Hemvändare gör Damallsvenskan ännu bättre

Under de två senaste åren har det varit strömhopp från Damallsvenskan till den amerikanska fotbollsligan WPS. Serien förlorade tio-tolv av sina bästa spelare. Inför årets säsong har serien fått tillbaka några av de utländska profilerna. Dessutom väljer några svenska landslagsspelare att stanna hemma.
- Man kan bara konstatera att Damallsvenskan är en av världens bästa fotbollsligor, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Mami Yamaguchi, Ramona Bachmann och Sara Larsson är några av de som återkommer till Damallsvenskan 2011.

Inför säsongen 2009 försvann bland andra Marta, Mami Yamaguchi, Ramona Bachmann, Laura Kalmari, Frida Östberg, Johanna Frisk, Sara Larsson och Caroline Jönsson till WPS-ligan. Året efter följde Caroline Seger, Kosovare Asllani, Elaine, Jessica Landström och Madelaine Edlund efter.
Nu har många spelarna vänt hem till Damallsvenskan igen - något som Dennerby inte har något emot.
- Det är ju två delar. Visst, jag vill att alla världens bästa tjejer ska spela i Sverige för att göra serien så bra som möjligt och skapa ett stort intresse kring damfotbollen. Men samtidigt är det utvecklande att få spela proffsfotboll i USA eller i Tyskland och Frankrike som några av våra bästa gör.

Dennerby anser att årets serie håller väldigt bra klass, men han saknar en spelare.
- Marta, såklart. Jag vet inte hur det blir med henne, men visst skulle det vara oerhört kul om hon kom tillbaka och spelade i Sverige. Det finns ingen spelare som har dominerat i sitt klubblag som hon. Marta blev mästare i Umeå IK, hon har vunnit proffsligan i USA två år i rad med olika lag. När hon var som hetast i Sverige kunde hon locka 500-1000 personer extra till en match. En sån profil behöver vi.

Flera av hemvändarna från USA kom redan under sommaruppehållet i fjol. Madelaine Edlund och Elaine flyttade till Tyresö, Kosovare Asllani gick tillbaka till Linköping och Sara Larsson avslutade säsongen i Linköping, men spelar kommande säsong i Kif Örebro.
Tillbaka i år är schweiziskan Ramona Bachmann som är åter i Umeå. Och Japans toppspelare Mami Yamaguchi som ska förstärka Hammarby.

- Det är bra att fler toppspelare kommer tillbaka. Serien kommer att jämna ut sig, vilket är positivt. Vi tappar i och för sig den bästa, Therese Sjögran till USA, men hon kommer tillbaka under augusti och kan vara med i Champions League i september, säger Malmös guldtränaren Martin Sjögren som kan berätta av lagets senaste nyförvärv.
- Heather Garriock, 28, från Australien är klar för Malmö. Hon spelar just nu i Sydney. Hon har gjort cirka 120 landskamper och varit lagkapten. En spelare med naturlig vänsterfot, något som vi letat efter. Heather kan spela både på mitten och som vänsterback. Vi letar efter en forward men ingenting är klart. Sedan utesluter jag inte att vi förstärker truppen inför Champions League, något som vi kommer att satsa väldigt hårt på.

Hur ser du på årets damallsvenska?
- Jag hoppas förstås att vi ska kunna försvara vårat SM-guld. Vi har flera unga spelare som bör utvecklas ytterligare och fajtas om en A-lagsplats. Vi behöver också en bredare trupp än tidigare eftersom vissa av våra bästa spelare kommer upp i 50 matcher på en säsong. Göteborg verkar ligga lite lågt, men de har värvat två toppspelare (Kristin Hammarström och Linda Sembrant). Tyresö har en väldigt intressant trupp, de kommer att bli ännu bättre i år. Det är väl den trion som gör upp om SM-guldet med Linköping och Umeå lite bakom.

Damallsvenskan inles den 9 april med toppmatchen Kopparbergs/Göteborg-Tyresö.

Viktigaste nyförvärven i Damallsvenskan:

Djurgården
Renée Slegers, Willem II.

Hammarby IF DFF
Mami Yamaguchi, Atlanta.

Jitex BK
Rebecca Angus, Kolbotn.

Hedvig Lindahl - uppmärksammad transfer från KGFC till KDFF.Kif Örebro
Sarah Michael, Djurgården, Sara Larsson, Philadelphia.

Kopparbergs/Göteborg FC
Kristin Hammarström, Kif Örebro, Linda Sembrant, AIK.

Kristianstads DFF
Hedvig Lindahl, Göteborg.

LdB FC Malmö
Heather Garriock, Sydney, Annika Kukkonen, Helsingfors.

Linköpings FC
Mariann Gajhede Knudsen, Hjörring.

Faith Ikidi - tungt nyförvärv i Piteå.Piteå IF
Faith Ikidi, Linköping.

Tyresö FF
Josefine Öqvist, Linköping, Annica Svensson, Hammarby.

Umeå IK
Ramona Bachmann, Atlanta, Alexandra Nilsson, Sunnanå.

Dalsjöfors GoIF
Rebecca Johnson, Djurgården.

Upplagt av: Stig Lindmark