Inför de tv-sända SM-semifinalerna

Irfan Delimedjacs Borås är först ut på lördagen, mot Örebro FC kl 15.

En spännande, välspelad och historisk SFL-säsong går mot sitt slut. Grundserierna är avslutade, och de fyra slutspelslagen är därmed också korade.
Från SFL Norra blir det den något överraskande seriesegraren Örebro FC, och stadskollegan Örebro SK. Från den södra motsvarigheten hittar vi fjolårstvåan IFK Uddevalla, tillsammans med Borås AIK som knep andraplatsen.

Nytt för i år är att semifinalmatcherna spelas i dubbelmöten hemma-borta. Semifinalsegrarna möts i en direkt final i Helsingborg den 4 mars. Vad som däremot är precis som tidigare år är att seriesegraren i respektive serie ställs mot det andraplacerade laget i motsatt serie. Det gör att årets semifinaler spelas enligt följande: Örebro FC-Borås AIK och IFK Uddevalla-Örebro SK.

På lördag drar det hela igång. Vi har tagit ett snack med de fyra lagens kaptener för att känna av stämningen. De första två matcherna kommer att spelas i Idrottshuset i Örebro, vilket betyder att söderlagen kommer att få avsluta på hemmaplan.

Först ut är matchen mellan Örebro FC och Borås AIK, och det är två minst sagt laddade lagkaptener i de vardera lagen. Örebro FC gick överraskande och vann serien i år, mitt framför näsan på förhandsfavoriterna ÖSK. Anledningen till framgångarna är enkel, enligt lagkaptenen Basel Gorgis.

- Det är just för att vi i år har spelat som ett lag. Det har varit otroligt mycket glädje och energi i gruppen.

Nu väntar alltså Borås AIK i semifinalen, där laget börjar på hemmaplan. Borås är Sveriges i särklass farligaste lag, men Gorgis räds inte deras vassa offensiv.

- Vi är superladdade, såklart. Annat kan man inte vara. Vi var seriens bästa lag defensivt sett, och det är precis så vi ska stoppa Borås.

Vad tror du om mötena med Borås?

- Jag som person är en inställningsspelare. Det spelar ingen roll vilka vi möter. Jag tror alltid att vi skall vinna. Den dagen jag slutar tro på oss, är den dagen jag lägger skorna på hyllan.

Borås AIK tog publiken med storm i år, och slutade till slut tvåa i SFL Södra. En säsong de kan vara stolta över.

- Vi har en grymt stark trupp där alla ställer upp för varandra. Vi har en tränare som inger lugn i laget och i vårt lag har vi alla ingredienser. Vi har folk som kan göra sin gubbe, distansskott, bra försvarsspelare, duktiga målvakter. Men det jag tror är främsta anledningen är att vi har många spelare med näsa för mål. Kollar man topp sex i skytteligan har vi med fyra spelare. I topp tio har vi hela sex spelare med. Bara de här sex spelarna har tillsammans gjort fler mål än något lag i hela Sverige. Det säger väldigt mycket om vår offensiv, berättar lagets kapten Hoshiyar Solaimani.

Likt motståndaren ÖFC är det här Borås allra första slutspel.

- Yes, vårt första slutspel, även om vi varit på gränsen tidigare år också. Jag är inte förvånad över att vi är där vi är. Vi skrattade när vi blev tippade att åka ur serien, vi vet hur bra vi är. Det ska bli fantastiskt kul att spela slutspel och extra kul att futsalen blivit så stor att TV går in och sänder. Vi är taggade till tusen.

Borås och Örebro FC möttes under en försäsongsturnering inför i år. Då vann det sistnämnda laget.

Richard Yarsuvat saknas i Borås.- De slog oss med några bollar, men det var orättvist att döma oss efter den turneringen. Jag tror att tre av våra ordinarie spelare var med den resan och vi hade några juniorer. De var tekniskt duktiga och väldigt trygga med bollen. Lite som oss skulle jag säga, så därför tror jag att detta blir en väldigt sevärd match. Inför detta dubbelmöte tror jag att en bra insats i bortamatchen blir väldigt avgörande. Vi har vunnit sex av våra sju matcher på bortaplan i grundserien och är inte rädda på resande fot. Vi har samma filosofi hemma som borta. Jag tror på en jämn fight i Örebro men att vi visar vår styrka hemma och vinner med ett par bollar.

Borås kommer med en näst intill intakt trupp. Förutom Richard Yarsuvat, som flyttar till Borlänge för Superettan-spel med Dalkurd, och Medi Dresevic, så kommer de med fullt lag.

Några timmar senare sätter semifinal nummer två igång. Den mellan söderseriens suveräna IFK Uddevalla och tvåan i norr Örebro SK.

Får Mergim Berisha och hans Uddevalla tillfälle att jubla på lördag?För IFK:s del handlar allt om att kunna ta det efterlängtade guldet, och nog ses de av många som favoriter till att göra det. Under SFL:s två tidigare slutspel har laget tagit sig till final båda gångerna. Men väl där har de båda gångerna också fått se sig slagna av IFK Göteborg (Göteborg FC första året).

- Det är som du säger, vi har förlorat två finaler två år i rad. Revanchlusten fanns redan inför förra årets final, men jag känner att vi har blivit taktiskt bättre och sammanhållningen har bara blivit starkare. Efter två finalförluster och tredje raka slutspelet vill vi visa att det inte är någon slump att vi är där vi är idag, säger en revanschlysten Granit Berisha, lagkapten i IFK Uddevalla.

Berisha berättar att truppen som reser till Örebro är intakt, förutom möjligtvis ett till två undantag. ÖSK har de mött förr, men någon större kraft på motståndaren lägger de däremot inte under förberedelserna.

- Nej, inte mycket alls om jag ska vara ärlig. Det är helt upp till oss själva om vi vinner den här matchen, och det är också det enda vi fokuserar på.

Berisha förväntar sig en mycket tuff batalj, men han har också segerreceptet klart för sig.

- Jag tror att det kommer bli riktigt tight, men i slutändan är vi ett av finallagen. Jag tror på vår defensiv som den avgörande faktorn. Framåt vet vi att vi har kreativa spelare som kan avgöra matcher när som helst.

På andra sidan av planen väntar Örebro SK. Ett lag som kommer till slutspel med en svängig säsong bakom sig, men har på slutet hittat formen. Något som gav dem en slutspelsplats, och ett viktigt självförtroende in till semifinalerna.

- Det är ett otroligt laddat gäng just nu. Det är detta vi jobbat för hela tiden och nu äntligen är vi där igen, berättar lagkapten Jacob Nilsson.

Ja, det här blir tredje raka året som ÖSK tar sig till slutspelet. Men precis som för Blåvitt är det i olika skepnader. Under det första året minns vi ÖSK som Spartak Örebro.

Till årets säsong sågs ÖSK som den absoluta favoriten till att vinna norra serien. Men som tidigare nämnt har säsongen haft sina upp- och nedgångar.

- Jag tycker nivån har höjts för varje år vi spelat hittills och jag blir inte förvånad om nästa år blir det tuffaste. Självklart hade vi förhoppningar om en lite enklare resa och en åtråvärd förstaplats. Men, med facit i hand så är vi nöjda med det vi åstadkommit hittills då det stora målet hela tiden varit att nå SM-guldet, och då var delmålet att ta oss vidare till slutspel.

- Men helt nöjda är vi så klart inte. Att släppa förstaplatsen till våra ärkerivaler ÖFC skaver en del hos oss alla. Med det sagt tycker jag ÖFC varit årets utropstecken och förtjänar förstaplatsen. Sett till vad vi presterat på planen har vi nog alla känt att vi hela tiden kunna få ut mer av vårt material men samtidigt som jag nämnde tidigare, vi har varit otroligt svårslagna med en hög lägstanivå. Jag tror formen är på rätt väg nu när det vankas semifinaler. Om vi skulle försökt göra någonting annorlunda kan vi alltid spekulera om, men om det är något så kommer vi ta det internt efter avslutad säsong.

Hur ser läget ut i truppen inför lördagens semifinal?

- Jag önskar jag kunde säga att vi är full trupp. Tyvärr har vi som under hela året dragits med diverse frånvaro. Nu senast åkte vi på först en tveksam utvisning på vår kanske mest framstående spelare för året, Pajtim Abazi, som kommer behöva stå över match ett. Dessutom åkte vår skyttekung Anel Coralic på rött kort efter ett gruff med en norrköpingsspelare. Men det hör till spelet och det är nu det visar sig att vi ändå har ett bred trupp där alla kan gå in och fylla en betydande roll.

Förhandsfavoriterna IFK Uddevalla på andra sidan planen. Hur ska man slå dem? Nilsson verkar ha det rätt klart för sig.

- Det blir såklart viktigt med en bra start i år då det är upplagt med hemma/borta. Andra matchen kommer speglas av resultatet i första, vilka som behöver gå fram och vilka som kommer spela på resultat. Men, hemma i Idrottshuset, på vårt snabba golv och med bra stöd på läktaren tror jag vi tar första. Sen återstår det att se när vi ska gästa Uddevalla veckan därpå.

Han fortsätter:

- Vi har stegrat upp i nivå under säsongen och jag tror vi har toppat det nu inför semin. Slår vi bara på vinnarskallarna kommer de få slita hårt med att ta oss. Jag tror inte på någon specifik nyckelfaktor mer än den klassiskt klyschiga "att vi gör fler mål än dem".

- Helt klart är att det kommer bli två täta jämna matcher där allt kan hända.

Två superintressanta möten att vänta. Att de också under den första helgen spelas i samma hall kan förhoppningsvis locka en hel del publik. Kan du inte ta dig dit? Ingen fara. En fantastisk nyhet för i år är att TV4 Sport kommer att sända hela slutspelet. Helgens matcher i Idrottshuset Örebro har avsparkstiderna 15.00 (Örebro FC-Borås) och 18.00 (Örebro SK-Uddevalla).

Upplagt av: David Gerd