Hedvig Lindahl stortrivs i Kristianstad

Hedvig Lindahl inledde Damallsvenskan med att hålla nollan två matcher i rad. Därefter har hon släppt in blott tre mål på tre matcher. Landslagsmålvakten har starkt bidragit till Kristianstads sensationella andraplats efter fem omgångar.
– Vi är nöjda, men samtidigt ödmjuka, för det skiljer bara tre poäng ner till sjundeplatsen, säger Hedvig Lindahl.

Hedvig Lindahl

Efter fem säsonger i Linköping (2004-08) skrev Hedvig Lindahl på ett kontrakt med hårdsatsande Kopparbergs/Göteborg. Men det blev bara två säsonger i klubben där hon höll nollan i 21 av 43 matcher. Tränare Torbjörn Nilsson & co ville inte förlänga kontraktet med en av Sveriges bästa målvakter.

Kristianstads DFF var blixtsnabbt framme med ett kontraktsförslag och det tog inte lång tid innan Hedvig hade bestämt sig för att flytta till Skåne. Hon ville gärna vara med på en liknande resa igen som när Linköping blev en storklubb i mitten av 2000-talet.
– Jag trivs väldigt bra i Kristianstad. Klubben har hög ambition och de ställer krav, vilket jag gillar. Jag ska prestera på mitt bästa - i varje match. I Sverige kan det bli lite för mesigt ibland. Där kan man få höra "bra försök" och så nöjer man sig vid det. Elisabet (Gunnarsdóttir) är en bra tränare som är väldigt tydlig, man får höra vad som är bra, men även vad som är mindre bra. Det passar mig, säger 28-åringen.

Kristianstad inledde serien med 5-0 borta mot nykomlingen Dalsjöfors. Därefter ställdes Lindahl mot sin gamla klubb Kopparbergs/Göteborg. Hon höll nollan och gjorde sin bästa match för säsongen. Matchhjälte blev Susanne Moberg, på passning av radarkompisen Margret Lara Vidarsdóttir.
– Göteborg är svårast hittills, men det gick väldigt bra. Både för mig och laget. Enda matchen vi inte har presterat som vi kan är mot LdB Malmö (0-1). Annars hade vi nog tagit poäng även mot dom, säger Hedvig.

Under åren i Linköping och Göteborg spelade hon bakom flera rutinerade och duktiga backar. I det unga, och relativt orutinerade Kristianstad, blir det ett något annorlunda spel för landslagsmålvakten.
– Det är väldigt lärorikt och mycket inspirerande. Mittbackar är Mia Carlsson och Sif Atladóttir. Mia är bara 21 år, men jag har aldrig sett en spelare med hennes karaktär. Hon är väldigt osvensk eftersom hon verkligen hörs ute på plan. Hon skriker även på mig om jag inte är på tårna. Men sånt gillar jag, det behöver inte vara en utskällning men det kan absolut vara lite tuffare mellan spelarna. Sedan är Mia en väldigt bra fotbollsspelare, hon har grym potential. Atladóttir är rutinerad och lugn och har bland annat spelat i tyska ligan (Saarbrücken).

Elisabet Gunnarsdóttir, tränare i Kristianstad.Mia Carlsson har gjort stora framsteg de två senaste åren och även provat på landslaget (F19/U20). Hon skrattar lite när hon får höra Lindahls kommentar.
– Hedvig skäller på mig också ibland när man gör fel, så där är vi nog lika (skratt). Men vi har högt i tak i laget och det är bra. "Beta" (Gunnarsdóttir) har sin tränarstil och den gillar jag. Vi är alla lika ute på plan och det gäller att hela tiden jobba hårt. Hedvig har förstås betytt mycket för oss, hon styr oss hela tiden och är även ett offensivt vapen eftersom hon sätter i gång bollen väldigt snabbt, säger Carlsson.

Hedvig Lindahl har gjort 68 landskamper och är just nu förstemålvakt i kamp med Sofia Lundgren och Kristin Hammarström. Hon har spelat två VM (2003 och 2007) samt lika många OS (2004 och 2008) och EM (2005 och 2009).
I sommar väntar VM i Tyskland och 2013 spelas EM på hemmaplan. Däremellan hoppas hon på OS i London.
– VM i Tyskland ska bli hur kul som helst. Fotbollen är väldigt stor där och jag tror det kan bli ett väldigt drag kring turneringen.

Men först väntar Tyresö hemma på torsdag, därefter ytterligare tre matcher innan Damallsvenskan gör VM-uppehåll (5 juni-23 juli). Kristianstad ligger bara tre poäng efter ledande LdB Malmö.
– Det är jätteroligt att vara med där uppe och hugga, men det är väldigt jämnt och vi får vara realistiska eftersom vi inte är ett topplag - än!

Upplagt av: Stig Lindmark