Äntligen mål och tre poäng för Djurgården

Det tog Djurgården 416 minuter och 23 sekunder att göra säsongens första mål i Damallsvenskan. Men då small det ordentligt.

Emma Lundh bröt DIF:s måltorka.Emma Lundh fick på en kanonträff med högerfoten och bollen gick in några maskor under Hammarbymålvakten Minna Meriluotos högra kryss.
Djurgården gjorde ytterligare ett mål snyggt och vann mot Hammarby med 2_1.
- Så otroligt jäkla skönt, jublar Emma Lundh. Just nu känner jag bara en stor lättnad över att vi äntligen kunde göra mål - och att vi äntligen fick vinna. Det här betyder mycket.

Djurgården inledde serien med 0-2 hemma mot Tyresö. Sedan har det blivit tre 0-1-förluster i rad mot Umeå IK, LdB Malmö och Jitex.'
- Sånt sätter sig förstås på självförtroendet, men vi har fotsatt att kämpa och gjort bra matcher varje gång. Mot Malmö förlorade vi på tilläggstid och mot både Umeå och Jitex har vi skapat många lägen men inte fått in bollen, säger Emma Lundh som är tillbaka i Djurgården igen efter två säsonger i AIK.

Nigerianskan Sarah Michael låg bakom förarbetet till Lundhs mål och satte själv 2-1 i den 72:a minuten sedan Daniella Chamoun kvitterat för Hammarby efter 62 minuter.
- Vi börjar känna varandra bättre nu och Sarahs mål var också snyggt. Vi har fått kritik för att vi skjuter för lite men det snacket håller inte längre, säger Lundh och skrattar.

Matchen var helt jämn men den här gången var det Djurgårdens tur att ta hem Stockholmsderbyt mot Hammarby på Kristinebergs IP. 2-1 var ett populärt resultat för Dif den här söndagen. Tidigare hade ju herrarna besegrat AIK med samma siffror.
I och med segern lämnade Dif över jumboplatsen till AIK och Hammarby som hittills bara grejat en pinne vardera.
- Vi har många nya i år och det det tar tid att spela ihop laget. Dessutom är vi unga, bara en snittålder på 21 år. Men nu får vi hoppas att det lossnar och att det blir fler mål framöver, säger Emma Lundh, 20 år.

Antonia Göransson blev så här glad efter att ha gjort 1-0 mot Umeå.Kristianstad, tillsammans med nykomlingarna Jitex och Tyresö, är utan tvekan säsongens överraskningar i Damallsvenskan. Hemma på Vilans IP, mot tippade topplaget Umeå IK, saknade Kristianstad målvakten Sandra Wahldén men kunde ändå vinna med 3-1. Isländska försvararen Erla Arnardottír (160 cm) fick ta på sig målvaktströjan och hon gjorde en kanonmatch mellan stolparna.

UIK var mycket sega i början av matchen och möjligen hade man inte hämtat sig riktigt från i onsdags då man åkte ur Champions League mot Lyon. Redan efter fyra minuter ledde Kristianstad med 2-0 efter mål av Antonia Göransson och skytteligaledaren Susanne Moberg (sex mål).

I den 60:e minuten drog Umeås mittback Emma Berglund på sig sitt andra gula kort när hon rev ner Antonia Göransson i straffomårdet. Margret Lara Vidarsdottír var säker från elva meter och satte 3-0 till hemmalaget.
– Jag är jättestolt. Vi gör en riktigt bra match och vi hade taktiken klar, vi skulle döda matchen tidigt och försöka överraska Umeå direkt, säger hemmatränaren Elisabet Gunnarsdottír till Kristianstadsbladet.

Skånelaget ligger på tredje plats med tio poäng, tre bakom ledande LdB Malmö som toppar Damallsvenskan, en pinne före Kopparbergs/Göteborg.

Jitex fick inviga sin riktiga hemmaplan Åbyvallen mot Kif Örebro på söndagen. Men det var en premiär som slutade med förlust, 0-1. Elin Magnusson avgjorde för Örebro i slutet av den första halvleken. Trepoängaren förde laget upp på en fjärdeplats på nio pinnar.

Upplagt av: Stig Lindmark