LdB Malmö utökade serieledningen

Ldb Malmö ryckte åt sig ytterligare två poängs försprång i toppen av Damallsvenskan efter 4-0 mot Hammarby. När åtta omgångar återstår leder Malmö serien med hela åtta poäng före Kopparbergs/Göteborg som bara fick 1-1 hemma mot Linköping i lördags.

Melis i fortsatt skytteligaledning.Malmö var en aning trögstartat hemma på Malmö IP mot bottenlaget Hammarby. Linda Forsberg ordnade dock en lugn pausvila efter att ha gjort 1-0 i den 41:a minuten. Det vassa anfallsparet Manon Melis och Katryn Gill gjorde två respektive ett mål i den andra halvleken och hemmalaget kunde ta det rätt så lugnt i slutet. Melis toppar skytteligan på 17 fullträffar, fem före Sara Lidén, Göteborg.

- Vi har hamnat i en formsvacka spelar inte bra just nu. Det ska bli skönt med två veckors uppehåll nu. Flera spelare är slitna efter många matcher, sade Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson efter 1-1 hemma mot Linköping i lördags.

Situationen som leder fram till LFC:s ledningsmål.Linköping var bättre i den första halvleken. Linda Sällström prickade stolpen och Josefine Öqvist missade ett friläge. Målet kom i alla fall efter 20 minuter sedan landslagsmålvakten Hedvig Lindahl tappat bollen i en närkamp och Sällström kunde rulla in 1-0.

Göteborg ökade tempot i den andra halvleken och pressade på för en kvittering. I den 60:e minuten fick skyttedrottningen Linnea Liljegärd ett bra läge i straffområdet och Linköpings duktiga målvakt Sofia Lundgren fick se skottet gå i mål.

Kif Örebro har haft en härlig fotbollsvecka. Förra omgången klarade man 1-1 borta mot topplaget Göteborg. I onsdags slog laget ut Ldb Malmö i Svenska Cupen (1-0) och i lördags krossades AIK med 4-0 på bortaplan.

Örebrotränaren Rickard Holmlund kunde glädja sig åt en bra offensiv och effektivitet i avsluten. Det har varit lite si och så med målskyttet tidigare under säsongen. Örebro avancerade till fjärdeplats och ligger tre pinnar bakom Linköping på bronsplats.

Otursförföljda Sara Fröjdfeldt fick bäras ut på bår i den andra halvleken med befarad ny svår knäskada. Fröjdfeldt hade precis kommit tillbaka efter sin svåra korsbandsskada från i fjol och gjorde nu andra inhoppet för säsongen.

Nykomligen Jitex besegrade förra mästarlaget Umeå IK för andra gången den här säsongen efter 2-1 på Gammliavallen. Samtliga mål kom i den första halvleken. Maija Saari skruvade in en hörna direkt i mål efter nio minuter och stor glädje i hemmalaget. Men Annica Sjölund (14) och Elin Karlsson (37) vände på matchen med varsitt mål på 23 minuter. Ett uddlöst hemmalag jagade kvittering i den andra halvleken men utan att lyckas. Jitex har därmed tagit 19 poäng i årets serie och ligger på en trygg femteplats.

Linda Fransson var på väg att fixa tre välbehövliga poäng till Sunnanå sedan hon gett sitt lag ledningen i 77:e minuten. Men på tilläggstid, och bara sekunder kvar av matchen, fick Kristianstad straff. Margret Lara Vidarsdottir var säker från elva meter och satte 1-1.

Tungt för Sunnanå som ligger fyra från slutet och behöver varje poäng.

– Kristianstad var inte förtjänt av oavgjort men så här är fotbollen, sade hemmalagets tränaren tränare Krister Lundgren.

Säkert en skön pinne för Kristianstad som hade tre raka förluster innan söndagens match. Målvakten Sandra Wahldén mycket bra.

Upplagt av: Stig Lindmark