En rad förändringar inom futsal

2019 kommer dam-EM att spelas i futsal.

UEFA satsar på futsal. Bland annat utökas antalet landslag i EM till 16 nationer och dessutom tillkommer mästerskap för damer samt U19 pojkar.
- Att UEFA nu tar klivet mot att utöka med EM-slutspel för damer och ungdomar är ett bevis på att sporten växer i Europa och att UEFA nu kraftsamlar för att utveckla sporten vidare, säger Per Broberg, utvecklingsansvarig för futsal på SvFF.

Vid UEFA:s kongress, som påbörjades tisdagen, belutades en rad förändringar för futsal. 2019 kommer EM att spelas både för damer och U19. För damerna kommer fyra nationer att kvalificera sig till mästerskapet medan åtta landslag spelar EM på U19-sidan.

Från och med 2022 kommer också herr-EM i futsal att spelas vart fjärde år och 16 - tidigare tolv - landslag kommer att delta.

- Utökningen till 16 lag kommer att ge bättre förutsättningar för ett svenskt landslag att kvalificera sig till EM-slutspelet vilket skapar kraft och energi att fortsätta satsningen, säger Per Broberg.

UEFA Futsal Cup byter dessutom namn till fotbollens betydligt mer bekanta varumärke till säsongen 2018/2019.
- Spännande att UEFA Futsal Cup byter namn till UEFA Futsal Champions League likt fotbollen och det kommer bli intressant att följa vad det innebär för utvecklingen av den internationella klubblagsfutsalen.