Umeå säkrade Champions League-platsen

I Damallsvenskans slutomgång tog Umeå den andra Champions League-platsen och det stora silvret genom att besegra Piteå med 5-1. LdB Malmö slutade trea efter seger mot Sunnanå medan Kopparbergs/Göteborg föll mot AIK och blev fyra.
Linköping blev klara mästare redan förra helgen.

Lördagen betydde sista matchen på elitnivå för fyra tjejer med över 100 landskamper, och en med nästan 100. Victoria Svensson Sandell har gjort 166 landskamper, Kristin Bengtsson 157, Karolina Westberg 126, Hanna Marklund 118 och Linda Fagerström 97.

Umeå-Piteå 5-1: Efter att ha tvingats lämna över SM-guldet till Linköping visade Umeå-tjejerna att de vill spela i Europa även nästa säsong. Med samma poäng och bara ett mål bättre än Göteborg före matchen var laget tvingat att försöka göra många mål.
- Det var oerhört viktigt för klubben att kunna ta Champions League-platsen och vi är stolta över våra silvermedaljer, sade lagkaptenen Karolina Westberg till Västerbottens-Kuriren efter matchen.

Westberg var lite vemodig, när hon också avslöjade att det var hennes sista match i Damallsvenskan.
Anfallstrion Sofia Jacobsson, Madelaine Edlund och Johanna Rasmussen gjorde var sitt mål första halvtimmen, men därefter gick det trögare. De två sista målen gjordes av Mami Yamaguchi och Emmelie Konradsson.
Piteås tröstmål gjordes av June Pedersen.

Deppigt på Valhalla. Stina Segerström, Johanna Almgren och Sara Lindén fick nöja sig med fjärdeplatsen.Kopparbergs/Göteborg-AIK 3-4: Göteborgskorna hade chansen till SM-guld när två omgångar återstod. Men i de två sista matcherna har laget fallit igenom och förlorat mot mittenlagen Djurgården och AIK.
Linnea Liljegärd gav Göteborg ledningen med 1-0, men sedan vände AIK genom Malin Diaz Pettersson (född 1994), Louise Fors och Annica Sjölund. 2-3 gjorde Lisa Ek med en kvart kvar. Men Annica Sjölund avgjorde matchen strax efter med sitt andra mål.
Linnea Liljegärd blev överlägsen skyttedrottning med 22 mål på 22 matcher, närmast före Umeås Ramona Bachmann och Djurgårdens Victoria Ssandell Svensson med 14.

Hammarby-Djurgården 0-1: Djurgården är bäst i Stockholm, även om det bara blev en sjätteplats i tabellen. Enda målet i sista matchen kom på straff inslagen av Victoria Svensson Sandell.
596 personer hade kommit till Kanalplan - numera Hammarby IP - för att tacka av de tre landslagsveteranerna som nu lämnade Damallsvenskan - Djurgårdens Victoria Sandell Svensson, som spelade i landslaget så sent som i september, men också Hammarbys 39-åriga vänsterbreddare Kristin Bengtsson och Djurgårdens Linda Fagerström.
Den sista matchen fick Kristin Bengtsson spela i forwardslinjen. Linda Fagerström gjorde comeback i Djurgården den här säsongen. Men nu är det slut.

LFC:s lagkapten Charlotte Rohlin med Kronprinsessan Victorias pokal.KIF Örebro-Linköping 2-0: Linköpings-tjejerna hade svårt att motivera sig när matchen inte gällde någonting och tankarna fanns redan på den viktiga Champions League-matchen mot Duisburg. Kosovare Asllani och Petra Larsson började på bänken för att vara fräscha till onsdagens match.
Kif Örebro gjorde målen efter paus genom Maria Nordbrant och Kim Ekebom.
- Vi gjorde tyvärr ingen bra match. Det var inte den tändning som det borde ha varit idag, menade tränaren Magnus Wikman i TV4.

Jessica Landström lyfte Kronprinsessan Victorias pokal och jublade tillsammans med laget. Men hon erkände att det var lite konstigt att jubla när man förlorat.
- Det var en skitmatch. Men nu känns det bra. Fantastiskt roligt att vinna SM-guld.
Landström fick före matchen också ta emot Elitdomarföreningens pris till årets spelare i Damallsvenskan.

Sunnanå-LdB Malmö 0-1: Bronsmedaljer var inte vad Malmö-tjejerna hade hoppats på när säsongen började. Och även i den sista matchen hade Malmö svårt att göra mål. Laget var överlägset i spel och chanser. Enda målet gjordes av Therese Sjögran

Stattena-Kristianstad 2-5: Kristianstad visade att det var rätt lag i botten, som stannade i Damallsvenskan. Segern mot Stattena var övertygande. De tre första målen kom på fasta situationer. Therese Persson och Sofie Persson gjorde de två första målen efter hörna. 3-1 var en frispark, signerad Erla Arnardottir. De två sista målen gjordes av Holmfridur Magnusdottir

Upplagt av: Mats Taxén