Jennifer Egelryd surfar vidare på framgångsvågen

EM-final i fjol. Debut i Damallsvenskan med Tyresö i år. Och förhoppningsvis en plats i Sveriges lag i U20-VM senare i sommar.
Det har varit ett händelserikt år för Jennifer Egelryd, 19 år.
- Det är hur kul och hur coolt som helst, säger hon.

Jennifer Egelryd

Jennifer Egelryd har startat varje match för Tyresö hittills i Damallsvenskan, som forward eller yttermittfältare. Nykomlingen har överraskat en smula med två segrar och två oavgjorda på fem matcher. Enda förlusten kom hemma mot Kif Örebro (0-1).
- Vi har fått en bra start och är jättenöjda med placeringen (sexa på åtta poäng). Det går så mycket snabbare allting i allsvenskan men man börjar få upp tempot också, säger Egelryd.

Hon är dock inte helt nöjd med sin egen insats så här långt.
- Det kunde ha gått lite bättre. Jag borde ha gjort något mål för att vara helt nöjd. Jag skjuter för sällan, när jag har bollen i bra läge tänker jag "passning" hela tiden i stället för att att skjuta själv. Tror du att jag har fått höra det någon gång av tränaren? säger Egelryd och skrattar.

Tränaren heter Tino Katsoulakis och har följt Egelryds utveckling i Tyresö FF där hon började redan som femåring i yngsta flicklaget.
- Jag har tränat Jennifer sedan hon kom till A-laget som 16-åring. Hon har tagit ett steg för varje år. Vissa tjejer brukar stå still i utveckligen något år men inte hon. Hon är mycket målmedveten och vet vad hon vill. På planen kan hon hitta på de mest oväntade saker och ligger vi under törs jag aldrig byta ut henne. Jag vill dock att hon ska skjuta mer och ta fler avslut själv, bli lite mer egoistisk, säger Katsoulakis.

Jennifer Egelryd har startat alla matcher för Tyresö hittills i serien. Här i aktion mot Kristianstads DFF.I lördagens 1-1-match borta mot Sunnanå fick Egelryd möta försvarsklippan Hanna Marklund (118 landskamer) som gjort comeback i Skellefteålaget.
- Jag lyckades faktiskt komma förbi henne en gång (skratt), men oftast så spelade jag ute på kanten och hon i mitten. Men Hanna snackade hela, hela tiden på plan, styrde försvaret och hjälpte alla att hitta rätt position. Man märkte att hon har stor rutin. I Tyresö är det mest Johanna Frisk som snackar. Men det är bra, jag gillar det och har lärt mig en hel del av henne. Elin (Ekblom Bak) har också betytt mycket för oss med sin rutin, säger Egelryd.

På söndagskvällen packade Jennifer väskan för avfärd tidig måndag morgon mot Ronneby och träningslandskamp med U20-laget mot Frankrike på onsdag. Det var mot just Frankrike som Egelryd fick sitt stora genombrott i landslaget i U19-EM förra året. Sverige vann semifinalen med 5-2 efter förlängning (2-2 vid full tid) och Tyresöanfallaren gjorde 4-2-målet.
- Vilken match det var! Vi sprang sönder dom i förlängningen och gjorde tre mål. Sofia Jakobsson gjorde hattrick och fransyskorna bara suckade när hon kom i löpning efter löpning. Det var fantastiskt, även om vi sen förlorade EM-finalen mot England (0-2). Men vi gick ju vidare till VM och jag skulle bli skitledsen om jag inte kom med i VM-laget, säger Egelryd.

Förbundskaptenen Calle Barrling har ännu inte tagit ut laget till U20-VM i Tyskland (13/7-1/8) men Egelryd har gjort bra intryck under sina fem landskamper.
- Jennifer har mycket bra spelförståelse, hon tänker fotboll hela tiden. Att spela i allsvenskan är förstås bra för hennes utveckling, säger Barrling.

Men först gäller det att göra bra ifrån sig i allsvenskan. Nio tuffa matcher kvar innan uppehållet för nykomlingen Tyresö, men ännu är det ingen spelare som Egelryd stött på som imponerat särskilt på henne.
- Jag har inte mött någon sån där skitsvår spelare. Jag hänger med rätt bra även om jag skulle behöva vara ännu snabbare. Tänk om man hade Martas teknik och snabbhet, hon är helt sjukt bra. Det skulle vara perfekt om man gjorde något mål också. Vi siktar i första hand på nytt kontrakt och skönt om vi slapp ligga där nere i tabellen och kämpa, avslutar Jennifer Egelryd.

Den 25 juli fyller Jennifer Egelryd 20 år. Dagen innan kan hon ha fört Sverige till semifinal i i U20-VM.

Läs mer:

Upplagt av: Stig Lindmark