Linköping allt närmare SM-guld

LFC leder med 9 poäng.

I den 17:e omgången fick Linköping ytterligare hjälp på resan mot ett nytt SM-guld. I lördags förlorade Rosengård på nytt, 1-2 borta mot Kristianstad. På söndagen vann Linköping borta mot Djurgården med samma siffror, 2-1. Därmed leder LFC med hela nio poäng när det återstår fem omgångar.

I bottenstriden kommer det däremot att bli ett drama ända till den sista omgången. Då möts bland annat Örebro-Kopparbergs/Göteborg, som ligger under strecket för tillfället.

Örebro förlorade borta mot Piteå med 0-2, medan Göteborg klarade 2-2 hemma mot Kvarnsveden.

Hammarby tog tre oerhört viktiga poäng när man besegrade Eskilstuna med 1-0. Bajen har nu fyra poäng ner till Göteborg och sex pinnar till jumbolaget Örebro.

Linköping tog säsongens 14:e seger borta mot Djurgården.

- Vi hade några väldigt bra perioder i matchen men tyvärr varade det inte i 90 minuter. Vi borde ha avgjort matchen vid 2-0 när vi hade ett friläge och en nick nära mål. I stället fick de en reducering (självmål) och lite energi. Men jag tycker att vi hade bra koll i slutet och visst har vi ett bra läge nu. Men poängen måste in och vi kommer att gasa på till och med sista omgången, säger tränaren Kim Björkegren.

Kristine Minde och Anna Oscarsson gjorde snabba mål i 31:a och 33:e minuten.

På måndag morgon flyger laget till Cypern och spel i Champions League.

Kopparbergs/Göteborg-Kvarnsveden

I förra omgången serverade lillasyster Temwa Chawinga storasyster Tabitha två målgivande passningar. Mot Göteborg blev det ett målpass till syrran som satte 1-0 i 27:e minuten. Tabithas 22:a mål för säsongen och en överlägsen ledning i skytteligan.

Elizabeth Addo nickade in Kvarnsvedens andra mål till 2-1 i slutet av halvleken.

Men Kvarnsveden bjöd på ännu ett självmål på en hörna i 79:e minuten och 2-2 stod sig sedan matchen ut. Hemmalaget hade ett par bra mållägen i slutet men det här är säsongen när marginalerna inte är på Göteborgs sida.

– Det är frustrerande. Vi spelar bra på många sätt i dag men bollen vill inte in. Vi har mycket stolpe ut. Jag tror egentligen att det bara måste lossna. Vi ska nog inte göra så mycket annorlunda i spelet för jag tycker verkligen laget är värt mer än vad vi får, säger anfallaren Pauline Hammarlund till GP.

Piteå-Örebro

Tiden börjar bli knapp för Örebro att nå nytt kontrakt. Förlust borta mot Piteå med 0-2 innebär fortsatt jumboplacering och tre poäng upp till Kvarnsveden som ligger närmast ovanför strecket.

Örebro kom till Piteå med ett par bra matcher i bagaget. Men på LRF Arena var det inte särskilt mycket som funkade.

Faith Ikidi brukar inte göra många mål per säsong men blev nu matchhjälte med två nickmål. Ett i vardera halvleken. Nigerianskan har tidigare gjort sex mål under åtta allsvenska säsonger.

Samtliga fem återstående matcher kommer att vara väldigt viktiga för Örebro. Men det bör bli minst en seger mot LB 07 (h) och/eller mot Hammarby (b) i kommande två matcher.

Hammarby-Eskilstuna

Julia Zigotti Olme blev stor matchhjälte hemma mot Eskilstuna på Zinkensdamm IP. I 81:a minuten fick anfallaren en perfekt öppnande passning av Filippa Angeldal, ensam med målvakten placerade Zigotti Olme in bollen vid vänstra stolpen.

Eskilstuna hade ett par bra lägen för mål men framför allt Mimmi Larsson missade mycket.

Hammarby avancerade upp på niondeplats, fyra poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Den 14 oktober möter man Örebro hemma.

Eskilstuna hade möjlighet att få kontakt med Rosengård i kampen om andraplatsen. Men ny förlust innebär fortsatt sex poäng upp till silverplatsen och spel i Champions League.

LB 07-Vittsjö

Nigerianska landslagsduon Sonia Okobi och Osinachi Ohale låg bakom en klar 2-0-seger för Vittsjö borta mot Limhamn Bunkeflo.

Okobi fälldes i straffområdet i början av andra halvlek och domaren Laura Rapp blåste straff. Linda Sällström var som vanligt säker från elva meter och slog in femte straffen för året. Finländskan ligger därmed tvåa i skytteligan med tolv mål.

Osinachi blev tokglad när hon nickade in 2-0 i 61:a minuten. Mittfältarens första mål i damallsvenskan.

Vittsjö har bara förlorat en match under hösten (0-1 mot Linköping) sedan Anders Johansson gick in som assisterande tränare.

Kristianstad-Rosengård

Kristianstad besegrade Rosengård för första gången i lördags. Det blev 2-1 i Skånederbyt efter ett fantastiskt frisparksmål av Tine Schryvers. Belgiskan drog till med högerfoten från cirka 25 meter och bollen letade sig upp i vänstra krysset. Otagbart för målvakten Erin McLeod.

Målet kom i 54:e minuten men Rosengård lyckades inte mobilisera någon större press mot hemmamålet för en kvittering.

I veckan slutade tränaren Jack Majgaard Jensen och Malin Levenstad tog över som huvudtränare i mästarklubben. Levenstad fick därmed sämsta möjlig start och i veckan väntar Champions League.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark