Hattrick av Susanne Moberg

Förra säsongen inledde Kristianstad med tio raka förluster i Damallsvenskan men klarade ändå nytt kontrakt. I år har Skånelaget inlett med två segrar på tre matcher. På söndagen blev det säker 3-1-vinst hemma mot AIK där Susanne Moberg gjorde samtliga mål.
- Tre poäng och tre mål, det känns helt underbart, säger Kristianstads matchhjälte.

Tremålsskytten Susanne Moberg grattas av Kirsty Yallop och Sofie Andersson.

Moberg toppar nu skytteligan på hela sex mål efter tre matcher. Tre före Kathryn Gill (LdB Malmö) och Kirsten van de Ven (Tyresö).
- Det är förstås jätteroligt men man får väl se hur länge det håller, säger Moberg.
- Viktigaste är ändå att vi tar poäng så här i början. I fjol var det tungt med alla förluster men vi gav aldrig upp och nu har vi en fantastisk stämning i laget. Vi är ungefär samma trupp som i fjol men alla har blivit lite bättre och den här säsongen ska vi inte vara något bottenlag.

AIK inledde bäst då Clara Markstedt gjorde 1-0 till gästerna redan efter fem minuter. Men sedan var det Mobergs match som inledde målskyttet i 22:e minuten.
2-1 kom i den 43:e och hon fullbordade sitt hattrick när tolv minuter återstod.
- Jag är väl mest nöjd med tredje målet när jag sprang ifrån försvaret och rullade in bollen, det var snyggast. Men jag hade god hjälp av mina lagkamrater, säger Moberg, som har spelat i flick- och U21-landslaget.
- Det är klart man tänker lite på A-landslaget, men vet att det är svårt. Men drömma kan man ju få göra.

Kirsten van de Ven.Linköpings hemmapremiär på Folkungavallen slutade i moll. Mästarlaget släppte in mål för första gången i årets serie och fick stryk mot nykomlingen Tyresö med 0-2. Holländska nyförvärvet Kirsten van de Ven, 24, gjorde båda målen.
- Kirsten har bara varit i klubben i fem veckor och kommer att bli ännu bättre framöver. Hon visade bra målsinne i dag och är en lite annorlunda spelare som gillar att gå mera rakt på mål, berömmer Tyresös tränaren Konstantinos Katsoulakis.
Kirsten van de Ven har gjort 35 A-landskamper och spelat både EM (2009) och VM (2009) för Holland. Stor del av hennes fotbollsutbildning har hon fått på college i USA där hon spelat en säsong för Quinnipiac University i Connecticut (2004) och två säsonger i Florida State University (2005-07). Förra säsongen spelade hon i Willem II i Holland.
Tyresö valde olika taktik i den hårda blåsten.
- Vi spelade ett lågt försvar i första halvlek när vi hade motvind. Sedan försökte vi vårda bollen inom laget. I den andra startade vi pressen högt uppe i plan och vi störde nog Linköping ganska mycket. Jag tycker vi vann helt rättvist säger Katsoulakis.
- Två segrar på tre matcher är jättebra och jag är mycket stolt över tjejerna. Nu hoppas vi på storpublik på lördag hemma mot Kristianstad när vi inviger Bollmoravallen.

Damallsvenskan ser ut att bli jämnare än tidigare. Tippade topplagen Linköping och Umeå IK (Jitex 0-1) har redan åkt på varsin förlust och LdB Malmö var illa ute borta mot Djurgården i lördags. Josefine Alfson räddade tre poäng till LdB Malmö med sitt 1-0-mål på tilläggstid.
LdB Malmö toppar serien på maximala nio poäng före fem lag på sex poäng. Djurgården och AIK kvar i botten utan poäng.

Upplagt av: Stig Lindmark