Tuff start för LdB Malmö

Kommande helg drar Damallsvenskan igång. Mästarlaget LdB Malmö rivstartar redan på onsdag med kvartsfinal i Svenska Cupen mot Linköping.
Därefter väntar viktiga seriematcher mot trean Kopparbergs/Göteborg hemma den 25 juli och sex dagar senare mot tvåan Umeå IK borta.
- Det är lika bra att köra igång direkt mot tufft motstånd. Då får man snabbt en värdemätare på vart man står och lita på att jag har ett gäng spelsugna tjejer som bara vill ut och spela matcher, säger tränaren Martin Sjögren.

Heather Garriock och Martin Sjögren.

LdB Malmö är obesegrat i år och toppar Damallsvenskan på 25 poäng, tre före Umeå IK och åtta före Kopparbergs/Göteborg. Fjolårets mästarlag har ännu inte släppt in ett enda mål i andra halvlek.

- Jag är väldigt nöjd med vårsäsongen. Vi tror på det vi gör och laget utvecklas hela tiden, säger Sjögren.

Malmö hade tre spelare med i bronslaget i VM: Nilla Fischer, Linda Forsberg och Lina Nilsson. Dessutom fanns Heather Garriock med i Australiens VM-lag som Sverige slog ut i kvarten.
Sjögren räknar med att alla tre finns med redan i onsdagens cupmatch mot Linköping.

- Nilla fick en rejäl lårkaka mot Frankrike, men enligt de rapporter jag fått av henne via sms så ska det inte vara någon större fara. Men givetvis tar vi inga risker och Nillas smärttröskel är rätt så hög, som alla vet. Forsberg och Garriock lär vara trötta efter VM, men samtidigt hoppas man att deras positiva energi ska smitta av sig till de övriga i laget.

Vad tyckte du om VM?
- Sverige gjorde en fantastisk prestation som grejade bronset. Man spelade efter sina resurser och alla arbetade oerhört hårt. Hoppas nu det stora intresset lever vidare i allsvenskan. Generellt har spelarna i världen gått framåt väldigt mycket på ett par år, både tekniskt men framför allt taktiskt. Det var roligt att se Japan lyckas med sina tekniska spelare. Där har vi i Sverige något att jobba med, när det gäller teknik har vi halkat efter.

Så här anser Sjögren om den tuffa inledningen för Ldb Malmö:
- Linköping borta, på konstgräs, blir blir väldigt tufft. De är nog inte nöjda med poängskörden i serien (13 poäng) och lär satsa hårt på Svenska Cupen. Vi måste vara bra för att ta oss vidare.
- Göteborg har släppt in två mål i år och förlorat båda med 0-1, det måste kännas tufft för dom. De är nog väldigt revanschsugna och väl medvetna om att det är seger som gäller mot oss för att ha någon chans i guldstriden. De har flera spelare som kan avgöra.
- Umeå IK har överraskat i år. Deras offensiv har blivit mycket bättre jämfört med fjolåret, men Ramona Bachmann har betytt väldigt mycket och Sofia Jakobsson har tagit både ett och två rejäla kliv i utvecklingen. Det blir tufft för oss uppe i Umeå.

Ilestedt, på väg tillbaka efter skada.LdB Malmö har värvat danskan Katrine Veije från Odense. 20-åringen är en stor talang som redan spelat närmare 30 A-landskamper. Hon är spelklar 1 augusti och blir mycket intressant att följa.
Dessutom är lovande Amanda Ilestedt, 18 år, snart tillbaka från sin knäskada.

- Vi har haft en rätt tunn trupp under våren men nu är alla tillbaka och vi har en starkare trupp. Det lär också behövas eftersom vi har Champions League-kval i höst.

Hur blir det med Caroline Seger?
- Vi för diskussioner med Seger, vi hoppas på en lösning men ingenting är klart ännu.

Det kan alltså bli ett mittfält med Caroline Seger, Nilla Fischer och Therese Sjögran i Malmö i höst!
Det är sedan länge klart att Sjögran kommer tillbaka och förstärker Malmö efter att säsongen är slut i USA där hon spelar i Sky Blue FC.

I Svenska Cupens semifinal väntar vinnaren i matchen Limhamn Bunkeflo-Kopparbergs/Göteborg (20/7). I de andra kvartsfinalerna spelar Sunnanå-KIF Örebro (26/7) och Sundsvall-Tyresö (24/7). Semifinalerna spelas 31/8-1/9.

Upplagt av: Stig Lindmark