då det gällde gruppsegern, blev det 2-2 och därmed blev Dalkurd trea. Piotr Johansson gav Gefle ledningen i den 27:e minuten, Ammar Ahmed kvitterade sju minuter senare. Yukiya Sugita gav Dalkurd ledningen, nu i den 57:e minuten. Det sista som hände på Gavlevallen var att Sebastian Sandlund kvitterade på straff.

Grupp 2

AIK-Halmstad 3-1

För AIK räckte det med kryss för att vinna gruppen, men en tredje fullpoängare skulle samtidigt garantera hemmaplan i den kommande kvartsfinalen. Och så blev det. Tarik Elyounoussi, som också gjorde mål mot Oddevold, satte en straff redan i den sjätte minuten på Friends Arena. 1-0 stod sig halvleken ut.

När Halmstad fick en straff i andra halvlek blev det 1-1 då Pontus Silfver inte gjorde något misstag från 11-meterspunkten. Skulle HBK kunna spela bort AIK från kvartsfinalen? Nej, AIK gjorde både 2-1 och 3-1. Först bredsidade Kristoffer Olsson in 2-1 med vänsterfoten på Tarik Elyounoussis briljanta passning och när HBK tappade bollen mitt på planen avancerade AIK in 3-1 och siste man på bollen var Rasmus Lindkvist.

Syrianska-Oddevold 5-3

Vilken div 1-klubb skulle bli bäst i gruppen? Efter ett häftigt målkalas på Södertälje Fotbollsarena blev svaret Syrianska. Oddevolds Liridon Selmani öppnade målskyttet efter en kvart, Kanteh Hellberg kvitterade före paus.

I andra halvlek gjorde Aziz Ada och Sebastian Rajalakso två mål var för Syrianska. Adas mål betydde 2-1 och 4-1, Rajalaksos mål betydde 3-1 och 4-2. Liridon Selmani och Besim Alimo stod för Oddevolds reduceringar.

Grupp 7

IK Sirius-IFK Göteborg 2-2

IFK Göteborg satt i förarsätet inför den sista omgången och full pott i Uppsala skulle definitivt säkra gruppsegern. Nu blev det bara en poäng, en poäng som räckte för att vinna gruppen.

Efter en mållös första halvlek tog Sirius ledningen på straff. Jesper Arvidsson slog den fem minuter in i andra halvlek och nu var Sirius gruppetta. Hemmaglädjen blev dock kortvarig då Elias Omarsson kvitterade fyra minuter senare och när IFK Göteborg fick en straff gjorde Sebastian Ohlsson inget misstag.

På tilläggstid kvitterade Sirius genom Linus Nygren och om Öster kunde vinna med två mål hemma mot Varberg skulle det bli småländsk gruppseger. Vilket det inte blev. IFK Göteborg är därmed i kvartsfinal för femte gången på de sex senaste åren.

Östers IF-Varbergs BoIS 2-1

Dramatik på hög nivå när Öster vann, men segern räckte ändå inte för att passera IFK Göteborg, som vann gruppen tack vare bättre ranking. 953 åskådare såg Öster ta ledningen genom David Johannesson en knapp kvart in i andra halvlek. Det krävdes ytterligare hemmamål för att sätta press på IFK Göteborg och det såg ut att komma, men Admir Bajrovic träffade stolpen.

I stället kvitterade Varberg i tredje tilläggsminuten genom Jakob Bergman och då hjälpte det inte att David Johannesson gjorde ytterligare ett mål två minuter senare.

Öster och IFK Göteborg hamnade på samma poäng (5), med samma målskillnad (4-3) och det inbördes mötet slutade 1-1. Hur skiljer man då lagen åt? Jo, genom ranking och det placerar allsvenska IFK Göteborg som gruppsegrare före superettanlaget Öster.

Grupp 8

GAIS-Vasalund 4-0

När GAIS gick till pausledning med 2-0 var de samtidigt vinnare av gruppen då Elfsborg ledde hemma mot Hammarby. I Göteborg hade Edin Hamidovic och Junes Barny gjort målen. Det första redan i den femte minuten, det andra på tilläggstid. Junes Barny kunde ha varit tvåmålsskytt, men han sköt en straff i den tionde utanför.

Edin Hamidovic blev däremot tvåmålsskytt då han ökade på GAIS ledning tre minuter efter paus med ett skott utan chans för Vasalunds målvakt. Nu var det verkligen fördel GAIS och på Bravida Arena hejade 1 707 åskådare på sitt hemmalag som var närmare 4-0 än Vasalund 3-1. Och det borde ha blivit 4-0 när GAIS fick sin andra straff, men åter en gång sköts bollen utanför målet, den här gången av Edin Hamidovic.

Det skulle dock bli 4-0 då Ajdin Zelijkovic gjorde matchens sista mål på stopptid och när domaren Nermin Cisic blåste för full tid stod GAIS både som vinnare och gruppvinnare före allsvenska Elfsborg och Hammarby. Kvartsfinal nästa för Makrillarna.

IF Elfsborg-Hammarby 2-1

Hammarby hade inte vunnit i Borås sedan 2007 (sex matcher) och söndagens cupmöte bröt inte trenden. Före paus hade Hammarby två, tre rejäla chanser att ta ledningen, men i stället blev det Elfsborg som gick till halvtidsvila tack vare Per Fricks mål i den 36:e minuten. Frick rundade Hammarbys målvakt Benny Lekström på Issam Jebalis läckra djupledspassning.

I andra halvlek gjorde Samuel Holmén 2-0 på straff och släckte därmed definitivt Hammarbys drömmar om att vinna gruppen. Sista ordet ändå till Hammarbys Kennedy Bakircioglu som fastställde slutresultatet i den 88:e minuten.

Upplagt av: Larne Wallisson