Perlskog: Från 0 till 17 på två matcher

Efter de två VM-kvalmatcherna på damlandslagets hemmaborg Gamla Ullevi var det tänkt att playoffplatsen till VM skulle vara klar. Nu är den inte det i teorin. Men i praktiken är platsen redan klar.

Jessica Landström trycker in en av 17 bollar i Azerbajdzjans mål.

Att Sverige inte ska orka ta en poäng i de två kvarvarande matcherna mot Tjeckien (b) och Wales (h) håller jag för helt otroligt. Det enda lilla hot som finns stavas oskärpa framför mål. Ingen av våra forwards övertygar just nu.
I det mållösa mötet med Tjeckien var det framför allt avsluten som felade. Spelet ute på plan var för det mesta bra. Spelarna visste hur man skulle ta sig till avslut, men där klickade det.

Att möta ett lag som gör allt för att hålla nollan är inte alltid det lättaste. En eloge till de tjeckiska spelarna som stred och slet för sitt fosterland. Det är bara att kolla in matcherna i pågående herr-VM för att få fler bevis på att favoriter har svårt att dyrka upp handbollsförsvarande lag.
Det förbundskapten Dennerby kunde ha gjort, när han såg att Tjeckien inte hade en anfallare högre upp än i sin egen sista tredjedel, var att flytta upp en back högre upp i banan. Alltså spelat med en 3-4-3 uppställning. Det kan vara slöseri att använda fyra backar mot en ensam forward. Jag är medveten om att en poäng för Sverige i denna match var ok och antagligen därför som framflyttning av spelare inte kom före sista kvarten.

Fyra dagar efter 0-0 matchen var det dags för rena målorgien mot stackars Azerbajdzjan. Nytt målrekord för damlandslaget. Gästerna har nu spelat 0-33 i sina tre senaste VM-kvalmatcher. Ett helt nytt lag sedan dom enligt egen uppgift bytt ut hela laget på grund av "passproblem".
Vad jag tycker om en sådan här match? Sverige kunde ha gjort minst fem mål till om avsluten varit koncentrerade. Matchens första 19 minuter var pinsamma gällande avsluten men efter självmålet fram till 1-0 så: -"gick ketchupflaskan i topp", som en känd hockeytränare i träskor uttryckte det.

Jag ger dig min syn på spelarinsatserna och börjar med de utlandsbaserade spelarna.
Thunebro har utvecklats i Tyskland, har skaffat sig bättre fysik och ett högre tempo. Seger och Larsson gör ett helt ok intryck. Dock ser jag ingen utveckling. Seger småskadad.

Landström och Asllani har inte gått framåt. Snarare tvärtom. Landström var den här gången ovän med bollen, yvig och kantig. Asllani verkade försiktig och är kanske inte helt återställd efter sin revbensskada.

LDB Malmöspelarna var de som visade bäst form av alla. Lina Nilsson, 2010 kan bli ditt år. Gjorde två lysande matcher. Forsberg, vilken comeback. Kul att se henne ånga fram likt ett lokomotiv på sin kant. Lagets mesta allroundspelare.
Sjögran hur bäst som helst. Fischer saknades verkligen i Tjeckienmatchen (sjuk). Hennes tyngd på hörnor och frisparkar hade säkert kunnat ändra slutresultatet i den matchen.

Göteborgsanfallarna Liljegärd och Lindén har som sitt klubblag tappat formen. Det blir viktigt att lagledningen får i gång våra avslutare till de två kvarvarande VM-kvalmatcherna.

Det finns faktiskt sämre lag än Azerbajdzjan. Kolla här:
Makedonien 7 matcher, 0 poäng, -58 i målskillnad.
Malta 7 matcher, 0 poäng, -41.

Italien är första lag som är klart för playoff. Blev det på Finlands bekostnad. Andre Jeglertz får ta nya tag efter den snöpliga 1-3 förlusten (mot Italien) på hemmaplan. Övriga lag på playoffplats i skrivande stund är: Frankrike, Norge, Danmark, Polen, England, Schweiz och Sverige.

Antonia Göransson, Ens favorit.

VM-klara

För första gången är Sverige kvalificerade för ett U-20 VM. Det är fjolårets U-19 lag under Calle Barrlings ledning som lyckats med denna bedrift. Laget gick då till EM-final (förlust mot England) i Minsk.

VM spelas i Tyskland och Sverige möter den 13 juli Nya Zeeland, 16 juli Brasilien och den 20 juli Nordkorea. De två bästa lagen går till kvartsfinal. Matcherna kan följas på plats eller via Eurosports sändningar. Ett tips, flytta ut tv:n i trädgården.

Ska bli spännande att följa våra kommande stjärnskott. Bland annat min favorit Antonia Göransson från Kristianstad DFF. Andra profiler är Jennifer Egelryd Tyresö FF samt TV4 profilen Daniel Kristianssons favorit, Oliva Schough från Kopparberg/Göteborg.

Återvändarna

Utvandrarna som blev återvändarna. Kul för Damallsvenskan att två så pass duktiga och meriterade spelare som Elaine och Madde Edlund återvänder till Sverige. När deras WSL-klubb S:t Louis lades ner så trodde jag att Elaine skulle bli kvar i USA, men att Madde som haft det lite trögt skulle flytta hem till Umeå eller Sunnanå. Att båda skulle dyka upp i Stockholm och i Tyresö FF fanns inte i min sinnevärld.

Hasse "Plånbok", jag menar Lövgren överraskar alla. Jag ser detta som en direkt följd av att han inte är nöjd med lagets sjundeplats samt bygger på långsikt. Båda kontrakten löper till 2012.

Om du tar dig till Tyresövallen den 3 juli så får du se tre återvändare på plan. Lollo Fors nya klubb Linköping FC kommer på besök.

Damallsvenskan tar tillbaka sin attraktionskraft.

Upplagt av: En Perlskog