LdB Malmö fortsatt i topp - Kristianstad trea

Segermaskinen Ldb Malmö ångar på i Damallsvenskan. Säker seger med 3-1 borta mot AIK i lördags och fyra poäng ner till tvåan Kopparbergs/Göteborg.
- Det flyter på väldigt bra just nu. Skillnaden mot i fjol är att vi vinner när vi inte spelar riktigt på topp, konstaterar Malmös tränare Martin Sjögren.

LdB:s Manon Melis gjorde sitt tionde mål för säsongen.

Serieledaren saknade en skadad Therese Sjögran. Landslagsstjärnan har problem med en höft (troligen tillbaka på onsdag) och Malmös mittfält var inte lika dominerande som vanligt på Skytteholm.
Men anfallsparet Manon Melis och Pavlina Scasna sprang desto mer och satte hela tiden AIK-försvaret under press. De gjorde varsitt mål vilket innebar att Melis gick upp som delad tvåa i skytteligan på tio mål tillsammans med Linnea Liljegärd, Göteborg. Toppar gör lagkamraten Sara Lindén på elva.

Kristianstad fortsätter att överraska och ligger nu ensam trea efter 3-1 hemma mot Kif Örebro. Antonia Göransson fixade en straff redan after sex minuter som Margret Lara Vidarsdottir slog in. Isländskan gjorde även 2-0 och Göransson satte 3-1 i 78:e minuten.

För Vidarsdottir var det mål fem och sex i serien i år, vilket innebär femma i skytteligan. Dessutom har hon fyra målpass (delad tvåa) och 23-åringen är på väg mot sin bästa säsong.
Marina Petterson svarade för Örebros mål.

Jonna Andersson, 17, fick göra sin tredje match från start i Linköpingströjan borta mot Hammarby. Hon tackade för det genom att fixa ett hattrick - hennes tre första mål någonsin i allsvenskan.

Andersson gjorde två av sina mål i första halvlek och avgjorde matchen med sitt 3-1-mål i den 53:e minuten. Landslagsbacken Linda Sällström fastställde slutresultatet till 4-1 i den 87:e minuten och Linköping nästan fördubblade sin målfabrikation, från sex till tio.

- Vi är etta från början på allt. Linda Sällström är planens bäste spelare, hon är en gigant där bak. Det är jätteroligt att Jonna (Andersson) får göra mål och att de unga spelarna tar för sig och presterar, sade Linköpings tränare Peter "Kuno" Johansson till klubbens hemsida.

Stockholmslagen Djurgården, AIK och Hammarby är fortsatt kvar i botten. Dif förlorade det viktiga bottenmötet borta mot Sunnanå med 1-2 i en jämn match.

Sunnanå var bättre i den första halvleken och gick till vila med 2-0 efter mål av Martina Sandström (6) Linda Fransson (28). Djurgårdens duktiga anfallare Sara Michael (55) reducerade till 1-2 och laget pressade på för kvittering.
Men Hanna Marklund & co höll tätt där bak och tre viktiga poäng för Skellefteålaget. Nigerianskan Perpetua Nkwocha var tillbaka i Sunnanå efter landslagsuppdrag och var som vanligt betydelsefull på mittfältet.

Umeå IK hämtade sig snabbt efter den överraskande 0-1-förlusten hemma mot AIK förra omgången. Nykomlingen Tyresö besegrades med 2-1 sedan nigerianskan Rita Chikwelu gjort båda målen. Hon hade även ett skott i målramen i den 63:e minuten, elva minuter senare avgjorde hon matchen med sitt 2-1-mål.

Upplagt av: Stig Lindmark