Svensk futsal är redo att ta nästa steg, och nästa

Matija Dulvat

Matija Dulvat är en internationellt erkänd spelare med mängder av rutin och ett gigantiskt kontaktnät. Nu ska han se till att svensk futsal utvecklas – både på landslags- och klubbnivå.
– En stor del av mitt jobb kommer att handla om att få klubbar och landslag att dra åt samma håll för att utveckla och bygga sporten. Det finns en enorm utvecklingspotential i landet och det är en stor ära för mig att få vara inblandad i svensk futsals framtid, säger 41-åringen som tillträdde som förbundskapten den andra juni.

Arbetet som svensk förbundskapten kommer att innebära ännu fler resor till Sverige för Dulvat som till vardags också har fullt upp på hemmaplan i Zagreb. Han tränar universitetslag och spelar fortfarande kvar i Dynamo Zagreb.

Hela hans liv har kretsat kring futsal.

När han var yngre ville han som de flesta andra spela fotboll, men en envis och kraftig astma gjorde att han hade svårt att träna utomhus som ung och "tack vare" astman blev det istället futsal för hela slanten tidigt för Dulvat.

Han debuterade i Kroatiens förstaliga 1992 och har sedan dess varit proffs både i hemlandet och under nästan tio år i Italien.

– Jag lever och andas futsal och det har blivit mitt liv, jag gör inte mycket annat. Att vara förbundskapten är en heder, en stor ära och en dröm som gått i uppfyllelse, säger han och blickar ut över Byfjorden och Uddevallas hamninlopp.

– Jag ska nog kunna trivas här, säger han och ler.

Matija drillar landslaget i Agnebergshallen.

Det är mitten av juli och sommaren har kommit till Sverige. För Dulvat är lägret i Uddevalla första mötet med de svenska spelarna. Han har tillsammans med assisterande kaptenen Lasse Ternström tagit ut en trupp med fyra spelare på varje position för att få en rejäl översikt.

Och första intrycket är bra.

– Ja, tekniskt sett är spelarna långt framme och fysiskt ser det också okej ut. Jag kommer att arbeta mycket den närmaste tiden med organisation och strategi så att vi fungerar som ett lag där alla vet sin uppgift och vad man ska göra i varje situation.

Dulvat vill inte jämföra futsal med fotboll utan ser det som två olika spel som har mycket att lära av varandra. Strategin och uppgifterna på plan skiljer sig till stora delar åt.

– I futsal kan man aldrig slappna av och vara lat utan alla måste jobba hela tiden, du är alltid nära bollen. I fotboll kan du bli av med bollen och plötsligt är den 50 meter därifrån, då kan man inte göra så mycket, I futsal måste man veta sin roll och arbeta, annars blir det mål direkt.

Som det har sett ut tidigare i svensk futsal har många spelare växlat mellan fotboll och futsal och sett det senare lite som något man håller på med på vintern. Men med den nya satsningen kommer det att bli svårare.

Kvalmatcher, turneringar och läger kommer att krocka tidsmässigt.

– Jag kommer att titta mycket på vilka spelare som brinner för futsal, men jag kommer samtidigt att ta ut de spelare som jag tror är bäst för att utveckla landslaget. Ofta i Sverige så börjar man med fotboll och går över till futsal ganska sent. Förhoppningen är att få igång ungdomsserier så att det kommer spelare som verkligen växer upp med sporten från barnsben. Hjärtat och hjärnan går hand i hand.

Tillsammans med Ternström kommer han att inventera svensk futsal och efterhand hitta spelare som brinner för futsal. Och han trivs redan med sin nya assistent.

Dulvat och Ternström på planen.– Ja, vi klickade verkligen på en gång och har samma syn på futsal och spelet. Det kändes skönt och vi gör det här ihop som jag ser det, även om jag är ansvarig så är Lasse minst lika viktig. Han hjälper mig att förstå svensk mentalitet och han kan svensk futsal bättre än mig ännu så länge.

Dulvat har arbetat med att utveckla futsal i hela sitt liv och under vårt samtal förstår man hur mycket han älskar futsal, och att jobbet handlar lika mycket om att få sporten att växa som att göra fantastiska resultat med landslaget.

– Det kommer att bli en stor del att träffa tränarna i SFL (Svenska Futsalligan) för att samtala och bygga en vi-känsla. Vi är en liten sport och vi behöver samarbeta med alla för att kunna växa och med utvecklingen kommer bra resultat så det är två olika delar på vägen mot samma slutresultat.

Hur ligger Sverige till just nu om vi jämför med de bästa länderna i världen?

– Nej, det är ingen rättvis jämförelse i det här skedet. Vi har mycket arbete framför oss men det är utmaningen och potentialen som är det som driver mig. Det är ett långsiktigt arbete men samtidigt är inte gapet så stort som det har varit. Och det kan gå fort om man väl får igång processerna.

Vilka processer kommer du att prioritera?

– När det gäller landslaget så börjar allting med organisation och strategi och jag kommer att bygga ett spel som alla förstår och känner sig bekväma i. Sedan ska jag ju lära känna alla spelare och se vad de har för kvalitéer och personliga egenskaper. Den andra delen är ju som vi talat tidigare om att få själva sporten att växa och att samarbeta med alla inblandade.

Den kommande säsongen innehåller inga kvalspel för svenskt vidkommande utan VM-kvalet 2019 är nästa stora mål. Hemmamöten med Wales (23 och 24 september) och Ungern (11 och 12 november) samt Nordic Cup i Trondheim 4-10 december är de stora höjdpunkterna under hösten medan den nytillträdda ledarduon kommer vara med och planera det resterande programmet under vårsäsongen.

Men först väntar en semester hemma i Kroatien för Dulvat. Som dock erkänner att semestern förmodligen kommer att innehålla en hel del arbete i form av filmer och tankar. Som sagt, han andas futsal.

– Jag längtar redan tillbaks till jobbet, säger han och ler.

Det kommer att bli några oerhört spännande år att följa svensk futsals utveckling under Dulvats ledning.

Upplagt av: Martin Strömberg