Nya grepp för landslaget

Efter fem säsonger är svensk landslagsfutsal redo att prova nya grepp för att ta laget vidare till nästa nivå.
- Vi inleder en process nu med sikte på en ännu mer professionell organisation kring landslaget, säger Per Broberg, futsalansvarig på SvFF, om arbetet som bland annat innebär att en ny förbundskapten ska utses till nästa säsong.

Årets landslagssäsong är redan över. Tyvärr i förtid får väl tilläggas. Sverige tog sig inte vidare från Preliminary Round i EM-kvalet och därmed blir det inget fortsatt kvalande under våren. Efter det framgångsrika VM-kvalet 2015 kom elimineringen lite som ett bakslag.

Per Broberg- Men man ska komma ihåg att vi gjort det bra och utvecklats mycket under bara ett par års tid, säger Per Broberg som tillsammans med förbundskapten Charbel Abraham utvärderat den gångna säsongen.

- Det är tydligt att vi behöver ta nya grepp för att utvecklas ytterligare. För att få till en mer professionell organisation helt enkelt. Egentligen kan man säga att vi mestadels varit självlärda så här långt. Till slut når man en nivå där det är svårt att dela på sig, att kombinera fotboll och futsal på landslagsnivå. Det gäller både spelare och ledare, säger Broberg som ser behov av en annan organisation framöver.

- Det är en möjlighet att få in nya krafter och kompetenshöja på flera områden. När sporten växer blir det också allt viktigare att etablera en bra dialog och samarbete med klubbarna mellan landslagssamlingarna. Vi inleder en process nu och vi tittar brett på frågan.

Charbel Abraham.Nuvarande förbundskaptenen Charbel Abrahams kontrakt går ut i april och det kommer inte att förlängas.

- Charbel har gjort ett väldigt bra jobb utifrån de förutsättningar som rått. Både han och jag känner att samarbetet har nått så långt som det kunnat och vi är överens om att det här är ett bra läge att sluta för båda parter.

Ett landslagsläger är planerat till mitten av juli och ambitionerna är att spela säsongens första landskamper under andra halvan av september. Något kvalspel till mästerskap finns inte förrän säsongen 2018/19. Nordic Cup i Norge, preliminärt i början av december, blir därmed den största uppgiften kommande säsong.