Tyresö upp i serieledning

Tyresö, LdB Malmö, Kopparbergs/Göteborg... eller Umeå IK?
Kampen om det allsvenska guldet blir allt tätare sedan Tyresö besegrat Jitex med 4-0 och Göteborg krossat Hammarby, 6-0.
Umeå är också med i toppen efter 2-1 borta mot Kif Örebro på lördagen.

Madde Edlund skuggar Manon Melis i skyktteligan.Tyresö är för första gången i serieledning den här säsongen (40 poäng) efter en vattentät seger hemma mot Jitex. Låt vara på bättre målskillnad men LdB Malmö har en svår bortamatch mot Linköping på söndag (sänds i TV 4 sport kl 17.00). Malmö saknar dessutom tre avstängda toppspelare: målvakten Thora Helgadottir, mittbacken Malin Levenstad och skyttedrottningen Manon Melis.

– Det är inget att hymla om, jag håller på Linköping och kommer att följa matchen mycket noga framför tv:n, säger Tyresös tränare Stefan Fredriksson som var nöjd med tre säkra hemma mot Jitex.

– Vi gör en hyfsad match med en bra andra halvlek. Men Jitex är aldrig lätta att möta, de jobbar hårt och ger aldrig upp. Vi var dock rätt så effektiva och lagkaptenerna Johanna Frisk och Elin Ekblom Bak drev på hela tiden. Sedan var det kul att Whitney Engen fick göra ett mål i slutet, hon är en mycket skicklig och allround spelare. Hon började som mittback, flyttades upp till höger på mittfältet och avslutade som toppforward.

Madelaine Edlund gjort ett mål igen och ligger nu tvåa i skytteligan, ett mål efter Manon Melis. Enda orosmomentet i Tyresö är att Josefine Öqvist tvingades gå ut i halvtid på grund av knäproblem.

Anna Ahlstrand (nr 6) och Sara Lindén firar ett av målen mot Hammarby.Göteborg hade inga problem med att besegra Hammarby hemma med 6-0 även om det dröjde en halvtimme innan första målet kom. Sara Lindén inledde målskyttet och satte även andra målet i 38:e minuten. Den förra landslagsanfallaren ser ut att ha hittat målformen och ligger nu trea i skytteligan på 13 mål.
Övriga målskyttar var Linnea Liljegärd, Lisa Ek, Olivia Schough och Jane Törnqvist. Törnqvist har ännu inte missat en match sedan hon kom till Göteborg 2008. Unikt!
För Hammarby väntar division 1 kommande säsong.

Schweiziska anfallsstjärnan Ramona Bachmann räddade Umeå IK kvar i toppstriden efter 2-1 borta mot Kif Örebro. Bachmann gjorde båda målen - det sista kom två minuter från slutet. Hon fixade dessutom utvisningen av Olina Vidarsdottir som vände matchen till UIK:s fördel.
Första målet av Bachmann kom i den 13:e minuten och var mycket snyggt. Hon tog fart från mittlinjen, dribblade bort spelare på spelare, och satte sedan bollen vid bortre stolpen. Otagbart för amerikanska målvakten Valerie Henderson.
Kif Örebro spelade upp sig rejält i andra halvlek och tog över matchen. Sanna Talonen kvitterade rättvist till 1-1 i den 59:e minuten. Hemmalaget gick för seger och tre minuter senare prickade Elin Magnusson stolpen med ett hårt vänsterskott. Sarah Michael missade dessutom ett friläge.
Men i 82:a minuten fälldes Bachmann i fritt läge av Vidarsdottir som fick rött kort. Umeå återtog kommandot och avgjorde i slutet. Laget ligger kvar på fjärdeplats på 38 poäng, en pinne efter Göteborg och två bakom Tyresö och Malmö.
– Vi har absolut inte gett upp, mycket kan hända med tre matcher kvar, säger Umeås tränare Joakim Blomqvist som hyllade Ramona Bachmann.
– Det är bara att se vad hon gjorde i dag.

Dalsjöfors har ryckte upp sig rejält efter VM-uppehållet men väntar fortfarande på första segern. Det blev 0-0 hemma mot Djurgården sedan Sandra Krantz missat en straff i andra halvlek. Boråslaget hade dock behövt en seger för att hoppet om nytt allsvenskt kontrakt skulle finnas kvar ens i teorin.

Upplagt av: Stig Lindmark