Finalhelg i Helsingborg

Publiksuccé, snygga mål och tuffa närkamper. Det, och lite till, innehöll de tajta semifinalmatcherna. Till helgen väntar de avgörande finalerna i Helsingborg Arena, och även direktsänt i Cmore.
Från herrsidan tog sig de båda söderlagen, Borås AIK och IFK Uddevalla, vidare. På damsidan kommer finalen att spelas mellan fjolårsvinnaren Lindahls FF och IFK Göteborg.

Får Lindahl jubla igen, fr v Mariama Jammeh, Ida Hedstad och Emma Vidström.

Först ut under lördagen är damernas final. Den mellan suveräna Lindahls FF, som återigen tagit sig till SM-final, och IFK Göteborg.

Lindahl var laget som under fjolårssäsongen tog sig hela vägen till guldet med en trupp som kan ha varit den tunnaste av de alla. Men till i år har truppen blivit mycket större, åtminstone procentuellt.

- Ja, nu har vi två fyror till i alla fall. Det är en stor ökning procentuellt, skrattar tränaren Benjamin Namini.

För andra raka året har alltså succélaget Lindahl tagit sig till final.

- Det ska bli jättespännande. Vi är otroligt laddade både för att det är tv-sänt och för att det är en final. Sedan ska det bli jättekul att möta IFK Göteborg. Anledningen till att vi återigen är i final är tack vare vår laganda. Vi ger aldrig upp. Vi har befunnit oss i så många underlägen, och framför allt i semifinalen mot Falcao. Det blir aldrig gamnacke för oss, utan vi vet att vi kan ta oss tillbaka in i alla matcher. Sedan finns det en stor familjekänsla, som gör att vi alltid slåss för varandra.

Namini har segerreceptet klart för sig.

- Jag tror att vi ska hålla oss till vårt spel. Vi har starka pivotar, som vi kan varva med snabba kontringar och snabbt spel. Vi ska köra på det spel som vi kört och som tagit oss till finalen, och vi ser ingen anledning till att sluta med det spelet.

Sista matchen för säsongen, och den viktigaste av dem alla. Nu är det bara att ge allt.

- Ja, precis. Nu gäller det att släppa på tyglarna och bara köra. Det är några riktiga vinnarskallar i den här gruppen. Vi har vår interna Facebook-grupp där vi sitter varje dag och lovebombar varandra med både peppning och lite mer lugnande saker. Det känns jättebra i truppen, så det är bara att köra.

IFK Göteborg tog sig, likt Lindahl, också till SM-slutspelet i Uddevalla i fjol. Där slutade dock semifinalen i förlust, och så även bronsmatchen. I år är de revanschsugna.

Lotta Gustafsson.- Det ska bli kul. Vi är väldigt taggade, och vi är tillbaka i slutspel igen. Där vi mer eller mindre fick en mental kollaps förra säsongen, och därför känns det extra skönt att vara tillbaka direkt igen, säger Blåvitt-tränaren Lotta Gustafsson.

Varför tog sig IFK Göteborg till final i år?

- Det är för att vi inför den här säsongen fick behålla vår stomme, och för att vi har fått några nyförvärv som har tillfört. Sedan har vi fortsatt utveckla vårt futsalspel. Därför är vi i final.

Om fjolårets slutspel var jobbigt för Blåvitt var det desto roligare för motståndaren Lindahl, som alltså gick och tog hem det hela.

- De verkar vara ganska anonyma utifrån sett, men vi såg dem förra året i Uddevalla. De är ett gäng duktiga tjejer som är väldigt skickliga individuellt, och väldigt starka. Jag känner att det är två av de tre bästa futsallagen som möts i finalen. Det gäller att vi är väldigt fokuserade hela matchen igenom. Att vi är tajta bakåt, och att vi har tålamod och att vi är uthålliga.

IFK Göteborg Futsal har stått för en bra säsong, och Gustafsson är stolt över sitt lag som lyckats ta sig till final i år.

- I och med förra årets mentala kollaps, så har vi inte lagt jättestort fokus vid att vi tagit oss till final. Vi har lyft upp det lite på ytan att det faktiskt är en stor händelse att vi gått till final. Vi har allt att vinna, inget att förlora. Vi kan spela med glädje rakt igenom.

Hur ska ni slå Lindahl?

- Jag tror att om vi orkar spela som vi gjorde i semifinalen, och att vi verkligen spelar som vi tränat den sista månaden så har jag goda förhoppningar om att ge Lindahl en god match. Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och vet att de är riktigt duktiga.

Robert Bagger stod för tre av Uddevallas mål i semifinalerna mot Örebro SK.

Strax efter damfinalen är det herrarnas tur att äntra den moderna arenan i Helsingborg. IFK Uddevalla, som för tredje raka året har tagit sig till final, ställs mot Borås AIK. För Uddevallas del börjar finalspel likna rutin, men något guld är ännu inte bärgat. I de två tidigare finalerna har IFK Göteborg dragit det längsta strået. Blir det tredje gången gillt för Uddevalla, tro?

Lagets tränare, Mikael Alfredsson, tycker det är stort att laget tagit sig till tre raka finaler, och tycker att satsningen tillsammans med TV4/CMore ger det hela en extra krydda.

- Det känns oerhört stort att finalen sänds, och så även semifinalerna förstås, och det ger en extra krydda för stämningen inför matchen. Det ska även bli kul att spela i Helsingborg, har hört att hallen är fin och proffsig, så det kommer bli jättebra.

Er tredje raka final. Vad har du för förväntningar?

- De förväntningar jag hoppas få är av mina spelare, och det är att de kommer ge allt. Sedan är det bara att hoppas att det går vägen. Förväntningarna utöver det är att det kan bli en väldigt bra match. Vi har ju mött Borås under säsongen, och det brukar bli mycket mål, många närkamper och fint spel. Det är helt enkelt upplagt för en futsalfest.

Hur ska ni slå dem?

- De är rätt lika oss, kan jag tycka. De har precis som vi väldigt bollskickliga och bolltrygga spelare. Sedan har de några som har ett ruskigt bra skott, som avlossas lite när som helst. Jag förväntar mig därför mycket skott, och där är de duktiga. Vår nyckel till seger är att göra mål på de chanserna vi får framåt. Vi vet att vi är duktiga framåt, och där måste vi prestera för att gå segrande ur den här finalen.

IFK Uddevalla reser till Helsingborg med bästa möjliga lag, där ingen spelare saknas. Det är en stor konkurrenssituation i laget inför finalen, menar Alfredsson. Och kanske är det just den stora bredden på truppen som tagit laget till ännu en final.

- Vår stora styrka är att vi har behållit samma trupp där alla känner varandra. Vi gjorde ett bra nyförvärv till i år i Jihad (Nashabat), och han kom in riktigt bra i gruppen. Sedan har vi haft en väldigt hög lägstanivå. Men sammanhållningen är ändå största nyckeln.

På andra sidan väntar något av en "nybörjare" i det här sammanhanget, om man jämför med IFK. Succélaget Borås AIK överraskade många i serien och tog sig till slutspel. Där väntade Örebro FC, som de i det första semifinalmötet vann mot med 7-5. I hemmareturen skulle det dock bli något tuffare. Där vann ÖFC med 3-1, men tack vare fler gjorda bortamål tog sig Borås vidare till final.

- Returen var en svår match, eftersom vi leder med 7-5. Vi får inte hål på dem i den första halvleken och där sitter väl egentligen den stora spärren. Sedan får vi in en boll i andra och tror väl att det är klart. Vi började backa ned i planen, och de får stor press på oss och sätter några bollar. Det blev onödigt spännande, måste jag säga, analyserar Petter Florentin.

Just Petter Florentin, har tagit emot många hyllningar under säsongens gång för att ha fört in ett stort futsaltänk hos spelarna i Baik. Nu väntar alltså lagets första final.

- Det känns väldigt kul, och det är bland det häftigaste man varit med om hittills. Så det känns väldigt kul. Här i Borås har det fått väldigt stor uppmärksamhet, vilket är väldigt kul. I början av säsongen när vi vann en del stod det nästan inget om det i tidningen och så, men nu har det vänt och är snarare tvärtom. Jag jobbar på en skola där Borås AIK har sin bas, skulle man kunna säga, och där är det väldigt många ungdomar och föräldrar som kommer fram och tycker det är kul för området. Många på skolan har sina idoler i laget.

Vad har du för förväntningar på finalen?

- Jag har förväntningar om att det blir en bra och jämn match, och det är jag väl ganska säker på att det kommer bli. Vår första match i serien mötte vi dem borta, och det blev en liten väckarklocka för oss vad vi behövde jobba på i år. Ett första test, skulle man kunna säga. Sedan mötte vi dem i Borås, och där blev det en väldigt bra match som slutade 6-6. Vi är väldigt lika i vårt spel, och jag tror det blir en väldigt bra match. Sett till det jag sett i år i norra och södra så tycker jag ändå att Uddevalla och Borås är de bästa lagen, och är välförtjänta finalplatserna.

Florentin har några år på nacken som futsalspelare i IFK Göteborg. Därmed har han träffat på Uddevalla både som tränare och spelare.

- Jag har ju själv spelat ett antal år och det är ett lag med väldigt många individualistiskt tekniska spelare. De har jobbat väldigt hårt med försvarsspelet och har en bra målvakt. Ska vi vinna så måste vi vara på topp. Jag förväntar mig att de spelar som de gjort i år. Deras spel har varit lite blandat. I början höll de mycket i bollen och spelade runt och satte fart på spelet på det sättet. Men det senaste har de lagt upp lite bollar på Bagger och byggt därifrån. Och det är det senare spelet jag förväntar mig, och så får vi se om det passar oss. Vi är i alla fall förberedda på vilket som.

Hur ska ni slå dem?

- Vår nyckel blir att sätta våra chanser. Det dyker alltid upp chanser, och det gäller att vara effektiva. För vi kommer garanterat släppa in mål. Det gäller också att få igång vårt snabba passningsspel och sedan också sätta chanserna.

Borås kommer att åka ned till Helsingborg med en stor trupp. Saknas gör fortsatt Richard Yarsuvat som numer bor i Borlänge. Även stormålskytten Irfan Delimedjac saknas under finalen, då han befinner sig på träningsläger med fotbollslaget.

Hur kommer det sig att just Borås AIK ska spela SM-final?

- Spelarna har fått ut sina bästa sidor på plan. Jag som spelare har varit med och mött Borås många gånger, och då har vi alltid sagt att Borås är det svåraste laget att möta, och särskilt i medgång. Han fortsätter:

- Vi har jobbat mycket med det defensiva i år. "Hur står vi på hörnor? Hur står vi när vi försvarar?". Vi har jobbat mycket taktiskt och defensivt. Nyckeln till framgången i år är att vi fortsatt gjort många mål, men också jobbat hårt bakåt. Den taktiska biten är den stora skillnaden. Samtidigt tycker jag att de andra lagen också blivit bättre. Se på Blåvitt, man kan inte längre åka och ställa ut skorna mot vissa lag som man kunde för två år sedan. Ligan har blivit bättre på alla plan, vilket är roligt.

Både IFK Uddevalla och Borås kommer att resa till Helsingborg under fredagen, för att förhoppningsvis få till ett lättare pass i hallen. Klockan 15.30 drar matchen igång under lördagen. Då har de båda lagen gjort allt de kan för att avsluta den här futsalsäsongen på bästa sätt. Det vill du inte missa.

Senaste nytt: Futsal

Upplagt av: David Gerd