LFC:s segerrad fortsätter

Marija Banusics frispark till 1-0 satte LFC på spåret.

Linköping ångar på. På söndagen kom nionde segern och en klar serieledning. Vittsjö på bortaplan var inget hinder och i nästa omgång väntar Eskilstuna på hemmaplan. Eskilstuna spelade 1-1 borta mot Kristianstad och tappade två nya poäng i toppstriden. Det skiljer nu sju poäng. Rosengård har en match mindre spelad, seger i malmöderbyt mot LB07 på måndag skulle innebära 22 poäng, fem efter Linköping.

Vittsjö-Linköping 0-2

Linköping dominerade bortamatchen på Vittsjö IP. Man hade hela 17 avslut mot hemmalagets tre som inte hade något att sätta emot.

Marija Banusic skruvade in en frispark efter en dryg halvtimme bakom duktiga hemmamålvakten Shannon Lynn. I början av andra halvlek slog Kristine Minde in 2-0 från nära håll. Sedan hade LFC full koll.

– Jag såg direkt på uppvärmningen att det var helt rätt inställning till matchen och förstod att vi skulle bli svårslagna. Tjejerna visade hur proffsig inställning de har till det här, det var skönt att se. Siffrorna från matchen visade ju också ganska tydligt att vi vann rättvist, sade tränaren Kim Björkegren.

Vittsjö har inte gjort mål på tre matcher och är nu indraget i bottenstriden.

Kristianstad-Eskilstuna 1-1

Kristianstad kom till spel mot Eskilstuna med fint självförtroende efter två raka segrar. Eskilstuna däremot kom till Vilans IP med två raka förluster och viktiga förlorade poäng i toppstriden.

Matchen slutade 1-1, med plus för hemmalaget som bjöd med ett självmål i 40:e minuten.

KDFF kunde kvittera i början av den andra halvleken sedan Rita Chikwelu serverat Therese Ivarsson ett fint inlägg. Nicken gick via ribban och letade sig strax över mållinjen.

Ivarsson tvingades utgå i 72:a minuten på grund av skada. Det såg illa ut och försvararen bars ut på bår med stora smärtor.

Hemmalaget hade bra energi i den andra halvleken och jagade ett segermål. Man spelade sig fram till ett par hyfsade lägen men utan att få till någon riktig farlig målchans.

Kristianstad har sakta men säkert arbetat sig uppåt i den jämna tabellen och ligger på sjunde plats när det återstår en omgång innan sommaruppehållet.

Kvarnsveden-Hammarby 3-3

För tre veckor sedan vände Hammarby underläge 0-3 till 3-3 borta mot Göteborg. I söndagens bortamatch mot Kvarnsveden gjorde man tvärtom!

Hammarby tappade 3-0 efter 22 minuter till 3-3.

Hammarby hade tre hörnor i första halvlek och tilläts göra tre nickmål mot ett klent hemmaförsvar.

Alexandra Lindberg tryckte in 1-0 i åttonde minten. Olga Ekblom knoppade in tvåan i 15:e minuten. En av planens kortaste spelare, Julia Zigiotti Olme, nickade in 3-0 i 22:a minuten.

Tabitha Chawinga fick ett friläge i slutet av halvleken och satte sitt 15:e mål för säsongen. Det gav hemmalaget lite hopp.

I andra halvlek fortsatte Kvarnsveden jakten på mål. Julia Roddar satte 2-3 med ett snyggt skruvat vänsterskott. I 57:e minuten fick Chawinga ytterligare ett friläge och dundrade in 3-3. Sextonde målet för säsongen och överlägsen ledning i skytteligan.

Båda lagen verkade nöjda med oavgjort och lyckades inte gå fullt ut för ett segermål.

Örebro-Piteå 0-0

Örebro har haft en tung vårsäsong med endast sex poäng och åtta gjorda mål. Hemma mot Piteå blev det inget mål men en välbehövlig poäng efter 0-0.

Piteå var närmast segern men Örebro saknade inte chanser. Michelle de Jongh hade ett skott strax utanför stolpen i första halvlek.

I den andra halvleken kom Emma Jansson helt fri men landslagsmålvakten Hilda Carlén räddade snyggt.

Trots en poäng halkade Örebro ner på jumboplats.

Piteå vann avsluten på mål med klara 6-1. Men Carola Söberg svarade för några svettiga räddningar från nära håll och lyckades hålla nollan.

Piteå hade som vanligt en stark defensiv. En poäng innebär fjärdeplats i serien.

Djurgården-Kopparbergs/Göteborg 2-0

Den tionde omgången inleddes i torsdags med Djurgården-Kopparbergs/Göteborg. Hemmalaget hade marginalerna på sin sida och kunde vinna med 2-0.

Hemmalaget fick en billig straff efter en halvtimme som Michaela van den Bulk satte i mål. Det var nederländskans tredje mål från elva meter den här säsongen.

Göteborg tryckte på för kvittering men laget saknar det rätta flytet för tillfället. Samtidigt gjorde Dif-målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir ett par vassa räddningar och höll nollan för fjärde gången. Flest av alla i årets damallsvenska.

Djurgården har en stabil mittenplacering efter tre raka segrar.

Göteborg har inte vunnit på sju matcher och rasat till tionde plats.

Upplagt av: Stig Lindmark