VM-uppehåll med Rosengård i klar ledning

Anja MIttag gjorde ett mål i sista matchen för Rosengård och tackades av efter matchen,.

FC Rosengård går till VM-uppehåll i klar ledning i Damallsvenskan. Kristianstad hade inget att sätta emot i Skånederbyt på Malmö IP som Rosengård kunde vinna med hela 7-0. Fjolårets mästarlag är därmed obesegrat i sju matcher och har ett klart grepp om serieledningen

Det var sista matchen för Anja Mittag som lämnar Malmö efter tre och ett halvt år. Hon håller på att slutförhandla ett kontrakt med Paris SG och blir därmed klubbkamrat med Caroline Seger och Kosovare Asllani.

En skyttedrottning ska förstås avsluta med mål. I den 88:e minuten gjorde Mittag 6-0 och jubel bland lagkamrater och publik. På 68 matcher har Mittag gjort hela 57 mål. Ett fantastiskt facit.

Emma Berglund saknades åter i Rosengård vilket oroar inför VM. Mittbacken har haft problem med baksidan låret och tvingats stå över två matcher i rad. VM-laget samlas redan på lördag för avresa mot förberedande lägret i Toronto.

Blackstenius och Harder målskyttar mot Vittsjö

Linköping vann hemma mot Vittsjö med 2-0 och ligger tvåa, fem poäng efter Rosengård. Vittsjö var bra med i matchen under första halvlek. Men i den andra halvleken tog Linköping över och avgörandet kom än en gång sedan Fridolina Rolfö kommit in. I förra segermatchen mot Örebro (2-1) var det samma visa.

Stina Blackstenius slog in ledningsmålet på volley efter ett fint inlägg från Jessica Samuelsson. Ett snyggt mål av Blackstenius som hade fler målmöjligheter.
Vittsjö orkade inte mobilisera något tryck i slutet, utan Pernille Harder kunde i stället sätta 2-0 på tilläggstid. Ett snyggt solomål av danskan som hittat målet igen och är uppe i fyra fullträffar. Ett mer än Blackstenius som blir viktig för Sveriges F19-landslag i EM-slutspelet i Israel i juli.

– Jag tycker vi viner helt rättvist och är särskilt nöjd med andra halvlek. I första hade vi för många tappade bollar på mitten. Men i andra var vi bättre och dominerade helt sedan Rolfö kom in. Vi har bara gjort tio mål på sju matcher men samtidigt har vi bara släppte in två mål och det är jag väldigt nöjd med, kommenterade Linköpings tränare Martin Sjögren.

Vittsjös klart bästa möjlighet hade förra Linköpingsspelaren Linda Sällström. Från nära håll missade hon hela målet och Katie Fraine kunde andas ut.

Barsley nickade tre poäng till Eskilstuna

Eskilstuna United kom till spel utan båda duktiga mittfältarna Petra Larsson (avstängd) och Sofie Persson (skadad). Trots det kunde man besegra Kif Örebro på bortaplan med 2-1.
Gaelle Enganamouit sprintade enkelt förbi hemmaförsvararen Sara Nordin och kunde säkert lägga in 1-0 bakom Carola Söberg. Enganamouit jobbade hårt hela matchen och hade dessutom ett skott i ribban i andra halvlek.

Lisa Dahlkvist, som haft problem med en höftskada, spelade 60 minuter och var okay. Men visst märktes det att hon bara fått 45 allsvenska minuter.
Landslagsmittfältaren kvitterade till 1-1 med ett vänsterskott upp i nättaket från nära håll.

Dahlkvist hann bara sitta några minuter på avbytarbänken innan hon fick se Vaila Barsley nicka in 2-1 till Eskilstuna. Barsley kom högst på en lång frispark och Söberg nådde inte bollen.
En klar missräkning för hemmalaget som i måndags gjorde säsongens bästa match mot Linköping.
Eskilstuna höll ihop laget bra och släppte inte till mycket. Man ligger trea på 15 poäng och har en spännande sommar/höst framför sig.

Delad poäng i norr

Slaget om Norrland mellan Piteå och Umeå IK slutade oavgjort, 1-1. Piteå dominerade första halvlek och halvtidsledningen med 1-0 var i underkant.
Pauline Hammarlund visade att målformen håller i sig när hon satte 1-0 i 19:e minuten. Hemmaanfallaren fick en fin djupledspassning av Nina Jakobsson och ensam med Tove Enblom gjorde hon inget misstag. Det var Hammarlunds femte mål för säsongen och hon ligger därmed tvåa i skytteligan med fem mål. Två bakom Ramona Bachmann.

Umeå arbetade sig in i matchen i andra halvlek. Rita Chikwelu gjorde åter mål när hon kunde styra in en frispark från nära håll i 67:e minuten. Samtliga tre poäng kunde ha gått till Västerbotten om inte Hilda Carlén svarat för en snygg räddning på Lina Hurtigs avslut i 86:e minuten.

Första poängen för AIK

Sarah Storck (längst fram)gjorde AIK:s mål i derbyt mot Hammarby.Även Stockholmsderbyt slutade oavgjort, 1-1. Hammarby öppnade starkt och hade greppet om den första halvtimmen. Julia Karlenäs hade bland annat ett skott i ribban. Men det var Sarah Storck som lite överraskande gav AIK ledningen efter 22 minuter.
Emma Jansson kvitterade till 1-1 i 33:e minuten med ett välplacerat skott efter marken.

AIK:s målvakt Justine Bernier byttes ut efter 45 minuter mot Britta Gynning som höll nollan. Samma sak hände i förra matchen borta mot Vittsjö. Den här gången vad det en ögonbrynsskada som stoppade Bernier.

Båda lagen hade chanser men 1-1 stod sig matchen ut. Det var AIK:s andra mål för säsongen och första poängen.

Upplagt av: Stig Lindmark