Mathias slutade - och kom tillbaka

Foto: Johan Velagic

Efter skadehelvetet är Mathias Etéus tillbaka som spelande sportchef för IFK Göteborg Futsal. 27-åringen pratar målsättningar, landslaget och utvecklingen inom svensk futsal.
– Jag har lärt mig mer om futsal under de två-tre senaste månaderna än vad jag har gjort i hela mitt liv, säger Mathias Etéus.

Precis som de allra flesta futsalspelarna har Mathias Etéus en fotbollsbakgrund. 2007 lämnade han som 16-åring moderklubben Tölö IF för IFK Göteborgs akademi. Anfallaren sågs som en lovande talang och gjorde bland annat tre U-landskamper och två inhopp i Allsvenskan som tonåring.

Mathias i J-Södras färger 2011.Några fler allsvenska framträdanden blev det inte och sommaren 2014 avslutade han sin fotbollskarriär. Istället är det inom futsalen han verkligen blommat ut. Med flera SM-guld och 29 landskamper på kontot är han ett av landets mest meriterande namn. När han förra hösten meddelade att han slutade på grund av en knäskada var det ett tungt bakslag för futsalsverige. Ett möte med sin gamla sjukgymnast i somras skulle dock få Etéus på andra tankar.

– Sjukgymnasten hade en norsk innebandyspelare som hade liknande problem som mig. Där testade de att springa i stjärnor för att belasta knät så mycket som möjligt och reta det. Träning som ger liknande belastningar som matcher och träning i futsal än att bara springa rakt fram eller göra vanliga knäböj som jag hade gjort. Så vi började med samma träning för mig, säger Mathias Etéus.

Träningen har gett resultat. I början av oktober i år gjorde 27-åringen comeback för IFK Göteborg i en träningsmatch mot Borås AIK. Hans första match på cirka elva månader.

– Det känns bra. Knät har inte svullnat någonting efter rehaben i somras. Så det var förmodligen en överbelastning på grund av att jag inte belastade knät tillräckligt innan. Jag har lärt mig en läxa att jag måste upprätthålla belastningen genom att träna futsal året om eller köra futsalliknande träning hela tiden för att knät ska hålla. Sedan får vi se hur det blir när serien drar igång. Då är det tätare med matcher, intensivare matcher och träningar, säger Mathias Etéus och fortsätter:

– Någonting som kan ha påverkat tidigare är att jag även har spelat i landslaget. Då brukar det vara tre matcher på fyra dagar eller två matcher på två dagar och mitt knä kanske inte pallar det. Skulle jag någon gång bli aktuell för landslaget igen kommer jag ta mig en funderare och se om det är värt det. Om min kropp kommer att hålla eller inte, men det är en senare fråga, säger Etéus.

27 år är väl ingen ålder?

– Det är ingen ålder på en häst! Absolut inte inom futsalen. Falcao i Brasilien är väl runt 40 år. Samma med vår förbundskapten Matija (Dulvat) som spelar med FC Dinamo i Kroatien och han är väl 41 tror jag. Någonstans kan man spela längre rent åldersmässigt i futsal än i fotboll. Så på det viset är jag fortfarande relativt ung.

Vad har du för personliga förhoppningar på kommande säsong?

– Vi får se, jag kanske inte ens tar en plats i laget. Jag har ändå varit borta i elva månader medan de andra i laget har spelat kontinuerligt. Det är ett val som är upp till tränaren Willy. Förhoppningen är givetvis att få spela och att vi utvecklas så mycket som möjligt som lag. Det personliga målet är väl egentligen att hålla hela säsongen och se att knät fungerar.

Fjolåret slutade i moll för IFK Göteborg. Klubben hade förhoppningar på ett tredje raka SM-guld, men nådde inte ens slutspelet.

– Det var klart att det var en besvikelse att gå från SM-guld och vara en sekund från att gå till topp 16 i Europa till att bli femma i serien och missa slutspelet. Det var en jättebesvikelse. I år har vi både breddat och spetsat till truppen. Nu tycker jag att vi faktiskt har 13 riktigt bra spelare. Vi kommer att få en väldigt bra konkurrens vilket i sin tur leder till att alla kommer kämpa på träningarna och kämpa för att få sin speltid.

Hur ser förväntningarna ut inför i år?

– Vi har tre nya i ledarstaben. Det ska sättas nya fasta situationer, nytt försvarsspel, nytt anfallsspel, målvakterna har fått ett helt annat tänk. Det ska mycket till, men får vi till det kommer det att blir bra. Vår målsättning är att sluta på en bättre placering än i fjol. Det innebär kvartsfinal och väl i slutspelet, ja då blir vi farliga.

Willy, eller Guillermo Sotorrio som han egentligen heter, är IFK Göteborgs nya tränare från Spanien. En värvning som Etéus är lyrisk över.

– Jag har lärt mig mer om futsal under de två-tre senaste månaderna än vad jag har gjort i hela mitt liv. Just på grund av Willy och hans träningsupplägg. Han har sagt: "Det jag gör med er nu, det tränar vi med 12-åringar i Spanien". Vi är så dåliga grundtekniskt och har verkligen gått ner på riktigt låg nivå för att lära oss grunderna.

Hur är det att höra att ni är på samma träningsnivå som 12-åriga spanska futsalspelare?

– Det var väl där jag fick en insikt om att jag inte kan så jäkla mycket om futsal egentligen. Från att ha spelat 29 landskamper och flertalet matcher ute i Europa med klubblaget tänker man ändå att man har en bra grund och kan rätt mycket. Men när Willy kommer och säger att vi tränar på spanska 12-åringars nivå inser man att vi ligger väldigt långt efter i Sverige, men att det samtidigt finns en väldigt stor utvecklingspotential. Det roligt också för då finns det ambitioner om att sporten kan växa otroligt mycket mer än vad den redan har gjort. Den växer ju lavinartat redan nu, men det finns mycket kvar att göra.

Utöver spanske Willy har även Matija Dulvat från Kroatien kommit in i svensk futsal i rollen som svensk förbundskapten. Internationell kompetens som kommer att gynna Sverige, enligt Etéus.

– Det är viktigt att internationell kunskap kommer. Även om Willy inte har varit på någon jättenivå tidigare har han ändå en helt annan kunskapsnivå än vad vi har här i Sverige. Matija har varit professionell och spelat i det kroatiska landslaget många år. Om vi inte lär oss av några som är bättre kommer vi heller inte att bli bättre. Vi måste någonstans få in kompetens utifrån för att vi ska kunna utvecklas. Jag själv lär mig så mycket av både Matija och Willy bara genom att titta och vara med på träningar. Jag tror inte att vi bara kan fokusera på den kunskapen vi har i Sverige just nu. Vi måste på något vis få in mer kunskap och det får vi just nu internationellt.

Även om det är en lång väg att vandra ser han entusiastiskt på framtiden för svensk futsal och dess potential att växa ytterligare.

– Jag tror på den här sporten. Jag tror att vi har en kortare väg ut till förorterna där jag tror att ungdomarna föredrar futsal framför exempelvis handboll eller innebandy. Att få in alla de i föreningslivet och lära de det taktiska och strategiska tror jag att sporten kan fortsätta att växa väldigt fort de kommande åren.

Med på resan och i en roll i att utveckla svensk futsal ser han gärna sig själv. Efter att han lade ner sin spelarkarriär förra hösten har han samlat på sig en rad olika roller inom IFK Göteborg Futsal. Mathias Etéus har inte mindre än fyra roller. I och med sin comeback är han fortsatt spelare, men även sportchef, föreningsutvecklare samt invald som styrelseledamot. Dessutom har han en färsk examen inom idrottspsykologi.

- Just nu finns inte de pengarna i futsalen. Hade jag kunnat jobba heltid inom futsal hade jag mer än gärna gjort det. Eller en kombination att jobba med idrottspsykologi och samtidigt utveckla futsalen. Det hade varit jäkla roligt måste jag säga, men det är en bit kvar, avslutar han hoppfullt.

Not: IFK Göteborg inleder årets SFL-säsong på tisdag kväll med derbymatch i Torslanda.

Senaste nytt: Futsal

Upplagt av: Johan Velagic