Linköping serieledare efter tuff batalj

Linköping vann.

Linköping vann den tuffa bortamatchen mot Piteå med 1-0. Tre nya poäng innebar att man återtog ledningen i Damallsvenskan, två poäng före Eskilstuna och fem pinnar före Rosengård.

- Väldigt skönt med tre poäng. Piteå borta är alltid tufft och den här matchen var inget undantag, sade landslagsbacken Jonna Andersson.

Det är något visst med Linköpings högerbackar den här säsongen. Först flyttades Jessica Samuelsson från sin backplats upp i anfallet och svarade för både viktiga mål och assist. I hemmamatchen mot Örebro den 15 maj fick högerbacken Maja Kildemoes kliva upp i anfallet. Danskan tackade för det och gjorde samtliga fyra mål i 4-1-segern.

Mot Piteå spelade Janni Arnth högerback. Redan i den tredje minuten nickade hon in segermålet efter en perfekt frispark från Magdalena Eriksson. Linköping hade bra koll på matchen efter det tidiga målet. Man utnyttjade sitt fina passningsspel och visade tålamod. Piteå hade svårt att komma fram i några målchanser.

I den andra halvleken ökade Piteå trycket och pressen. Linköping fick liten tid till något ordnat spel.

- Det blev en svår andra halvlek för oss. Vi var pressade och hade svårt att få fast bollen där uppe. Man ville ju inte spela alltför korta passningar för att komma ur deras press utan det blev mest långa bollar från oss. Men vi krigade på bra i försvaret och lyckades hålla nollan, sade Andersson.

Piteå hade några farliga hörnor och inspel i slutet men lyckades inte få in bollen.

Det var en fysisk match med många tuffa närkamper. Linköpings mittback Magdalena Eriksson fick en smäll på näsan och lämnade planen kraftigt blödande i slutet.

Lina Hurtig hade smärtor i foten men spelade hela matchen. Efteråt lämnade anfallaren återbud till landslaget och matcherna mot USA och Skottland. Tidigare skadade Jessica Samuelsson och Kristine Minde var tillbaka i LFC och hoppade in i andra halvlek.

Piteås Hanna Pettersson tvingades också lämna planen i slutet efter en duell. Anfallaren har kommit tillbaka i år efter en korsbandsskada.

- Det var en tuff match och man är rätt så mör just nu. Men vi åker hem med tre poäng och då får man ha lite ont, sade Jonna Andersson.

Rosengård-Kristianstad

Anja Mittag värvades tillbaka till Rosengård för att göra mål. Hemma mot Kristianstad visade skyttedrottningen klass när hon slog in segermålet i 84:e minuten. 1-0 innebär att Malmölaget har tre poäng upp till Eskilstuna och fem upp till Linköping.

Skånederbyt var jämnt och såg länge ut att sluta mållöst. Men i slutet slog Mittag till. Hon fick en perfekt passning av Lieke Martens som gick mellan Kristianstads mittbackar. Ensam med Brett Marron placerade hon bollen i det bortre hörnet.

Mittag blev oerhört glad över sitt segermål och kramades om av lyckliga lagkamrater.

I anfallet efter hade bortalaget ett gyllne kvitteringsläge när inlägget från höger hamnade hos Rita Chikwelu i straffområdet. Men nigerianskan fick inte träff på bollen och hemmalaget kunde slå undan. Laget kunde ha fått straff i den första halvleken när bollen tog på handen på en hemmaspelare.

Kristianstad hade mycket väl kunnat ta sina första poäng mot Rosengård. Därmed har Rosengård vunnit samtliga 19 matcher i Skånederbyt.

- Jag tycker att vi är det bättre laget rent spelmässigt. De har en målchans, och den sätter de. Det är så typiskt, sade en besviken tränare, Elisabet Gunnarsdottir, till Kristianstadsbladet.

Göteborg-Hammarby

När Rebecka Blomqvist nickade in 3-0 för Göteborg efter en halvtimmes spel mot Hammarby trodde de flesta att matchen var över. Men Hammarby visade åter stort hjärta. Nykomlingen kom tillbaka och lyckades både reducera och kvittera till 3-3 i den andra halvleken.

Göteborg var förstås besviket efter att ha släppt en så klar ledning.

- Vi gör en bra första halvlek, där vi har bra kontroll på dem. Sedan är vi riktigt resoluta i anfallsspelet och bra i omställningsspelet. I andra halvlek så gör de 3–1 efter 50 sekunder. Efter några förluster så tappar vi självförtroendet då. Vi är ett lite ungt lag och då märkts det direkt att det blir oroligt, säger Stefan Rehn till GP.

Filippa Angeldahls tidiga reducering till 1-3 i andra halvlek gav Hammarby ny energi. Hemmalaget blev ängsligt, backade hem och lämnade över initiativet. Elena Sadiku satte 2-3 i 57:e minuten och åtta minuter senare kvitterade Julia Sigotti Olme.

Båda lagen skapade chanser för ett segermål sista kvarten men 3-3 stod sig.

Örebro-Vittsjö

Viktiga poäng stod på spel för Örebro hemma mot Vittsjö. Laget har haft en tuff start på säsongen med bara en seger och var i stort behov av tre poäng på Behrn Arena. Men Örebro lyckades inte få in någon boll bakom Shannon Lynn i Vittsjös mål och matchen slutade 0-0. Därmed är laget fortfarande sist i tabellen.

Vittsjö startade med en defensiv uppställning. Man hade oftast nio spelare på egen planhalva med Lina Sällström ensam på topp. Sällström hade två bra lägen under den första kvarten men fick inte till avsluten. Örebro fick rulla bollen mellan varandra men hade svårt att spela sig igenom Vittsjös kompakta försvar.

Hemmalaget hade ett par chanser i den andra halvleken. Den bästa hade Emma Jansson när hon kom helt fri, men Shannon Lynn kunde rätta avslutet.

Örebro får inte spelet att flyta. Tabellen är dock väldigt jämn och det är bara fem poäng upp till tredjeplatsen.

Vittsjö ligger på femteplats med elva poäng och har inlett säsongen riktigt bra.

Kvarnsveden-Limhamn Bunkeflo

Kvarnsvedens Tabitha Chawinga är nu ensam ledare av skytteligan. I lördagens segermatch hemma mot Limhamn Bunkeflo, 5-0, gjorde hon tre nya mål. Det var Chawingas andra hattrick i år och är nu uppe i tolv fullträffar.

Det var två andra spelare som inledde målskyttet på Ljungbergsplanen i Borlänge. Lova Lundin slog in 1-0 i 16:e minuten, hennes första mål i damallsvenskan. Tretton minuter senare nickade Agnes Dahlström in 2-0. Därefter var det Chawinga-show med tre raka, och som vanligt, snygga mål.

Telefonen har gått varm hos ordföranden Olle Davidsson de senaste månaderna. Det är många stora klubbar som är intresserade av Chawinga, som har kontrakt med Kvarnsveden till och med 2018.

LB 07 hade inte mycket att sätta emot hemmalagets höga och envetna press. Det blev flera missade uppspel som tacksamt togs emot av Kvarnsvedens mittfältare Elisabeth Addo och Julia Roddar.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark