Bottenstriden blir en rysare

Elin Rubenssons Göteborg förbättrade sitt läge i nerflyttningskampen efter 5-1-seger borta mot Eskilstuna.

Guldstriden i Damallsvenskan är avgjord. I botten är det desto tuffare sedan Göteborg krossat Eskilstuna borta med 5-1 och Kvarnsveden plockat en pinne hemma mot serievinnaren Linköping, 1-1.

Fyra lag är nu på allvar indraget i streckstriden: Hammarby, 23 poäng (+-0), Vittsjö 22 p (-5), Göteborg 21 p (-12) och Kvarnsveden 19 (-18).
Örebro ligger sist på 12 poäng (-12) och vi har svårt att se laget ta tre raka segrar, vilket troligen inte heller räcker för nytt kontrakt.

Eskilstuna-Kopparbergs/Göteborg 1-5

Det var en märklig match på Tunavallen. Eskilstuna spelade för att säkra tredjeplatsen bakom Linköping och Rosengård. Göteborg för att rädda nytt kontrakt.
Hemmalaget var det bättre laget i första halvlek men utan att göra något mål. I den andra halvleken kom Eskilstunas ledningsmål genom Mimmi Larsson som frispelades av Malin Diaz.

Sedan kom raset för Eskilstuna. Och vändningen för Göteborg.
Bortalaget gick från 0-1 till 3-1 på åtta minuter genom mål av Adelisa Engman, Pauline Hammarlund och Elin Rubensson.
Hammarlund och Rubensson gjorde ytterligare varsitt mål och man kunde vända hem till västkusten med seger, 5-1, och tre mycket viktiga poäng!
Flera av målen kom efter tveksamt målvaktsingripanden och taffligt försvarsspel.

– Väldigt skönt att det äntligen lossnade. Tidigare har vi haft lite svårt när vi hamnat i underläge, men nu fick vi 1-1 ganska snabbt och sedan ramlade bollarna in. Sista kvarten kunde vi verkligen spela ut och rulla boll som vi vill göra. Två matcher kvar (Djurgården hemma och Örebro borta) och vi ska fortsätta att plocka poäng, sade lagkaptenen Elin Rubensson som gjorde en toppmatch på centrala mittfältet.

Pauline Hammarlund gick upp på delad fjärde plats i skytteligan på elva mål. Eskilstuna stod för säsongens verkliga bottennapp.

Rosengård-Piteå 0-0

Mycket kamp mellan Rosengård och PiteåRosengård och Piteå delade på poängen på ett blåsigt Malmö IP. Hemmalaget hade ett par bra chanser genom två nickar av Glodis Viggosdottir och Ella Masar.
Piteå pressade högt mot hemmalaget som hade svårt att få igång tempot och spelet.

– Vi slarvar för mycket när vi erövrar bollen. Vi har en hel del att jobba med, sa Rosengårds tränare Malin Levenstad till Sydsvenskan.

Piteå hade som vanligt vassa fasta situationer, främst genom June Pedersen och hennes vänsterfot. Laget ligger på fjärdeplats, två poäng bakom Eskilstuna, när två matcher återstår.

– Vi har besegrat Linköping och Eskilstuna på bortaplan och nu kryssar vi i Malmö. Det är egentligen fantastiskt att vi i Norrbotten har ett av Sveriges bästa fotbollslag. Vi är i ett spännande läge, sa Piteåtränaren Stellan Carlsson.

Kristianstad-Limhamn Bunkeflo 2-0

Kristianstad klev upp två placeringar till femteplats efter 2-0 hemma mot Limhamn Bunkeflo. Skånederbyt flyttades från Vilans gräsplan som var indränkt i vatten till konstgräset på Idrottsplatsen.
Therese Ivarsson cykelsparkade snyggt in 1-0 efter 23 minuter. Sedan kom några olycksminuter för LB 07. Först missade Anna Welin en straff som Brett Maron räddade. Fyra minuter senare blev Nellie Lilja frilägesutvisad.
Kristianstad dominerade andra halvlek och kunde ha gjort fler än ett mål. Ogonna Chukwudi fick öppet mål efter underbart förarbete av Amanda Edgren och rullade in 2-0.

Vittsjö-Hammarby 0-0

Vittsjö är indraget i bottenstriden efter ännu en oavgjord match hemma på IP. Laget har haft en hel del tur i tidigare matcher, men nu hade man inget flyt i målskyttet och matchen mot Hammarby slutade 0-0.
Vittsjö hade tre bollar i målramen och ytterligare ett par heta lägen på några hörnor, men Emma Holmgren gjorde en bra insats i bortamålet och höll rent. Hammarby hade ett bra läge i vardera halvleken men Shannon Lynn räddade båda.
Vittsjö har kvar Örebro hemma och Eskilstuna borta. Det krävs seger och tre poäng i nästa match.
För Hammarby väntar formstarka Kristianstad hemma och Rosengård borta. Tre poäng och laget är klart för nytt kontrakt.

Upplagt av: Stig Lindmark