Thylin: "Framtidstro genom ett steg tillbaka"

Underhållande? Nej. Intressant? Ja.
De stelfrusna åskådarna på Ullevi hade behövt gamla bandyportföljer för att komma i rätt stämning, men Erik Hamréns landslag gav oss framtidstro genom att ta ett steg tillbaka.
Jag fick en bekräftelse på det jag redan visste: att Sverige kan nå bra resultat mot världens bästa nationer om vi är pragmatiska och arbetar som ett kollektiv.

Alla vill vi se målchanser, men det är inte fult att spela 0-0 mot Tyskland.

De som förväntat sig en revolution under Erik Hamréns ledning är kanske besvikna, men om vi ska nå slutspelen i EM och VM måste vi utgå från de resurser vi har. Vi kan tala om Totalfotboll och Det Vackra Spelet tills vi somnar, men när vi vaknar är fotboll fortfarande en resultatsport och det är alltid bättre att vinna med 1-0 än att förlora med 4-1.

Mot Tyskland spelade Sverige ett kompakt försvarsspel, begränsade ytorna och gav understöd i alla lägen, så att ingen spelare blev utlämnad. Riskminimering à la Lagerbäck, om ni så vill, och det är inget negativt omdöme. Vi hade inte släppt in fyra mål mot Holland om vi hade agerat så här i Amsterdam.

"Chippen" Wilhelmsson med snabba fötter mot Andreas Beck.Anfallsspelet var uddlöst och det berodde inte bara på att Zlatan Ibrahimovic saknades. Vi hade inga spelare som kunde utnyttja de kontringstillfällen som erbjöds. Christian Wilhelmsson har ett par kvicka fötter och hans överstegsfint, ryck och snett-bakåt-passning skapade en bra möjlighet i första halvlek, men annars gick det för långsamt när Sverige attackerade.

Ola Toivonen trivs inte längst fram; varken Sebastian Larsson eller Pontus Wernbloom är raketer; Anders Svensson och Kim Källström har defensiva uppgifter och vill ha spelet framför sig. Det innebär att vi inte får något djupledsspel, men vi har snabba spelare som kan förändra matchbilden: Johan Elmander, Marcus Berg, Tobias Hysén… och vem vet, kanske Alexander Gerndt.

Zlatan lyste med sin frånvaro denna onsdagskväll i Göteborg, men vi vet att han lyfta landslaget med sin närvaro. Han skapar ytor för medspelarna genom att dra på sig bevakning och dela med sig av sin briljans.

Rasmus Elm spelade bara 15 minuter och hann inte göra något påtagligt intryck, men det var mycket, mycket roligt att se honom tillbaka i blågul dräkt. Han har plågats av skador och sjukdomar i ett år, men han är en enastående talang och jag är övertygad om att han kan spela en framträdande roll i Erik Hamréns lag.
Rasmus är skicklig och intelligent, ser möjligheterna på planen och kan slå passningar med kraft och precision.

- Jag har aldrig träffat ett sådant A-barn under alla mina år som ledare, sa Lasse Lagerbäck till mig när vi satt tillsammans under en match i U21-EM förra året.
Lasse talade då både om människan och fotbollsspelaren Rasmus Elm. Som sagt: välkommen tillbaka!

Schmelzer och Holtby, debutanter från start i 'Nya nya Tyskland'.Tyskland saknade stjärnor som Mesul Özil, Thomas Müller, Miroslav Klose och Philip Lahm, men Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira och Mario Gomez är världsspelare och förbundskapten Joachim Lööw presenterade nu ytterligare fyra lysande talanger, debutanterna Marcel Schmelzer, Lewis Holtby, Mario Götze och André Schürrle.
Lööw har båda dagens och morgondagens landslag. Tyskland kommer att tillhöra favoriterna både i EM 2012 och VM 2014. Precis som vanligt, alltså.

Om vi bortser från utklassningen i Amsterdam – vilket vi inte ska göra – kan Erik Hamrén vara nöjd med resultaten 2010:
Oman (b) 1-0
Syrien (b) 1-1
Wales (b) 1-0
Bosnien-Hercegovina (h) 4-2
Vitryssland (b) 1-0
Skottland (h) 3-0
Ungern (h) EM-kval 2-0
San Marino (h) EM-kval 6-0
Holland (b) EM-kval 1-4
Tyskland (h) 0-0

Sammanfattning: sju segrar, två oavgjorda och en förlust, målskillnad 20-7.
Målskyttar: Zlatan Ibrahimovic 3, Martin Olsson 2, Andreas Granqvist 2, Marcus Berg 2, Pontus Wernbloom 2, Ola Toivonen 2, Anders Svensson, Mathias Ranégie, Johan Elmander, Christian Wilhelmsson, Emir Bajrami, samt två självmål av San Marino.

Nu ser vi fram emot fortsättningen av EM-kvalet och det är alltid nästa match som är viktigast. Moldavien på Råsunda den 29 mars, alltså.
Då vill vi se en kombination av förnuft och känsla, en stabil defensiv och ett rörligt anfallsspel, trygghet och fantasi. Och en seger, förstås.

2011 kan bli ett roligt och intressant år, nu när spelarna tackat för lektionen i Amsterdam.

Upplagt av: Stefan Thylin