Mycket nytt i Tyresö

Tyresö FF kan bli den bästa nykomlingen i Damallsvenskan på länge och många experter tror till och med att laget kan slåss i toppen.
- Vi skyndar långsamt, och har inte satt upp något tabellmål ännu, säger ordföranden Hans Löfgren. Men vi hoppas förstås slippa kämpa i botten.

UIK-duon Carola Söberg och Johanna Frisk återförenas i Tyresö. Här ses de i dispyt med Arsenals Alex Scott vid Women's Cup-finalen 2007

Att Tyresö redan möts med stor respekt beror på att laget har skaffat hela nio nyförvärv, varav fem med A-landslagsmeriter.

  • Elin Ekblom Bak återupptar den damallsvenska karriären i TyresöLine Roddik Hansen, bara 21 år, men med 30-A-landskamper för Danmark och var 2009 bland de nominerade till "årets spelare" i Danmark. Tyresö planerar att använda henne som innermittfältare. Men hon kan också spela i backlinjen.
  • Kirsten van de Ven, 24-årig yttermittfältare/forward, som spelat 34 landskamper för Holland
  • Elin Ekblom Bak, 28-årig innermittfältare från AIK, som födde barn 2009, men nu satsar för fullt. 4 A-landskamper.
  • Carola Söberg, 27 år, delade i fjol på målvaktsjobbet med Ulla-Karin Rönnlund i Umeå. 1 A-landskamp.
  • Johanna Frisk, 23-årig mittback, kommer tillbaka till Sverige från proffslivet i Los Angeles. 1 A-landskamp, 3 SM-titlar med Umeå.
  • Dessutom Karin Lissel, mittback och U23-landslagsspelare från Hammarby, Petronella Ekroth, försvarsspelare från Linköping, Sofie Persson, mittfältare från Kristianstad och Sofia Almryd Andersson, målvakt från Stattena.

När svenskfotboll.se pratade med Hans Löfgren i oktober 2009 siktade han på fem nya spelare till den allsvenska återkomsten.
- Nu blev det några fler, eftersom några av våra viktiga spelare 2009 valt att lägga av med fotbollen.
Det gäller bl a målvakten Veronika Arneflod, mittbacken Jennie Jonsson, danska spelmotorn Malene Olsen och isländskan Asta Arnadottir.

Det blir alltså till stora delar ett nytt Tyresö FF i Damallsvenskan. Men Hans Löfgren värjer sig mot att man köpt ihop ett topplag.
- Vi har inga tjejer som är helproffs. Alla arbetar eller pluggar vid sidan av fotbollen. Vi har en unik satsning för att kombinera, vilket gör att vi är en attraktiv klubb för unga spelare.

Enligt Hans Löfgren har man också flest spelare från egna ungdomsleden av alla lag i Damallsvenskan. Hela fem spelare är aktuella för F19-landslaget . Av dessa tar förmodligen Helén Eke, Lisa Klinga och Jennifer Egelryd en plats i Tyresös startelva.

Tyresö är en förortskommun till Stockholm ungefär två mil sydost om stan. Intresset där för Tyresö FF i Damallsvenskan är jättestort, och klubben har ett hundratal företag som sponsorer.
Hans Löfgren tror på 2.000 åskådare i hemmapremiären mot KIF Örebro. Men första matchen spelas borta mot Djurgården. Redan där får vi en fingervisning om vilket som är Stockholms bästa damlag.

Upplagt av: Mats Taxén