Supercupen dam: Första stora matchen för Sara Larsson

Sara Larsson valde att flytta hem till Sverige efter två proffsår i USA. På söndag spelar hon sin första stora match med nya klubben Kif Örebro som möter Ldb FC Malmö i Supercupen.
– Det är en dröm att ha Sara i laget, säger nye tränaren Mickael Fahlén.

Sara Larsson har varit bofast i landslaget sedan debuten mot Norge 8 september 2000. Hon jubilerade med att spela sin 100:e landskamp i Algarve Cup. Alla vill förstås ha en sån spelare i laget och hon valde till slut Kif Örebro.
– Jag är supernöjd över att jag valde Örebro. Det känns verkligen rätt. Jag har varit runt i olika klubbar i 13 år (Malmö, Linköping, St Louis, Philadelphia) men nu känns det lite som att komma hem igen, säger Larsson, som är född och uppvuxen i Kristinehamn, 70 km från Örebro.
– Jag närmar mig 32 och det här blir sista klubben, men känner mig fortfarande fräsch och ser verkligen fram emot att spela i Örebro. Det är en klubb som satsar, vi har många unga, lovande spelare och en tränare som jag gillar. Dessutom är det bra drag kring idrotten i stan och sånt smittar av sig.

Larsson siktar mot sitt nionde mästerskap i sommar då VM avgörs i Tyskland (OS 2000, EM 2001, VM 2003, OS 2004, EM 2005, VM 2007, OS 2008, EM 2009). Hon glömmer aldrig VM-silvret 2003, som är det största hittills i fotbollslivet. Men det är hårt om försvarsplatserna i sommar och just nu verkar Charlotte Rohlin och Stina Segerström vara det hetaste mittbacksparet.

I Örebro kommer Sara att ersätta Sanna Valkonen i mittförsvaret där hon spelar tillsammans med Marina Pettersson. En spelare som tränare Fahlén gillar skarpt.
– Marina håller mycket hög klass. Jag blir inte förvånad om hon konkurrerar om en landslagsplats senare i år. Att hon dessutom får spela med Sara, som har sån enorm rutin, är bra för hennes utveckling. Sara har dessutom den härliga egenskapen att hon gör andra spelare bra, berömmer Fahlén.

Larsson kom hem från Portugal med en lättare fotskada och har vilat en del. Men på söndag finns hon med mot Malmö. Däremot saknas Emelie Ölander, Sanna Talonen, Sara Fröjdfeldt och Olina Vidarsdóttir.
– Det ska bli skoj att mäta oss med Ldb Malmö. De är förstås storfavoriter men vi har inget att förlora. Dessutom möter vi ju Malmö hemma i allsvenska premiären (10 april) och alltid lär man sig något, avslutar Fahlén.

TIDIGARE UPPLAGOR AV SUPERCUPEN
2010:
Linköpings FC-Umeå IK 2-0
2009: Umeå IK-Linköpings FC 0-1
2008: Umeå IK-Djurgården 3-0
2007: Linköpings FC-Umeå IK 1-3

Upplagt av: Stig Lindmark