Kvarnsveden vill etablera sig i Damallsvenskan

Kvarnsveden - här Tabita Chawinga, Jonas Björkegren och Michaela Hermansson - laddar inför den damallsvenska säsongen.

Det kalla vinterregnet strilar ner över Ljungbergsplanen. 18 spelare borrar ner sina huvuden. Tränaren Jonas Björkgren håller koll på klockan. Träningspasset avslutas med 3 x 3 minuters löpning i hög fart med en minuts vila mellan intervallerna. Lungorna spänner och kippar efter luft. Benen är tunga av mjölksyra.

"En sista, kom igen nu tjejer!" Björkgrens stämma ljuder åter över idrottsplatsen i Borlänge.
– Det är nu man lägger grunden. Fuskar man med vinterträningen så märks det senare på säsongen, säger Michaela Hermansson.

Michaela Hermansson, 26 år, har spelat i Kvarnsveden sedan hon var sju år. "Mickan" har varit med på hela resan, från division 4 till damallsvenskan.

– Jag debuterade i A-laget 2003, när jag var tretton, tror det var mot Stora Tuna i fyran. Sedan har vi sakta men säkert vandrat igenom serierna, och nu är vi i damallsvenskan. Ganska otroligt egentligen, men väldigt, väldigt roligt. Vi är en jättebra grupp, både på och utanför planen. Jonas (tränare Björkgren) ser alla, lyssnar på alla och sprider god stämning. Vi kommer att ha nytta av den fina stämningen under säsongen, säger Hermansson som var på väg att lägga av för drygt två år sedan.

Vänsterbacken blev gravid och födde en dotter i april 2014. Dessutom studerade hon på heltid, men är snart klar som lärare. Familj, studier, 6-8 träningspass i veckan, plus matcher, hur går det ihop?

– Jag har en underbar sambo som ställer upp. Utan honom hade det inte gått. Jag saknade fotbollen och laget så himla mycket. Var ju bara 24 när jag fick barn och kände att jag hade några år kvar som spelare, svarar Hermansson som bor granne med idrottsplatsen.

Kvarnsveden var klar seriesegrare när fyra omgångar återstod av Elitettan. Det blev till slut 66 poäng och målskillnaden 76-15. En stark defensiv kryddat med vass offensiv.
Siffror som imponerar och som gjort att klubben valt en något annorlunda väg inför debuten i damallsvenskan. Inte en enda spelare kommer från högsta serien.

Här är den nya kvartetten: Robyn Decker (Hovås), Caroline Lundberg (Sirius), Johanna Axfeldt (Älta) och Lina Lundqvist, (Qbik).
Räcker det?
– Vi tror på vårat lag och våra spelare. Hellre hungriga spelare från Elitettan än halvmätta spelare från allsvenskan, säger Jonas Björkgren.

"Björken", 42 år, har tidigare tränat herrlag som Brage, Dalkurd och Gute. En riktig dalkarl som sprider glädje och en positiv känsla.
Snacket om att det är annorlunda att träna tjejer än killar köper han inte alls.
I fjol arbetade han både som lärare och tränare. I år är han "bara" tränare.

– Jag trivs otroligt bra. Det är så härligt att bara ägna sig åt fotboll. Men tiden som lärare vill jag inte ha ogjort, det har varit nyttigt. Jag har dock fullt upp nu också, nu måste jag till matbutiken för att köpa bröd och frukt till tjejerna efter träningen. Vi brukar samlas i cafeterian i inomhushallen (60 x 40 meter) efter träningen för lite snack och snabba fibrer till spelarna.

Chawinga och Hermansson - två viktiga kuggar i Kvarnsveden.Olle Davidsson, klubbens ordförande, sköter det mesta. Under träningen sitter han och funderar över hur det ska bli med nya läktaren som ännu saknar tak. En kvart innan träningen är slut spatserar han in till cafeterian för att fixa mackor till spelarna.

– Jag har alltid haft en bra känsla inför säsongen för hur det kommer att gå för oss, men inte i år. Jag har ingen aning, säger han och låter uppriktig.
– Men vi vill förstås etablera oss i högsta serien. Vi jobbar med små medel efter det vi tror är rätt.

Men Olle, "Björken", "Mickan" och de andra i Kvarnsveden har en målskytt som kan hålla laget på säker mark i serien – Tabita Chawinga. Storyn om hur hon kom från Malawi till Sverige för knappt två år sedan har vi berättat tidigare. Och om att hon dundrade in 43 mål förra säsongen. Många i slutet av matcherna.

– Med guds hjälp ska vi klara oss kvar i damallsvenskan i år. Jag siktar på att göra 25 mål. Jag vet att det blir mycket svårare för mig, tuffare motståndare. Men även jag blir bättre och starkare. Coach Jonas vill att jag ska bli bättre och snabbare i boxen, det tränar vi på, säger Chawinga.

Chawinga visar upp en enorm speed på träningen. Bollen sitter klistrad vid fötterna. Hon är den som driver upp tempot i passningsövningarna och sätter bollen perfekt till medspelarna.
I vinter har hon varit hemma hos familjen i Malawi, världens fattigaste land med en genomsnittslön på knappt 2 000 kr/år.
Det visar sig att hon skött hemmaträningen på bästa sätt. Det skiljer många meter till de övriga när sista intervallen är klar.

Upplagt av: Stig Lindmark