Nykomlingen Växjö årets överraskning

Anna Anvegård toppar skytteligan i Elitettan. Här i aktion mot Holmalund. Fotograf: Johan Christensen/Smålandsposten.

Efter åtta omgångar av Elitettan låg Växjö på den undre halvan. Nykomlingen hade tagit sju poäng och släppt in 22 mål. Tio matcher senare har Växjö avancerat till tredjeplats på 35 poäng. De jagar serietvåan Hammarby på 39 poäng i kampen om en allsvensk plats.
Utan tvekan årets överraskning i Elitettan.

– Tempot var högt för en nykomling i början och det tog tid att vänja sig. Vi ändrade till 5-3-2 och dessutom fick vi tillbaka några spelare efter skador. Man kan säga att det vände när vi slog Älta (5-2) och Kalmar (2-1) i juni, förklarar Pierre Persson.

Persson gör sin andra säsong i Växjö. Han har det övergripande ansvaret för fotbollssektionen och är en kombination av general manager, sportchef och tränare. Han har tidigare varit sportchef i Kristianstad DFF samt tränare i Asarum.

Pierre Persson.Växjö DFF har tagit hela nio segrar och spelat en oavgjord sedan 18 juni. Målskillnad: 32-13.
Smålandslaget spelade ut serieledande Limhamn/Bunkeflo hemma på Myresjöhus Arena i första halvlek och vann till slut med 4-2.
Laget vände underläge 0-1 till seger 2-1 hemma mot serietvåan Hammarby. Båda målen kom under de sista tio minuterna genom Ritha Kivumbi som gjort tolv mål i serien.

– Vi kör på, hela vägen. Ligger vi under med 0-1, som mot Hammarby, går vi inte för en poäng i slutet utan för samtliga tre poäng. Vi gör många mål och vi vill bjuda publiken på underhållande spel. Och det har dom fått i de flesta matcher, säger Persson.

– Men vi har också jobbat hårt för det. Det är nog inte många lag i serien som tränar lika mycket fys som vi gör. Sedan är spelarna målmedvetna, de vill utvecklas och vi ger dom möjligheterna. Här i Växjö finns allt, vi har matcharenan Myresjöhus, vi har Tipshallen (inomhus) som är en elvamannaplan med läktare, här finns High Performance Center som har bästa tänkbara kunskap och faciliteter.

Växjö har ett ungt lag med många lovande spelare. Den mest kända är Anna Anvegård, 19 år, som gör sin andra säsong i klubben. Hon toppar skytteligan på 20 mål. Flera av fullträffarna har varit helt poängavgörande. Som i senaste matchen mot Qbik borta när Anvegård satte avgörande 3-2 i 90:e minuten. Eller mot Sundsvall borta för tre veckor sedan när hon gjorde matchens enda mål och Växjö tog tre nya viktiga poäng.

– Jag är jättenöjd med säsongen, särskilt på slutet när vi vunnit så många matcher. I början av serien gick det lite segt, det var första året för de flesta i Elitettan och tempot var högt. Men nu är vi vana och vet vad som krävs. Vi har en fantastisk sammanhållning och en bra tränare, säger Anvegård.

Anna Anvegård i F19-landskamp mot Österrike tidigare i år.Anvegård bor kvar i Bredaryd och pendlar till Växjö. Det blir 16 mil fem gånger i veckan för den målfarliga anfallaren.
En betydligt längre resa blir det troligen för Anvegård och klubbkompisen Amanda Persson i november. Båda är högaktuella i Sveriges U20-lag som spelar VM i Papua Nya Guinea.
Men Anvegård vill inte ta ut något i förskott. Hon minns F19-EM i fjol då hon blev reserv på hemmaplan och fick se Sverige ta guld framför tv:n.

– Vi får se, först gäller det att prestera bra under VM-lägret i Uddevalla nästa vecka samt i matchen mot Tyskland (17 september). Men det vore otroligt häftigt att bli uttagen.

VM-aktuella Amanda Persson, 18 år, har utvecklats enormt den här säsongen. Hon har dominerat i flera matcher på sin vänsterkant. En tuff spelare med bra speed och fint tillslag.

Åtta seriematcher återstår, det är fyra poäng upp till Hammarby som ligger tvåa bakom överlägsna Limhamn/Bunkeflo. Men i nykomlingen Växjö är det "en match i taget" som gäller. Eller snarare "en träning i taget".
Ambitionen är dock hög i Smålandsklubben. En samarbetspartner talar om Champions League 2020...

Upplagt av: Stig Lindmark