Göteborg kvar - Kvarnsveden åker ur

Kopparbergs/Göteborg vann mot Djurgården och klarade sig därmed kvar i Damallsvenskan.

Bottenstriden har länge varit en öppen historia med flera lag inblandade. Men redan efter den näst sista omgången står det klart att Kvarnsveden och Örebro åker ur Damallsvenskan 2017.
Göteborg vann hemma mot Djurgården med 1-0 och gick upp på fast mark som nionde lag på 24 poäng. Segerskytt var Adelisa Engman i den 35:e minuten.

I lördags förlorade Kvarnsveden med 1-3 hemma mot Rosengård, samtidigt som Vittsjö spelade 2-2 hemma mot Örebro. Därmed får Borlängelaget lämna högsta serien och börja om i Elitettan.

Göteborgs segermål var snyggt. Elin Rubensson hittade Adelisa Engman med ett perfekt inlägg från höger. Finländskan mötte på volley och bollen gick upp mot vänstra hörnet bakom en chanslös Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål.

Göteborg hade bud på fler mål, bland lyfte Pauline Hammarström bollen i ribban i 79:e minuten. Även planens bästa spelare, Elin Rubensson, hade en frispark i ribban i den andra halvleken. Rubensson missade också ett friläge efter en snygg framspelning av Adelisa Engman.

Glädjen och lättnaden var förstås enorm när slutsignalen kom på Valhalla IP. Göteborg har varit hårt pressat under säsongen men man förstärkte truppen under sommaruppehållet med danska målvakten Line Johansen och amerikanska försvararen Taylor Leach. Det gav stadga till försvaret som har varit väldigt stabilt under hösten. Laget har tagit tre segrar och spelat två oavgjorda i de fem senaste matcherna.

Hammarby och Kristianstad delade på poängen, 1-1, i en tuff batalj. Båda lagen hade chanser men bra målvaktsarbete från i första hand Emma Holmgren i Hammarby och Brett Maron i Kristianstad höll siffrorna nere.

Amanda Edgren slog in 1-0 via ribbans underkant efter en hörna i slutet av första halvlek.
Julia Zigotti Olme kvitterade till 1-1 i 54:e minuten, även det efter en rörig situation efter en hörna.

Kristianstad jobbade hårt för ett segermål och det var synnerligen nära att Therese Ivarsson nickat in 2-1 i slutet.
Anfallaren Ogonna Chukwudi drog på sig andra gula kortet när slutsignalen gick för protest och missar den avslutande matchen hemma mot Kvarnsveden.

Förra säsongen gjorde Felicia Karlsson sju mål i Piteå. I år tog det 21 omgångar innan målskyttet lossnade på allvar för den snabba anfallaren. I hemmamatchen mot Limhamn Bunkeflo gjorde Karlsson tre mål när Piteå vann med 4-1. Hon gjorde årets första mål i förra omgången.

Piteå behåller fjärdeplatsen, tre poäng före Djurgården och bättre målskillnad. Lagen möts i den sista omgången.

Upplagt av: Stig Lindmark