Rosengård spelade ut Göteborg

Ella Masar gjorde två av Rosengårds mål i 5-0-segern mot Göteborg.

Rosengård studsade snabbt tillbaka efter 2-3 borta mot Eskilstuna i onsdags. På söndagen besegrades Göteborg med hela 5-0 efter en väldigt stark insats och flera snygga mål.

Linköping vann i lördags borta mot Kristianstad och toppar serien på tolv poäng, tre före Rosengård och hela fem pinnar före Piteå, Göteborg och Eskilstuna.

Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen hade gjort fyra ändringar i startelvan mot Göteborg. Erin McLeod var tillbaka i målet efter ett års frånvaro på grund av korsbandsskada och hon var väldigt bra. Hanna Folkesson och Ebba Wieder spelade från start på centrala mittfältet och Lotta Schelin var tillbaka i anfallet.
Lyckade ändringar i ett väldigt revanschlystet Rosengård.

Lotta Schelin svarade för ett mål och spelade fram till ett. Landslagsanfallaren var pigg, löpte mycket och ett ständigt djupledshot mot Göteborgsförsvaret. Ella Masar (två mål) gjorde också en bra match, liksom Lieke Martens (ett mål). Martens offensiva kvaliteter är en av seriens bästa.

Göteborg hade inte särskilt mycket att säga till om. Det var snarare målvakten Jennifer Falk som höll förlustsiffrorna nere. Rosengård vann avsluten med 19-8 och skotten på mål med 14-5.

Löfqvist nickade Piteå till seger

Ellen Löfqvists 1-0-mål på väg in bakom Emma Holmgren.I förra omgången vann Piteå hemma mot Kvarnsveden med 3-0. Samtliga mål kom efter fasta situationer och på nick. I bortamatchen mot Hammarby kom segermålet, 1-0, än en gång efter en hörna och en nick - av Ellen Löfqvist i 24:e minuten.
Hammarbys målvakt Emma Holmgren kom lite fel i utrusningen och bollen gick över henne.

Piteå spelade tajt och med sedvanlig god organisation. Man släppte inte till en enda målchans, utan Hammarby fick mest ägna sig åt spel utanför motståndarens straffområde.
Piteå låg närmare 2-0 än en kvittering från Hammarby. Laget tog andra raka segern och avancerade till tredjeplatsen i tabellen.

I nästa omgång väntar Göteborg på bortaplan för Piteå. Hammarbys tuffa inledningsprogram fortsätter med Rosengård hemma.

Linköping avgjorde sent - igen

Linköping fixade tre nya poäng borta mot Kristianstad efter seger med 2-1. Än en gång kom avgörande i slutet när Tove Almqvist nickade in segermålet i 88:e minuten efter vänsterinlägg från Jonna Andersson.
I förra omgången, hemma mot Djurgården, kom avgörandet på tilläggstid genom Jessica Samuelsson.

Redan i den fjärde minuten satte Marija Banusic femte målet för säsongen när hon slog in 1-0 efter fint väggspel med Emma Lennartsson. Men i skottögonblicket trampade Banusic snett och hon tvingades bryta matchen på grund av fotledsskada.

Kristianstad kom inte upp i rätt press i första halvlek som dominerades av Linköping. Man saknade också den rätta aggressiviteten mot passningsskickliga LFC.
I den andra halvleken ändrades dom detaljerna och Kristianstad kunde jämna ut spelet. Dessutom lyckades Amanda Edgren nicka in kvitteringen till 1-1 i 67:e minuten.
Men i slutet visade Linköping åter klass som kunde åka hem med samtliga tre poäng efter sent segermål.

Hemmalagets viktiga försvarare Mia Carlsson tvingades utgå i 73:e minuten sedan hon stukat foten.

Kvarnsveden vände trots utvisning

Tabitha Chawinga missade flera frilägen i förra omgången mot Piteå. I bortamatchen mot Djurgården var siktet bättre inställt och hon kunde göra två snygga mål och hjälpa Kvarnsveden till seger med 2-1.

Det var en händelserik match där Kvarnsveden fick Johanna Axfeldt utvisad redan efter 21 minuter sedan hon räddat bollen med handen. Michaela van den Bulk slog in straffen för Djurgården som nu tog över matchen. Men Lina Lundqvist svarade för flera fina räddningar i Kvarnsvedens mål och släppte inte in fler bollar.

Det var i stället Tabitha Cahwinga och Elisabeth Addo som visade klassen. Addo spelade fram Chawinga till två frilägen, vid det första lurade hon ner hemmamålvakten Gudbjörg Gunnarsdottir, rundade henne och rullade in bollen i öppet mål.

På tilläggstid (92:a minuten) slog hon in bollen mellan benen på Petra Kümin som kom in i 76:e minuten i stället för skadade Gunnarsdottir. Isländskan såg ut att ha drabbats av en ljumskskada.

Vild glädje i Kvarnsveden som tog årets första seger.
– Jag är oerhört stolt över spelarna som lyckades vända till seger. Vi var i brygga efter 0-1 och en utvisad men vi visade mycket bra moral. Nu har vi två hemmamatcher efter en tuff inledning med tre av fyra matcher på bortaplan, sade tränaren Jonas Björkgren.

Frustration i Djurgården som ligger näst sist i tabellen. Det här var också andra raka förlusten på tilläggstid.

Första segern för Limhamn Bunkeflo

Limhamn Bunkeflo var nära seger i andra omgången hemma mot Piteå. Nu kom första trepoängaren borta mot Vittsjö och 3-2 var ett rättvist segerresultat.

Nykomlingen startade starkt och dominerade den första halvtimmen. Man pressade Vittsjö högt som bara fick slå ifrån sig. Det offensiva spelet var obefintligt, vilket har varit fallet hittills den här säsongen.

Men det var hemmalaget som tog ledningen sedan bollen studsat upp på armen på en bortaförsvarare och domaren Lovisa Johansson dömde straff. Linda Sällström var säker från elva meter.

Men LB 07 vände med ett mål i slutet av första halvlek (Michaela Johnsson) och ytterligare ett mål till 2-1 på hörna (Anna Björk Kristjansdottir) i början av andra halvlek. Minuten efter nickade Linda Sällström in kvitteringen.

Vittsjö gjorde ett par byten när det återstod en halvtimme och man fick äntligen igång anfallsspelet samt lite tryck mot bortalagets mål. Hannah Wilkinson hade två bra möjligheter, men fick inte till avsluten.

I 79:e minuten kontrade LB 07, Iina Salmi frispelade Mia Persson som slog in det historiska segermålet som innebar lagets första trepoängare i damallsvenskan. 3-2 stod sig matchen ut.

Upplagt av: Stig Lindmark