Rosengård knappade in på Linköping

Rosengård knappade in två poäng på Linköping i guldstriden i den 18:e omgången av Damallsvenskan. Rosengård vann med hela 6-3 hemma mot Djurgården medan Linköping spelade 2-2 hemma mot Hammarby som fixade oavgjort i matchens sista spark. Det skiljer dock hela sju poäng mellan LFC och FCR, 44 mot 37, när fyra matcher återstår.

Rosengård måste vinna samtliga matcher, samtidigt som Linköping måste förlora trea av sina fyra sista.

Linköping dominerade den första halvtimmen mot Hammarby och tog rättvist ledningen i den elfte minuten. Jonna Andersson slog ett inlägg med högerfoten (!) som gick direkt i mål. Men under den sista kvarten bjöds Hammarby in i matchen och kunde kvittera på ett snyggt skott av Frida Sjöberg. Det var 24-åringens första allsvenska mål.

Linköpings tränare Kim Björkegren var inte nöjd med spelet och bytte ut både Tove Almqvist och Marija Banusic efter en dryg timmes spel. In kom Lina Hurtig och Kosovare Asllani och genast blev det bättre fart på hemmalaget som producerade ett par målchanser.

Ledningsmålet kom i 69:e minuten genom norska nyförvärvet Frida Maanum som fick drömträff från drygt 20 meter. Bollen gick stenhårt in strax under ribban bakom Emma Holmgren.

2-1 och Linköping såg ut att ha kopplat ett klart grepp igen. Men Hammarby gav inte upp och hårt arbete lönade sig i slutminuten. Inhopparen Alma Nygren fick en perfekt passning av Julia Zigotti Olme och var först på bollen i kamp med hemmaförsvararen Janni Arnt. Via vänsterfoten styrdes bollen in i mål och vild glädje i Hammarby.

Gladast var 18-åriga Alma Nygren som gjorde sitt första mål i Hammarby. Kvitteringsmålet och poängen kan vara oerhört viktig i kampen om nytt kontrakt. Bajen har nu två poäng ner till Göteborg.

Rosengård-Djurgården

Rosengård vann med hela 6-3 hemma mot Djurgården. Laget spelade strålande under långa stunder i första halvlek och gick till vila med 4-1 i ryggen.Djurgården reducerade till 3-4 i den andra halvleken men sedan Ella Masar snyggt styrt in 5-3 i slutminuten var segern klar.

Caroline Seger slog sedan in en straffretur på tilläggstid till 6-3.

- Vi slarvade väldigt mycket i andra halvlek men vi vann och det var det viktigaste. För oss handlar det nu om att ladda om till Champions League-matchen hemma mot Cluj på onsdag, sade nya tränaren Malin Levenstad.

Kvarnsveden-Piteå

I bottenstriden tog Kvarnsveden tre väldigt viktiga poäng genom att besegra Piteå med 3-1 hemma på Ljungbergsvallen. Som så många gånger förr var det Tabitha Chawinga som ledde sitt lag till seger. Chawinga gjorde både 2-0 och 3-0 och toppar skytteligan på 24 mål.

Vid 2-0 sprang hon ifrån Faith Ikidi och satte bollen hårt vid första stolpen. Tredje målet kan hon tacka Elizabeth Addo för, som vann tre dueller innan bollen hamnade hos Chawinga som kunde lägga in bollen i öppet mål.

Tabitha blev skadad efter en dryg timmes spel när hon landade illa efter en höjdduell. Hon klagade över smärtor i axeln och fördes till Falu Lasarett för röntgen.

Piteå reducerade till 1-3 i 73:e minuten sedan Madelen Janogy utnyttjat en alltför lös bakåtpassning. Piteå, som tagit 13 poäng på de fem senaste matcherna, kunde ha kommit ännu närmare i målprotokollet i sista minuten men June Pedersen drog straffen i ribban.

Kvarnsveden gick om Göteborg med en poäng och ligger nu ovanför nedflyttningsstrecket. Läget blev därmed ännu tuffare för Örebro som har sex poäng upp till Kvarnsveden.

Eskilstuna-Kristianstad

Eskilstuna vann mittenmatchen hemma mot Kristianstad med 2-1 efter två väldigt snygga mål. Mia Carlssons volleyträff till 1-1 i 42:a minuten var läcker. Kristianstadsbacken har en härlig form för tillfället.

Men 2-1-målet från Olivia Schough i andra halvlek var om möjligt ännu snyggare. Schough drev in från vänster, drog till med högerfoten och bollen gick in i bortre krysset.

Eskilstuna förstärkte tredjeplatsen eftersom Piteå förlorade. Sex poäng upp till Rosengård är dock väl svårt att plocka in.

Kristianstad gjorde åter en bra match – trots att mittfältsklippan Rita Chikwelu var avstängd.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark