Effektivt Linköping vann toppmötet

Linköping befäste sig i toppen och hängde av trean Eskilstuna efter 2-0 på bortaplan.

Linköping går till halvtidsvila i klar ledning i Damallsvenskan. Fjolårets mästarlag besegrade Eskilstuna med 2-0 på bortaplan och toppar serien på 30 poäng. Hela tio poäng före Eskilstuna som varit i en djup formsvacka med tre förluster och en oavgjord på de fyra senaste matcherna.

Rosengård vann den svåra bortamatchen mot Piteå med 2-0 och är enda laget som hakar på Linköping i guldstriden. Det skiljer fem poäng och det lär krävs rent hus av Rosengård under hösten om man ska kunna hota LFC.

Linköping hade en stark första halvlek inför 2.325 åskådare på Tunavallen. Passningsspelet var imponerande och hemmalaget fick jaga väldigt mycket.
1-0 kom i elfte minuten genom Tove Almqvist. Mittfältaren fick på ett volleyskott strax utanför straffområdet och bollen gick i en vid båge över målvakten Emelie Lundberg. Det såg inte helt otagbart ut.

2-0 var snyggt. Kristine Minde spelade in bollen från höger, Marija Banusic hoppade över bollen som gick fram till en fristående Lina Hurtig. Hon sköt mellan benen på Lundberg och tvåmålsledningen var helt rättvis.

I den andra halvleken backade Linköping hem en aning. Seriens bästa försvar med Jessica Samuelsson, Janni Arnth, Magda Eriksson och Jonna Andersson var hur säkra som helst. Snäppet framför låg mittfältaren Claudia Neto som sög åt sig andrabollarna och levererade passningarna med sedvanlig precision.

Linköping hade ett ribbskott i slutet (Ingrid Schjelderup) men var aldrig riktigt nära.
Landslagsspelarna Mimmi Larsson och Olivia Schough hade det tungt mot bortalagets starka försvar.

Piteå-Rosengård

Rosengård var det klart bättre laget borta mot Piteå och vann med 2-0. Båda målen kom i första halvlek genom Sanne Troelsgaard och Ella Masar.
Danskan frispelades av Masar rullade in bollen mellan benen på landslagsmålvakten Hilda Carlén redan i den tredje målvakten.

I anfallet innan hade Piteås Hanna Pettersson öppet mål men missade. Det var hemmalagets bästa chans inför rekordpubliken 4.122 åskådare.

Efter en dryg halvtimme nickade Ella Masar snyggt in 2-0 efter perfekt inlägg av Lieke Martens. Amerikanskan ligger därmed trea i skytteligan på åtta mål och är en av lagets viktigaste spelare även denna säsong.

Viktig och bra är även nederländskan Martens som enligt skånsk media är på väg till Barcelona i sommar.
Rosengård vilade Anja Mittag helt medan Lotta Schelin började på bänken. I förra matchen utgick Schelin med smärtor i nacken. Nu hoppade landslagsanfallaren in i 67:e minuten och allt såg bra ut.

Amanda Ilestedt gjorde sin sista match i Rosengård. Hon har skrivit på för Turbine Potsdam i tyska ligan. Det ryktas även att lagets andra mittback, Emma Berglund, lämnar Malmöklubben under sommaruppehållet.

Kopparbergs/Göteborg-Limhamn Bunkeflo

Krisen i Göteborg växer. Laget förlorade den viktiga hemmamatchen mot Limhamn Bunkeflo med hela 2-5. Det innebär att Göteborg ligger sist i tabellen på nio poäng. Laget har bara lyckats ta två poäng på de sju senaste matcherna.

LB07 hade bara gjort tio mål på tio matcher innan bortamatchen i Göteborg. Nu gjorde man fem mål mot ett mycket svagt hemmalag. Nykomlingen har redan tagit 16 poäng och ligger på en fin fjärdeplats. Utan tvekan säsongens överraskningslag och på god väg mot nytt kontrakt.

Hammarby-Vittsjö

Hammarby klättrade upp ovanför nedflyttningsstrecket efter 2-0 hemma mot Vittsjö. Bajen dominerade helt och fullt på Zinkensdamm, segersiffrorna kunde ha varit ännu större.
Olga Ekblom slog in 1-0 från nära håll efter en snygg framspelning av Julia Zigiotti Olme.
I 73:e minuten drog Vittsjös Johanna Andersson på sig sin andra varning och visades ut. Två minuter senare nickade Olme in 2-0 bakom ett passivt försvar.

Vittsjö hade en hel del tur i början av serien och tog viktiga poäng. Nu har man spelat fyra matcher i rad utan att göra mål och det är inte mycket som stämmer. Skånelaget är utan organisation och passningsspel för tillfället och har det tufft i Damallsvenskan.

Djurgården-Örebro

Örebro tog tre väldigt viktiga poäng efter 2-1 borta mot Djurgården i onsdags. Hanna Terry avgjorde i slutet genom ett långskott som seglade in bakom Gudbjörg Gunnarsdottir. Fanny Andersson satte Örebros första mål (1-0) i slutet av första halvlek när hon slog in en stolpretur.

Tempest-Marie Norlin kvitterade i början av andra halvlek men hemmalaget kunde inte svara på Örebros 2-1-mål i 85:e minuten.

Upplagt av: Stig Lindmark