Linköping rycker i tabellen

LFC jublar

Linköping gjorde ett litet ryck i toppen i den nionde omgången av den så jämna damallsvenskan. På söndagen besegrade man Kvarnsveden med 3-2 hemma på Linköping Arena. Samtidigt som Eskilstuna åkte på andra raka förlusten efter 0-1 hemma mot Piteå.

LFC toppar tabellen på 24 poäng, fem poäng före Rosengård och Eskilstuna. Rosengård vann Skånederbyt borta mot Vittsjö med klara 3-0.

Linköping tog en säker trepoängare, även om två av målen gick in via bortaspelare. Vid 1-0 i åttonde minuten tog skottet på en försvarare i Kvarnsveden och in i mål. I början av andra halvlek slog Jonna Andersson ett inlägg från vänster som tog på foten på bortaspelare och bollen gick in vid stolpen.

Linköpings tredje mål kom också via Jonna Anderssons fina vänsterfot när inlägget hamnade hos Kristine Minde som kunde stöta in bollen med vänsterfoten.

Tabitha Chawinga kvitterade till 1-1 i slutet av den första halvleken när hon sprang ifrån hemmaförsvaret och placerade in bollen vid vänstra stolpen. Chawinga svarade även för reduceringen till 2-3 efter fint väggspel med Lova Lundin. Hon är därmed uppe i 14 mål och överlägsen ledning i skytteligan.

Lina Hurtig, som tackade nej till landslaget härom veckan på grund av fotskada, hoppade in i 85:e minuten. Målskytten Banusic, femma i skytteligan, tvingades byta i halvtid på grund av en fotskada.

Vittsjö-Rosengård

Rosengård vann Skånederbyt på Vittsjö IP med 3-0. Laget gjorde två snygga mål inom ett par minuter i början av matchen. Lieke Martens fick tid att sikta med vänstern och satte bollen i högra krysset bakom en chanslös Shannon Lynn.

Lotta Schelin gjorde 2-0 i 14:e minuten då hon snyggt lobbade bollen över Lynn i hemmamålet. Ella Masar stod för en precis framspelning. 3-0 kom i den 70:e genom Ella Masar. Amerikanskan sköt över Lynn som hade kommit ut på halvdistans.

Vittsjös Linda Sällström jagade oftast ensam på topp och hade en boll i stolpen i andra halvlek.

Eskilstuna-Piteå

Eskilstuna toppade serien efter sju omgångar. Nu har laget förlorat två matcher i rad och ligger på tredje plats bakom Linköping och Rosengård.

Piteå var det bättre laget på Tunavallen och matchhjälte blev Nina Jakobsson som nickade in segermålet i 75:e minuten. Inlägget från vänster från June Pedersen var som vanligt perfekt.

Hemmalaget hade svårt mot ett kompakt försvar. Fiona Brown hade bästa målmöjligheten men avslutet var tamt och Hilda Carlén kunde rädda.

Eskilstuna har alltid haft svårt mot Piteå och inte vunnit sedan 2014. Nu saknades den energi som krävs för att besegra tuffa och tunga Piteå. Piteå avancerade till fjärde plats i den jämna serien.

Kristianstad-Göteborg

Kristianstad hade bara fått ihop sex fullträffar innan hemmamatchen mot Göteborg. Nu kom den stora islossningen med hela fem mål och 5-2 mot Göteborg.

Målen ramlade in med jämna mellanrum. Segersiffrorna kunde till och med ha blivit ännu större.

Hemmatränaren Elisabet Gunnardottir gav 14-åriga Evelina Dulja 15 minuter i andra halvlek när hon kom i stället för tvåmålsskytten Hanna Sandström. I första bolltouchen dribblade hon bort sin back, slog ett hårt inlägg som Ogonna Chukwudi nickade i mål. Det var andra inhoppet för mycket talangfulla Dulja.

Båda målvakterna Fanny Lund (handledsbrott) och Jenny Falk (hjärnskakning) saknades i Göteborg. 15-åriga debutanten Anna Larsson hade en otacksam uppgift i målet. Hon fick dålig hjälp av sitt försvar. Något mål såg kanske lite enkelt ut, men Larsson gjorde också flera fina räddningar.

Göteborg har hela åtta spelare på skadelistan och ligger strax över nedflyttningsplats.

Hammarby-Djurgården

Djurgården vann Stockholmsderbyt borta mot Hammarby med 2-0 inför storpublik på Zinkensdamms IP. Dif var effektiva och utnyttjade ett par bolltapp i Hammarby. Mia Jalkerud sköt över Emma Holmgren i 55:e minuten som inte hunnit tillbaka i sitt mål.

Tempest-Marie Norlin rullade säkert in 2-0 i 64:e minuten när hon kom helt fri med Holmgren. Även det målet kom efter en snabb omställning. Hammarby hade flera chanser till reducering i andra halvlek men lyckades inte i avsluten.

Limhamn Bunkeflo-Örebro

I lördags tog Limhamn Bunkeflo tre starka poäng efter 2-0 hemma mot Örebro. Segern var helt rättvis mot ett svagt Örebro som fortfarande ligger sist i serien.

Förutom två mål hade LB07 två frilägen. Bortalaget hade ett enda skott på mål, som kom först i 70:e minuten.

Nykomlingen LB07 har nu en fin femteplats med 13 poäng.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark