Ny plattform för videoanalys

Landslagens arbete med videoanalys och nätverket runt spelarna är två framgångsfaktorer som sticker ut i olika utvärderingsarbeten som gjorts i svensk fotboll. Nu satsar SvFF och EFD för att utveckla spelarna ännu mer.

Nu lanseras en ny plattform för lagen i F19-serierna och Elitettan där allt matchmaterial kommer att finnas tillgänglig för spelare och ledare. En gemensam plattform som erbjuder både video- och ett analysverktyg, som ska hjälpa till att utveckla spelare, ledare och lag ännu mer.

- I dam- och flicklandslaget har vi sett vilken stor skillnad videoanalysen har gjort. Du kan visa spelaren så mycket och allt blir tydligare när man kan se det. När nu F19 och Elitettan får möjligheten kan utvecklingen av tränare, spelare och lag börja mycket tidigare, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson.

Hudl heter plattformen som erbjuds klubbarna i F19-serierna och Elitettan och under damlandslagets samling i Göteborg fick tränarna utbildning i det nya verktyget. Det finns rit- och textmöjligheter som kan hjälpa till att förstärka situationer, du kan göra egna spellistor och SvFF och EFD är väldigt glada över att kunna erbjuda klubbarna den här möjligheten.

- Den stora vinningen är ur ett utvecklingsperspektiv. Att kunna se matcher och jobba djupare med spelare, analysera olika moment, det här är fantastiskt bra, säger Persson.

En av tränarna som var på plats på utbildningen var Eskilstuna Uniteds Viktor Eriksson. Han är också positiv till satsningen:

- Det var en riktigt bra genomgång vi fick i Göteborg och jag tycker att det är ett användarvänligt och proffsigt system som vi kommer att ha stor användning av i våran verksamhet. Det är något som kommer hjälpa oss att bli ännu bättre. Vi har använt oss av videoanalys en del tidigare och märkt att det blir ett stort lyft, att titta på sig själv är en bra utbildning och nu få vi tillgång till mycket mer material, säger Eriksson, som menar att han fick en känsla av att det här är precis vad klubbarna behövde för att kunna bli ännu proffsigare i utbildningen av yngre spelare.

Damlandslagets matchanalytiker, Andreas Janmyr:

- Att även de här seriernas alla matcher finns och blir lättillgängliga att jobba med nu kommer att underlätta utvecklingsarbetet för spelare och ledare jättemycket.