SM-slutspelen i ny tappning till nästa säsong

Arlind Sadriu, Uddevalla, i aktion i årets SM-final.

Den nationella futsalen fortsätter att utvecklas i snabb takt. Till den kommande säsongen blir det nya slutspelsformat och på damsidan är det premiär för den regionala futsalligan som kvalificerar för SM-slutspelet.

Kvartsfinaler och dubbelmöten

SFL (Svenska Futsalligan) är sedan tre säsonger den högsta nationella serienivån och den gångna säsongen infördes ytterligare en förbundsserienivå på herrsidan, division 1. I distrikten finns det möjlighet att anordna division 2-serier.

Nytt inför 2017/18 är att slutspelet inleds med kvartsfinaler dit lag 1-4 i SFL:s båda serier (Söder och Norr) kvalificerar sig. Kvartsfinalerna, liksom semifinalerna spelas som hemma-/borta-möten medan finalen blir en avgörande match där det högst rankade laget får hemmafavör.

- Med kvartsfinalerna blir det fler matcher för de bästa lagen och en större sportslig och organisatorisk utmaning. Med en direkt avgörande match och ett hemmalag kommer vi förhoppningsvis se fullsatta läktare i SM-finalen 2018, säger Per Broberg, futsalansvarig på SvFF.

Precis som tidigare år får 7:orna i SFL kvala för att hänga kvar medan lag 8 flyttas ned direkt till division 1. I division 1 (sex serier) går seriesegrarna till SFL-kvalet och de sist placerade får ta ny sats i division 2 kommande säsong.

Regionalt ligaspel kvalificerar

På damsidan är den nya regionala futsalligan den stora nyheten 2017/18. Fri anmälan till ligaspelet råder och senast den 15 augusti måste anmälan ske till SvFF.

Efter avslutat seriespel väntar slutspel med kvartsfinal, semifinal och final – alla i enkelmöten där högst rankade lag får hemmafavör (SvFF:s tävlingskommitté avgör vilka lag som deltar i slutspelet).

En stor skillnad jämfört med tidigare år är alltså att man inte kan nå SM-slutspel via DM som tidigare. Vill man ha chans att slåss om SM-titeln måste man se till att anmäla sig till den regionala futsalligan!

- Den regionala futsalligan är ett första steg mot en nationell seriepyramid även på damsidan. Att utveckla vårt nationella seriespel är strategiskt viktigt för våra ambitioner att skapa ett damlandslag framöver, säger Per Broberg.

UEFA beslutade nyligen att genomföra ett EM-slutspel för damer för första gången någonsin 2019.

Senaste nytt: Futsal