Rosengård skyhög favorit

Ifjol tog LdB Malmö hem guldet i Damallsvenskan. I år är laget stor favorit igen men under nytt namn - FC Rosengård. Deltagarna vid tisdagens upptaktsträff var rätt överens.
- Jag vinner gärna ännu ett guld, det blir man aldrig mätt av, sa Therese Sjögran.

Therese Sjögran, Rosengård

Rosengårds mittfältsstjärna hyllades lite extra på Berns stora scen eftersom hon fyllde 37 år på tisdagen. Men fortfarande håller hon allra högsta klass - liksom hela laget.

Möjligen har klubben tappat lite i sin offensiv då Manon Melis valde att gå till Kopparbergs/Göteborg. Men Anja Mittag, som gjort 34 mål på sina två säsonger, kommer nog att fortsätta att ösa in mål. Den tyska landslagsstjärnan är Svenska Spels favorit till att vinna skytteligan i år.

Ett litet minus för Rosengård är att man drabbats av en del skador under vintern och våren. Målvakten Thora Helgadottir har haft problem med ett knä. Och fjolårets bästa spelare i Damallsvenskan, Ramona Bachmann, har dragits med diverse småskador.

- Vi har inte haft samma lag i två matcher i rad i träningsmatcherna. Men vi har en bra bredd och det ska inte vara några problem. Det är en bra känsla inför seriestarten och jag är väldigt sugen på ännu ett guld, sade Sjögran.

Tyresö tippades vara förste utmanare efter Linköping. Men hur blir det egentligen med klubben som är under rekonstruktion?
Under upptaktsträffen kom beskedet om att både Marta och Caroline Seger kommer att lämna klubben i månadsskiftet maj-juni. Kontrakten går ut även för målvakten Carola Söberg och Veronica Boquete, som redan är klar för Portland i den amerikanska proffsligan.
Lägg därtill att den amerikanska topptrion Christen Press, Meghan Klingenberg och Whitney Engen lämnar Tyresö direkt efter att Champions League-äventyret är över.
- Det är en stor utmaning för både mig och spelarna. Det gäller att hålla fokus på varje match och träning. Ingen ska kunna ta ifrån oss det vi gör på plan och hittills har vi gjort det bra. För mig som tränare är det svårt att planera något, sade tränaren Tony Gustavsson.
Hur laget ser ut 1 juni står alltså i stjärnorna.

Tips från dagen

Nära 80 % tror på guld för Rosengård. 12% tror på Linköping.
32% tror att båda nykomlingarna hänger kvar, 59% att endast Eskilstuna gör det.
I Elitettan tror 44% att Hammarby vinner, Sirius (16%) närmsta utmanare.

Linköping var en av två stora överraskningslag förra säsongen. KIF Örebro det andra.
Östgötalaget har bland annat förstärkt med vassa norska anfallaren Kristine Minde, Fridolina Rolfö och målvakten Kathlynn Fraine.
Men man saknar danska stjärnan Pernille Harder och finlänskan Linda Sällström.
- Jag har en stressfaktur i foten och går fortfarande på kryckor. Svårt att säga om läkningen men det kan ta upp till två månader innan det är bra. Givetvis väldigt tråkigt, men så är det och det är bara att acceptera, säger Harder.

Nykomlingen AIK tippades tillhöra avstigningskandidaterna tillsammans med Jitex. Mölndalslaget har tappat i stort sett hela laget från förra säsongen och ersatt med många unga och lovande. Däremot trodde 90% av deltagarna att nykomlingen Eskilstuna klarar kontraktet.

Upplagt av: Stig Lindmark