Nykomlingarna GAIS öppnar SFL-säsongen

Patrik Persson, GAIS. Foto: Johan Velagic.

Lördag 28 oktober drar den fjärde upplagan av Svenska Futsalligan igång. I seriepremiären ställs nykomlingarna GAIS Futsal mot Skoftebyns IF.
– Jag känner att vi har bra material och kommer att anta utmaningen med glädje. Vi kommer alltid tävla för att vinna, säger GAIS Futsals tränare Patrik Persson.

Svenska Futsalligan, SFL, går in på sitt fjärde år. Efter två raka SM-guld för IFK Göteborg Futsal spelade IFK Uddevalla hem sitt första SM-guld. Staden Göteborg hade ändå anledning att fira. Av 19 lag i Division 1 Södra i fjol var det endast GAIS Futsal som lyckades ta klivet upp i finrummet, SFL.

– Det var ett nålsöga som vi tog oss igenom. Vår målsättning i år är att hamna någonstans mellan lag 1–6 i serien. Att hålla oss kvar i SFL och undvika nedflyttning till vilket pris som helst, säger GAIS tränare Patrik Persson.

Efter serievinsten i Division 1 Södra vann GAIS Futsal även det efterföljande kvalet och återkomsten i högstaligan var ett faktum. Därmed blev det en ettårig sejour i Division 1 Södra. Nu gör laget sin andra vända och säsong i SFL.

Läs allt inför nya SFL-säsongen i MATCH Futsalguiden!– SFL är en annan sak än Division 1. Vi måste spela här för att veta vad som krävs. Det kommer att ge sig med tiden hur bra rustade vi är. Jag känner att vi har bra material och kommer att anta utmaningen med glädje. Vi kommer alltid tävla för att vinna, säger Patrik Persson.

Persson och hans mannar kastas in i hetluften direkt. GAIS Futsal inleder hela SFL med att spela öppningsmatchen mot Skoftebyns IF lördag den 28 oktober.

– Det kommer att bli jätteroligt. Jag har studerat Skoftebyn i flertalet matcher. De är väldigt bra på fasta situationer och har ett homogent lag. De spelar futsal och inte inomhusfotboll. De har ett bra rörelsemönster och tydlig spelidé, jag gillar det de gör. Det blir en väldigt bra värdemätare för oss direkt, säger Persson.

Premiäromgången

Svenska Futsalligan är geografiskt uppdelad i två serier: Norra och Södra. Det är åtta lag i vardera serie där lag 1-4 går vidare till kvartsfinal. Lag 5-6 säkrar nytt kontrakt. Medan lag 7-8 får kvala för att hålla sig kvar i SFL.

Nytt för i år är att slutspelet utökas. Tidigare år har det endast varit seriesegraren samt tvåan som tagit sig till slutspel och semifinaler. I år är det numera de fyra bäst placerade lagen i serierna som går vidare till slutspelet och kvartsfinaler.

I år är GAIS Futsal nykomlingar i SFL Södra medan Djurgårdens IF och Hammarby IF Futsal tog klivet upp i SFL Norra. Båda Stockholmsklubbarna är debutanter och gör därmed sina första säsonger i SFL.

Upplagt av: Johan Velagic