Matija Dulvat ny förbundskapten för futsallandslaget

Foto: Privat

Efter fem år med landslagsfutsal rustar Svenska Fotbollförbundet nu för nästa utvecklingssteg genom att rekrytera en ny förbundskapten utifrån. 41-årige Matija Dulvat, som enligt utsago "lever och andas futsal" har en diger meritlista både som spelare och tränare. Kroaten, för övrigt SvFF:s första utländska förbundskapten, kommer att assisteras av Lars Ternström som bland annat coachat IFK Göteborg till SM-guld och ansvarat för det svenska F17-landslaget.

- Jag känner mig hedrad att få bli förbundskapten i en så stor nation som Sverige. Svensk fotboll är välkänd i hela världen och tillsammans med Lars (Ternström) och Per (Broberg) och alla andra som brinner för futsalen i Sverige ska vi arbeta för att utveckla sporten och dess främsta produkt, ett starkt landslag, säger Matija själv hemifrån Zagreb.

När Charbel Abraham tackade för sig som svensk förbundskapten tidigare i år inleddes processen att finna hans ersättare. Och blickarna riktades tidigt utomlands, i huvudsak mot Spanien och Kroatien.

- Vi konstaterade att för att höja den sportsliga kompetensen till nästa nivå måste det till något nytt. Vi är en ung futsalnation och har kommit en bra bit på väg på egen hand men för att utvecklas ytterligare behöver vi tillföra internationell kompetens, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som är mycket nöjd med rekryteringen.

- Det ska bli oerhört spännande att följa. Matija har gedigna erfarenheter från högsta internationella nivå både som spelare och tränare trots sin ungdom.

För 41-åringen från Zagreb har det varit futsal för hela slanten ända från början. Han har med andra ord inte tagit vägen till sporten via "vanlig" fotboll. Matija Dulvat debuterade i den kroatiska högstadivisionen 1993 och har samlat på sig två ligatitlar i Kroatien och en i Italien där han spelade under åren 1998-2007. Spelarkarriären pågår än idag och sedan 2014 representerar han Dinamo Zagreb. Dulvats landslagskarriär sträckte sig till 2012 då Kroatien slutade fyra i sitt hemma-EM. Totalt hann Matija med 74 landskamper och 20 mål.

Redan 2004 började Dulvat parallellt sin tränarkarriär och 2006 fullföljde han sin tränarutbildning i Italien.

Starten för Matija Dulvat och Lars Ternström vid rodret för det svenska futsallandslaget blir ett läger med 20 spelare i Uddevalla 13-16 juli.

Den kommande säsongen innehåller inga kvalspel för svenskt vidkommande utan VM-kvalet 2019 är nästa stora mål. Hemmamöten med Wales (23 och 24 september) och Ungern (11 och 12 november) samt Nordic Cup i Trondheim 4-10 december står på programmet under hösten medan den nytillträdda ledarduon kommer vara med och planera det resterande programmet under vårsäsongen.

Lars TernströmAssisterande förbundskapten Lars Ternström kommer arbeta mycket med scouting och kontakten med de svenska ligaklubbarna. Matija Dulvat kommer, utöver landslagsuppdraget, vara delaktig i fortbildningen av de svenska tränarna på olika sätt. Dulvat kommer dela sin tid mellan Sverige och Zagreb där han till del kommer fortsätta sitt tränaruppdrag vid VERN-universitetet.

Not: Engelsmannen George Raynor var tränare för herrlandslaget i fotboll under 1940- och 1950-talet och ledde Sverige till OS-guld 1948 och OS-brons 1952. I VM förde han Sverige till brons 1950 och silver 1958. Under dessa år fanns det en uttagningskommitté (UK) som tog ut landslagstrupperna. Först att betitlas förbundskapten var Lennart Nyman 1962.