Från inget till två SM-guld på två år

Nu rullar Regionala Futsalligan (RFL) igång och regerande mästarinnorna Lindahls FF:s tränare Benjamin Namini berättar om klubbens resa till att bli bäst i Sverige.

Benjamin Namini, 26 år, är inte bara snart jurist och civilekonom. Han är dessutom tränare för damlaget som tagit futsalen med storm. Lindahl FF har vunnit två SM-guld i rad.

– Jag började med futsal för att jag såg potentialen att lyckas inom sporten. Efter dryga två år inom futsalen är jag väldigt nöjd med mitt beslut. Förutom att det har varit två ganska framgångsrika säsonger så har det varit två år med enormt mycket glädje och personlig utveckling. Det jag har börjat bygga från grunden har nu helt klart blivit en stor passion.

Lindahls futsallag har funnits i två år och man har redan två SM-guld. Nu har man hittat ett hem i Täby, efter att tidigare strövat omkring i det annars svårflörtade Stockholm. Det finns inte överdrivet mycket hallar, men i och med flytten till Täby blir hemmahallarna Tibblehallen och nybyggda Täby Racketcenter. Vad är då receptet för att vinna två raka SM-guld?

Benjamin Namini– Jag skulle vilja hävda att vi har två stora ingredienser i vårt framgångsrecept. Laget består av mängder med individuellt skickliga spelare. Samtidigt sätter samtliga spelare laget för jaget, något som är vårt signum. Detta skapar ett svårforcerat kollektiv. Tar man de två ingredienserna och kombinerar med det faktum att vi behandlar varandra som en familj och har enormt stora vinnarskallar skapar det en speciell mentalitet i laget, säger Namini och fortsätter:

– Det är en riktig vinnarmentalitet i laget som gör att vi aldrig ser några gamnackar. Detta har gjort att vi har hämtat upp och vänt underlägen som i praktiken inte borde vara möjliga.

Den familjära känslan i truppen märks så fort man träffar tjejerna i Lindahl. Hur den kom till, eller hur man skapar den, kan Benjamin Namini inte svara på. Men han berättar att han alltid försöker vara sig själv, ha högt i tak i alla forum och se till att alla i hans närhet mår så bra som han kan få dem att må.

– För två år sedan hade jag ingen "riktig" bakgrund inom futsal. Jag har fått lära mig sporten på egen hand, med goda råd från människor jag stött på längs vägen, till exempel den svenska futsalikonen Ove Holmberg. Min största önskan just nu är att det kommer fler tränarutbildningar inom futsal i Sverige, så att jag kan bredda mina kunskaper ytterligare.

Spelarna i årets trupp har alla en strikt fotbollsbakgrund. Några besitter erfarenheter och kunskaper av futsal från de senaste åren likt honom själv, men i övrigt finns inga renodlade futsalspelare.

– De tidigare två åren har vi förhållit oss till ett ganska enkelt spelsätt. Vi spelar med en hög press och söker oss konstant mot motståndarnas mål för att komma till avslut så bra och snabbt som möjligt. I år kommer vi att ha betydligt bättre träningsförhållanden än tidigare. Det kommer att ge oss möjlighet att komplettera vårt register med andra spelsätt som gör oss mindre förutsägbara och förhoppningsvis ännu mer svårslagna.

Ambitionen är att fortsätta vara Sveriges bästa futsalförening, samtidigt som Lindahl vill vara ledande i utvecklingen av sporten. Kort sagt, man skall vinna sitt tredje SM-guld, tredje året i rad. I år blir det lite annorlunda då en regional futsalliga, adminstrerad av förbundet, är vägen som gäller för att ta SM-guld.

– Detta är ett första steg mot ett "SDFL" (Svenska Damfutsalligan), vilket gör att klubbarna kommer att få uppleva fördelarna de kommande åren när vi går mot en rikstäckande serie.

Reportaget är hämtar ur Futsalguiden från Magasinet Match. Klicka på bilden för att läsa hela magasinet!Av Lindahl kan man förvänta sig ett hungrigt lag som inte under några omständigheter känner sig nöjda eller klara. Rent futsalmässigt kan man förvänta sig ett snabbt och tekniskt lag som har det klassiska mottot att anfall är bästa försvar.

– Jag har, som tidigare år, valt att jobba på att få ihop en stark professionell trupp med vissa gemensamma nämnare. Individuellt skickliga spelare som klarar att sätta sitt lag framför sig själva är idealtypen jag letar efter. I år har jag lagt oerhört mycket tid på att scouta fotbollsmatcher för att hitta nya guldkorn till Lindahlfamiljen. Jag är väldigt nöjd med vad jag har hittat. Fokus ligger på att de nya spelarna ska sammansvetsas med truppen från förra året. Det är med stor förtjusning jag ser fram emot avsparken för serierna, säger Benjamin Namini.

Det har snackats en del om att herrlandslaget och flicklandslaget ska kompletteras med ett damlandslag.

Hur många Lindahlspelare kommer vi att få se där?

– Det är helt upp till den kommande förbundskaptenen att avgöra, men givetvis har jag full tilltro till att mina tjejer skulle kunna utgöra stommen i ett damlandslag om det bildades ett sådant nu.

Ett tredje guld på tre år vore en stark prestation, men ingen omöjlighet för tjejerna i Lindahl FF.

Regionala Futsalligan 2017/18

RFL spelas i sju serier från norr till söder där de sju seriesegrarna samt den bästa tvåan kvalificerar sig för SM-slutspelets kvartsfinaler.

Senaste nytt: Futsal

Upplagt av: Tobias Granberg, Magasinet Match