Nervig serieavslutning i SFL

IFK Uddevalla slåss i helgen för att ta en av semifinalplatserna i SFL.

På söndag spelas sista omgången i SFL. Då avgörs vilka fyra klubbar som har chans att bli svenska mästare 2016.
Falcao, Spartak Örebro och IFK Göteborg är redan slutspelsklara. IFK Uddevalla eller Skoftebyn tar den fjärde platsen.
- Vi har allt i våra egna händer och jag blir oerhört besviken om vi slarvar bort den här möjligheten, säger IFK Uddevallas tränare Mikael Alfredsson.

Förra året blev Göteborg Futsal Club svenska mästare. De besegrade IFK Uddevalla i finalen med 3-1. Sedan dess har Göteborg Futsal Club bytt namn till IFK Göteborg och namnbytet har inte försämrat klubbens sportsliga kvaliteter. IFK leder den södra elitserien och kunde så sent som på torsdagskvällen säkrat seriesegern – om det inte varit för derbyförlusten mot GAIS, 1-4.

Därmed öppnar det upp sex olika scenarier för tvåan IFK Uddevalla som i sista omgången möter just GAIS hemma i Agnebergshallen.

IFK Uddevalla kan nämligen...

...vinna och vinna serien.
...vinna och bli tvåa.
...kryssa och bli tvåa.
...kryssa och bli trea.
...förlora och bli tvåa.
...förlora och bli trea.

Såg du torsdagsderbyt i Göteborg?
- Nej, då hade vi träning, med full fokus på söndagsmatchen, svarar Mikael Alfredsson.

Kommentar till resultatet?
- Det positiva är att vi kan vinna serien. Den chansen hade inte funnits om IFK vunnit. På sikt känns det också positivt att det går att komma till tals med IFK, som nu noterat sin första förlust.

För GAIS innebär den överraskande derbysegern att de kan hänga kvar utan att behöva kvala. Då krävs det full pott även mot IFK Uddevalla samtidigt som Malmö City förlorar hemma mot Borås. Och apropå Borås har de i sin tur en mikroskopisk chans att bli tvåa.

Annars är det Skoftebyns IF som har störst chans att passera IFK Uddevalla och bli tvåa. För det krävs det bortaseger mot Avenyn United FC.

Det är alltså i SFL Söder spänningen och ovissheten finns inför den 14:e och sista omgången.

I SFL Norr har det varit klart ganska länge att Falcao FC Stockholm och Spartak Örebro Futsal Club går till slutspel – precis som i fjol – och att Team TG Ungdom FF flyttas ner. Enda frågan är vilka som vinner serien? Falcao, som avslutar borta mot Nacka Juniors FF, har en poäng mer än Spartak, som avslutar borta mot Norrköping.

Med tanke på Falcaos och Spartaks överlägsenhet i förhållande till jämnheten och dramatiken i söder känns frågan berättigad om SFL Söder håller högre klass än SFL Norr?

Mikael Alfredsson igen:

- Utan att vara någon slags expert är min känsla att det finns flera bra lag, som kan slå varandra, i Söder än i Norr.

Fredrik Söderqvist delar ledningen i SFL södra tillsammans med GAIS Futsals William Nimbs.

Hur ser du på er egen säsong?
- Berg-och-dal-bana. Vi har haft toppar då vi gjort det mesta rätt och spelat riktigt bra, men tyvärr har vi också haft dippar då vi spelat utan vilja och engagemang.

- 1-1 senast mot IFK Göteborg var ett skönt bevis på var vi står. Vi presterade när det som mest behövdes och den välförtjänta poängen gör att vi nu har saken i egna händer om vi ska spela om SM-medaljer eller inte.

I år avgörs SM-slutspelet på hemmaplan i just Agnebergshallen i Uddevalla den 20-21 februari.

- Efter fjolårets finalförlust mot Göteborg, som vann helt rättvist, har vi hela tiden haft slutspelet i tankarna. Nu är vi en match från målet och vi ska göra vårt bästa för att klara det.

Hur ser er formkurva ut?
- Jag tycker den pekar uppåt. Vi har en stark offensiv och vår defensiv har blivit klart bättre jämfört med i fjol.

Ett påstående som går att läsa ut i tabellen där Uddevalla har gjort näst flest mål (62) och släppt in näst minst (37).

Landslagsspelaren Fredrik Söderqvist ligger delad etta i skytteligan med 14 mål. Hur viktig är han för er?
- Mycket viktig. Han är grymt stark i defensiven och framåt är det full fart som gäller. Det här är Fredriks första hela säsong som futsal-spelare och han är under positiv utveckling.

Notabelt är att GAIS William Nibs också gjort 14 mål. Tre andra heta målskyttar att hålla koll på i söndagsmatchen, med avspark 17.00, är Uddevallas Granit Berisha, 11 mål, och Robert Bagger, 10 mål, samt GAIS Patrik Falk, 11 mål.

- Nu kan vi bara hoppas på en bra match, ett bra resultat för oss och en välfylld Agnebergshallen, avslutar Mikael Alfredsson med vetskapen om att Uddevallas hemmasnitt är 515 åskådare, att hallen rymmer cirka 780 sittande åskådare och att Uddevalla besegrade GAIS borta i december med 6-2.

Upplagt av: Larne Wallisson